Αποκάλυψη: Τι είναι η «μεγαλοκαρδία», πιθανή αιτία πνιγμού του Τζορτζ Μπάλντοκ - «Είχε περάσει έλεγχο ντόπινγκ, ήταν αρνητικός» λέει ο ιατροδικαστής Λέων (βίντεο)

Οι αθλητές έχουν μεγάλη καρδιά από την εντατική προπόνηση όμως οι ιστολογικές θα δείξουν ένα υπήρχε και κάποιο παθολογικό αίτιο που οδήγησε τον Τζορτζ Μπάλντοκ να πνιγεί 

Η έρευνα για τον θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ συνεχίζεται, προκειμένου να εντοπιστεί ο λόγος που οδήγησε τον παίχτη της Εθνικής Ομάδας και του Παναθηναϊκού πνίγηκε στην πισίνα του σπιτιού του.

Στα πρώτα στοιχεία από την ιατροδικαστική έρευνα, υπάρχουν υποψίες πως ο Τζορτζ Μπάλντοκ ενδεχομένως να έπασχε από καρδιομεγαλία.

Καρδιομεγαλία, βέβαια, παρουσιάζουν πολλοί αθλητές και ίσως να μην έχει παίξει κάποιον ρόλο στον θάνατο του άτυχου ποδοσφαιριστή.

Η ιατροδικαστική έρευνα συνεχίζεται και ακόμη αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, ώστε να υπάρξει πλήρης εικόνα.

Ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων, μίλησε στις «Εξελίξεις Τώρα» για την υπόθεση του θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ.

«Η ιατροδικαστής προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε ενδεχόμενο. Έχουν ζητηθεί ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις. Ο ποδοσφαιριστής είχε υποστεί έλεγχο για ντόπινγκ και ήταν αρνητικός. Είμαστε σίγουροι πως ο αθλητής ήταν καθαρός. Απομακρύνεται έτσι το ενδεχόμενο η τοξικολογική να μας δείξει κάτι.

Επικεντρωνόμαστε στην καρδιά. Αν η συνάδελφος είδε μία καρδιά μεγαλύτερη του φυσιολογικού, πρέπει να την μελετήσει για να δει αν πρόκειται για μία καρδιά μεγαλύτερης λόγω της αθλητικής του δραστηριότητας ή αν είναι κάποια παθολογία που πιθανόν να οδήγησε στον θάνατο τον αθλητή».


Διαβάστε ακόμα: Αποκάλυψη: Τι έδειξαν οι κάμερες για τον θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ - Η βουτιά στην πισίνα, πως έχασε τις αισθήσεις του (βίντεο)

Τι είναι η καρδιομεγαλία

Η καρδιομεγαλία δεν είναι μια ασθένεια, αλλά ένα στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην καρδιά. Όπως προκύπτει κι από το όνομα, είναι η αύξηση του μεγέθους της καρδιάς, που συνοδεύεται από λειτουργικά ή και οργανικά προβλήματα. 

Το μέγεθος των μυών είθισται να αυξάνεται όταν τους γυμνάζουμε κατ’ επανάληψιν (π.χ. όταν κάνουμε ασκήσεις με βάρη στο γυμναστήριο).

Αυτό συμβαίνει στους αθλητές επειδή δυναμώνουν και προσαρμόζονται για να αντέξουν τις πιέσεις που τους ασκούμε με την γυμναστική. Μερικές φορές το ίδιο συμβαίνει με την καρδιά, η οποία επίσης είναι μυς (καρδιακός μυς). Ειδικά στους κορυφαίους αθλητές που κάνουν πολλή, υψηλής εντάσεως προπόνηση, το αποτέλεσμα μερικές φορές είναι η διόγκωση της καρδιάς.

Η διόγκωση της καρδιάς είναι η μεγαλοκαρδία (ή καρδιομεγαλία) που, στην περίπτωση των αθλητών, αποκαλείται και «καρδιά του αθλητή». Με τον όρο αφορά περιγράφεται η φυσιολογική διόγκωση που μπορεί να συμβεί καθώς η καρδιά προσαρμόζεται στην έντονη προπόνηση. Από μόνη της δεν είναι πάθηση ούτε ιατρική διαταραχή και δεν προκαλεί βλάβη.

Η ανίχνευση της καρδιομεγαλίας μπορεί να γίνει κατά την κλινική εξέταση, από την ακτινογραφία, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, την εξέταση με τους υπερήχους και άλλες απεικονιστικές μεθόδους όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Διαβάστε ακόμα: Το σπαρακτικό μήνυμα της συντρόφου και της οικογένειας του Τζορτζ Μπάλντοκ: «Σε περιμέναμε για να γιορτάσουμε τα γενέθλια του γιου σου» -«Θα σε αγαπώ για πάντα και πάντα»

Η καρδιομεγαλία, γνωστή και ως μεγαλοκαρδία, είναι ένα συχνό καρδιακό πρόβλημα. Οι τύποι της διευρυμένης καρδιάς που υπάρχουν, είναι τρεις:

  • Διατατική μυοκαρδιοπάθεια (ο κύριος τύπος καρδιομεγαλίας): Όταν τα τοιχώματα στην αριστερή και δεξιά πλευρά της καρδιάς (κοιλίες) γίνονται λεπτά και τεντώνονται.
  • Αριστερή κοιλιακή διεύρυνση (υπερτροφία): Όταν προκαλείται από την υψηλή πίεση του αίματος.
  • Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια: Όταν υπάρχει κληρονομική (γενετική) κατάσταση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr