Topwoman η Σερραία αστροφυσικός, Βίκυ Καλογερά - Επικεφαλής στην έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης της Αμερικής - Επιχορήγησαν με 20 εκατ. δολ. το έργο της

"Θα μεταμορφώσουμε την αστροφυσική μας κατανόηση σε ένα τεράστιο εύρος κλίμακας"

Η σερραία Αστροφυσικός Βίκυ Καλογερά αναλαμβάνει επικεφαλής Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Τεχνητής Νοημοσύνης των ΗΠΑ – Η μεγάλη πολυθεσμική συνεργασία με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Ιλνόι των ΗΠΑ λαμβάνει την επιχορήγηση για να αναπτύξει και να εφαρμόσει νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην έρευνα αστροφυσικής και στην εξερεύνηση του βαθέος διαστήματος

Με κοινή χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) και το Ίδρυμα Simons στις ΗΠΑ, η εξαιρετικά ανταγωνιστική επιχορήγηση εγκαινιάζει δυο Εθνικά Ινστιτούτα Ερευνών ΑΙ στην Αστρονομία που θα αναπτύξουν μια νέα σειρά αστρονομικών εργαλείων αξιοποιώντας τις μοναδικά ισχυρές ικανότητες της τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε να βοηθήσουν και να επιταχύνουν την κατανόηση του σύμπαντος από την ανθρωπότητα.

Τα δυο νέα Ινστιτούτα AI για τις αστρονομικές επιστήμες είναι το NSF-Simons AI Institute for Cosmic Origins (NSF-Simons CosmicAI), με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν και το NSF-Simons AI Institute for the Sky (SkAI), με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Northwestern, την ηγεσία του οποίου αναλαμβάνει η κορυφαία Ελληνίδα αστροφυσικός Βίκυ Καλογερά. Συν-κύριος ερευνητής είναι ακόμη ένας Έλληνας, ο Άγγελος Κατσάγγελος.

«Είμαι ενθουσιασμένη που έχω αυτή την ευκαιρία να συνεργαστώ με την εκπληκτική διεπιστημονική, πολυθεσμική ομάδα μας, ώστε να επιταχύνουμε την επανάσταση με γνώμονα τα δεδομένα που θα φέρουν οι ευρείες και βαθιές έρευνες στον τομέα της αστρονομίας», είπε η Δρ Καλογερά σε σχετικό δελτίο τύπου.

«Θα μεταμορφώσουμε την αστροφυσική μας κατανόηση σε ένα τεράστιο εύρος κλίμακας, από τα αστέρια μέχρι τους εξελισσόμενους γαλαξίες στους οποίους ζουν, μέχρι τις μαύρες τρύπες που σχηματίζουν και την σκοτεινή ύλη του σύμπαντος με την κοσμολογική της προέλευση».

Το who is who της Βίκυς Καλογερά

Η Βίκυ Καλογερά αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1992), πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις (1997) και έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.

Το 2009 έγινε καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Nortwestern και διευθύντρια του Κέντρου Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας στην Αστροφυσική (CIERA).

Έχει κάνει περισσότερες από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις, έχει πολλά άλλα βραβεία στο ενεργητικό της και, μεταξύ άλλων, η NASA στηρίζει χρηματοδοτικά τις έρευνές της. 

Σήμερα είναι Διακεκριμένη Καθηγήτρια Φυσικής και Αστρονομίας στο Weinberg College of Arts and Sciences και διευθύντρια του Northwestern’s Center for Interdisciplinary Exploration and Research in Astrophysics (CIERA).

Διαβάστε ακόμη: Μεγάλη διεθνής διάκριση για την Ελληνίδα αστροφυσικό Βίκυ Καλογερά: Τιμήθηκε με το βραβείο «Ντάνι Χάϊνεμαν»

Διαβάστε ακόμη: Ιστορική ανακάλυψη: Aνιχνεύτηκαν τα βαρυτικά κύματα του Αϊνστάιν! Ποια Ελληνίδα συμμετείχε

Διαβάστε ακόμη: Τop Woman η Βίκυ Καλογερά: Βραβεύεται ως κορυφαία Αστροφυσικός με το κορυφαίο "Χανς Μπετε"

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr