Pegasos Swiss Association: Ο ελβετικός οργανισμός που σε βοηθάει να κάνεις ευθανασία - Οι 25 ερωτήσεις /απαντήσεις – «Να έρθουν μαζί μου οι συγγενείς, οι φίλοι μου & ο σκύλος μου;»

Τα 4 κέντρα αναλαμβάνουν την γραφειοκρατία για όσους θέλουν να δώσουν τέλος στην ζωή τους, επειδή πάσχουν από κάποια ανίατη ασθένεια.

Υπάρχουν έξι κέντρα για ευθανασία στην Ελβετία, αλλά μόνο τέσσερα από αυτά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μη κατοίκους.

Τα δυο κέντρα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε άτομα που διαμένουν στην Ελβετία και σε Ελβετούς πολίτες, τα υπόλοιπα τέσσερα εξυπηρετούν και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα τέσσερα αυτά κέντρα αναλαμβάνουν την γραφειοκρατία για όσους θέλουν να δώσουν τέλος στην ζωή τους, επειδή πάσχουν από κάποια ανίατη ασθένεια.

Από την οργάνωση «Pegasus» σας μεταφέρουμε τις 25 ερωτήσεις που είναι πιο συνηθισμένες για τους ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν σε ευθανασία.

Οι 25 ερωτήσεις:

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας με το Pegasos;

Ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας με την Pegasos είναι μέσω email. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο contact@pegasos-association.com. Λάβετε υπόψη ότι η τηλεφωνική επικοινωνία δεν είναι δυνατή μέχρι να εγκριθεί η αίτησή σας.

Η Pegasos παρέχει VADs σε χώρες εκτός της Ελβετίας;

Όχι, η Pegasos δραστηριοποιείται μόνο στην Ελβετία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πήγασος διέπεται από τη νομική δικαιοδοσία της Ελβετίας.

Είναι νόμιμος ο υποβοηθούμενος θάνατος στην Ελβετία;

Ναι. Σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία, ο υποβοηθούμενος θάνατος είναι νόμιμος εάν το άτομο που θέλει βοήθεια για να πεθάνει διαθέτει ικανότητα λήψης αποφάσεων και έχει «έλεγχο» επί του θανάτου του και τα κίνητρα εκείνων που βοηθούν δεν είναι εγωιστικά.

Τι γίνεται αν δεν μπορώ να πληρώσω το τέλος Pegasos;

Στην Pegasos πιστεύουμε φιλοσοφικά ότι κανείς δεν πρέπει να εμποδίζεται από ένα VAD μαζί μας, απλά επειδή δεν έχει τους οικονομικούς πόρους. Η Pegasos ελπίζει ότι στο μέλλον θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε οικονομική βοήθεια σε εκείνους που διαφορετικά δεν θα ήταν σε θέση να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες μας.

Έχετε σχέσεις με την Exit International ή την Last Resort (Sarco);

Όχι, δεν έχουμε καμία σχέση λόγω ηθικών και νομικών ζητημάτων.

Μπορεί η οικογένειά μου να έρθει μαζί μου στον Πήγασο;

Ο Πήγασος καλωσορίζει όσα μέλη της οικογένειας και φίλους επιθυμεί να φέρει κάποιος. Δεν υπάρχει όριο στους αριθμούς και οι εγκαταστάσεις μας είναι αρκετά μεγάλες για να φιλοξενήσουν όλους.

Μπορώ να φέρω το κατοικίδιό μου μαζί μου στον Πήγασο;

Φυσικά, όλα τα κατοικίδια ζώα είναι πολύ ευπρόσδεκτα. Το προσωπικό του Pegasos έχει (ή είχε στην κατοχή του) γάτες, σκύλους και άλλα κατοικίδια καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του. Είμαστε φιλόζωοι!

Τι γίνεται αν δεν έχω κανέναν να έρθει μαζί μου στον Πήγασο;

Για νομικούς λόγους, όλοι όσοι έρχονται για VAD στο Pegasos πρέπει να έχουν κάποιον γνωστό τους που είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του ασθενούς μετά τη VAD (συνυπογράφοντας ένα έγγραφο μαζί με τον MD) για τις ελβετικές αρχές.

Εάν δεν έχετε κάποιο μέλος της οικογένειας ή φίλο πρόθυμο ή ικανό να έρθει μαζί σας στο Pegasos, μπορούμε να προτείνουμε εναλλακτικές ρυθμίσεις μετά την έγκριση της αίτησής σας VAD.

Από ποιες χώρες δέχεστε αιτήσεις;

Ο Πήγασος δέχεται αιτήσεις από ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Χρειάζεται να είστε άρρωστοι τελικού σταδίου για να έρθετε στον Πήγασο;

Παρόλο που δεν είναι απαραίτητο να είστε άρρωστοι τελικού σταδίου για να γίνετε δεκτοί για VAD στο Pegasos, απαιτείται πάντα προσεκτική επανεξέταση για να συνοδεύσετε τους ανθρώπους στο τελευταίο τους ταξίδι.

Δέχεστε τους νέους;

Στο Pegasos δεχόμαστε αιτήσεις μόνο από ενήλικες άνω των 18 ετών.

Δέχεστε άτομα με ψυχικές ασθένειες;

Δεν υπάρχει οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Απαιτείται πάντα ατομική ιατρική αξιολόγηση.

Τι συμβαίνει αφού πεθάνω;

Μετά το VAD σας, το Pegasos θα καλέσει τις αρχές που θα παρακολουθήσουν την κλινική μας. Αυτοί οι αξιωματούχοι θα είναι φιλικοί και πολύ ευαίσθητοι στο γεγονός ότι μόλις χάσατε κάποιον που αγαπούσατε πολύ.

Μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, ο Πήγασος θα καλέσει το γραφείο τελετών, το οποίο θα έρθει και θα παραλάβει τη σορό σας.

Οι στάχτες σας θα είναι διαθέσιμες περίπου 10 ημέρες αργότερα. Οι στάχτες σας μπορούν είτε να ταχυδρομηθούν στο σπίτι στην οικογένειά σας είτε να συλλεχθούν από τον καθορισμένο υπεύθυνο επικοινωνίας σας.

Μπορώ να παίξω μουσική στο VAD μου;

Φυσικά. Το Pegasos είναι συνδεδεμένο με το Spotify, ώστε να μπορούμε εύκολα να συνδεθούμε στο ηχείο μας για να παίξουμε την αγαπημένη σας μουσική. Εναλλακτικά, μπορείτε να φέρετε το αγαπημένο σας CD, ένα αρχείο σε ένα USB stick ή ακόμα και μια κασέτα.

Πώς μπορώ να ελέγξω μόνος μου το πραγματικό VAD;

Στην κλινική μας, έχουμε εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι θα δημιουργήσουν την ενδοφλέβια γραμμή. Πρέπει να είστε σε θέση να περιστρέψετε τον μικρό τροχό που ανοίγει τη γραμμή IV που θα συνδεθεί με τον σωληνίσκο στο χέρι σας. Εάν έχετε αδυναμία στα δάχτυλά σας ή περιορισμένη κίνηση στα χέρια και τους βραχίονες σας, η ειδική συσκευή μας σας βοηθά να ξεκινήσετε την έγχυση με ένα απλό χτύπημα. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει με το χέρι, το σώμα ή ακόμα και τα πόδια. Μια μικρή στροφή του κεφαλιού ή ακόμα και μια μικρή κίνηση με τη γλώσσα σας λειτουργεί επίσης.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να πεθάνεις;

Αφού το πεντοβαρβιτάλη νατρίου αρχίσει να ρέει ενδοφλεβίως, το άτομο πηγαίνει για ύπνο μέσα σε ένα λεπτό και πεθαίνει γρήγορα μετά.

Πώς ακριβώς πεθαίνει ένας άνθρωπος στον Πήγασο;

Το Pegasos χρησιμοποιεί την ενδοφλέβια μέθοδο της Nembutal χορήγησης. Αυτό περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας κάνουλας στο χέρι κάποιου και ένα διάλυμα του θανατηφόρου φαρμάκου που τροφοδοτείται στο σώμα σας από μια «γραμμή» που ελέγχεται από μια «βρύση».

Είναι ο Πήγασος σε θέση να βοηθήσει με τα ταξίδια;

Φυσικά, ως ντόπιοι της Βασιλείας, είμαστε πολύ ευτυχείς να κάνουμε ταξιδιωτικές συστάσεις. Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι θα σας ενημερώσουμε σε ποιο ξενοδοχείο χρειαζόμαστε να μείνετε, για να καταστεί δυνατή η επίσκεψη MD. Επισκεφθείτε αυτή τη σελίδα για μερικές ταξιδιωτικές συμβουλές και συνδέσμους.

Πόσο κοστίζει και πώς πληρώνω;

Παρόμοια με άλλες ελβετικές υπηρεσίες VAD, το κόστος για ένα VAD στο Pegasos είναι περίπου CHF10.000. Αυτό καλύπτει τη γραφειοκρατία, τις διαβουλεύσεις, το ραντεβού VAD (συμπεριλαμβανομένων των ναρκωτικών), την αποτέφρωση και την ταχυμεταφορά τέφρας. Λάβετε υπόψη ότι αυτή είναι μια εκτίμηση και το πραγματικό κόστος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το επίπεδο ελέγχου και έγκρισης που απαιτείται από εξωτερικούς ελβετικούς ιατρικούς συμβούλους για τα ιατρικά σας έγγραφα. Το κόστος VAD καταβάλλεται σε 2 δόσεις. Το πρώτο (που ονομάζεται κατάθεση) όταν υποβάλλετε αίτηση για VAD. Το δεύτερο πρέπει να πληρωθεί όταν είστε έτοιμοι να προγραμματίσετε την ημερομηνία VAD.

Το Pegasos έχει υποχρεωτική περίοδο αναμονής;

Όχι, το Pegasos δεν έχει απαιτούμενη περίοδο αναμονής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το ελβετικό κράτος απαιτεί έναν ορισμένο αριθμό επίσημα επικυρωμένων εγγράφων. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να καταρτιστούν αυτά και παρακαλούμε να σχεδιάσετε ανάλογα.

Είναι απαραίτητο για την οικογένεια κάποιου να υποστηρίξει την αίτησή του για VAD;

Το Pegasos απαιτεί να ενημερώσετε την οικογένειά σας κάποια στιγμή, ακόμα κι αν γνωρίζετε ότι δεν θα είναι υποστηρικτική. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με αυτό, στείλτε μας email. Η συζήτηση των σχεδίων σας με τα μέλη της οικογένειας μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να πουν τι πρέπει να ειπωθεί πριν πάτε. Αυτό βοηθά να κλείσει και είναι απείρως καλύτερο από το να αφήσεις μια ζωή ανείπωτη και γεμάτη λύπη.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να εγκριθεί μια αίτηση;

Απαιτείται πάντα προσεκτικός έλεγχος πριν από την έγκριση της εφαρμογής VAD. Στείλτε μας email για να λάβετε ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όταν υποβάλετε αίτηση.

Έχω ήδη εισαγάγει τα στοιχεία μου. Μπορώ να το αλλάξω;

Ναι, μπορείτε να συνδεθείτε στον ιδιωτικό σας λογαριασμό ανά πάσα στιγμή για να επεξεργαστείτε ή να προσθέσετε τα προσωπικά σας στοιχεία.

Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Sarco είναι «ελεύθερη» ως ρίζα των ανησυχιών σας;

Αυτός ο ισχυρισμός απέχει πολύ από την αλήθεια. Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, η αποστολή μας είναι να προσφέρουμε αξιοπρεπή υποβοηθούμενο θάνατο και να προστατεύουμε και να προωθούμε την αυτονομία των ανθρώπων να αποφασίζουν πώς θέλουν να πεθάνουν. Πιστεύουμε επίσης ότι τα περισσότερα άτομα θα προτιμούσαν να κρατήσουν τα χέρια των αγαπημένων τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων στιγμών τους παρά να πεθάνουν απομονωμένοι σε ένα φέρετρο. Επιπλέον, όταν εξετάζουμε το κόστος των ψυχιατρικών αξιολογήσεων, των ρυθμίσεων κηδείας και άλλων σχετικών εξόδων, η Sarco δεν είναι πραγματικά δωρεάν. Μακροπρόθεσμα, κάθε οργανισμός θα αντιμετωπίσει λειτουργικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού, της υλικοτεχνικής υποστήριξης, της τεχνολογίας και των νομικών αμοιβών. Πιστεύουμε στη διαφάνεια σχετικά με αυτά τα έξοδα, αντί να πιέζουμε τα άτομα σε δωρεές. Η πρόσφατη περίπτωση του φερόμενου ως πρώτου χρήστη της Sarco που έχασε 40.000 δολάρια εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με αυτές τις πρακτικές, οι οποίες δεν φαίνονται καθόλου αλτρουιστικές.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr