Τζον Κένεντι: Καρέ-καρέ η διασημότερη δολοφονία όλων των εποχών μπροστά στα μάτια της έντρομης συζύγου του, Τζάκι (βίντεο)
Έπεσε νεκρός από σφαίρες ενώ ταξίδευε με ανοιχτή λιμουζίνα στο Ντάλας του Τέξας
Στις 22 Νοεμβρίου 1963, η Αμερική και ο κόσμος πάγωσαν.
Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, έπεσε νεκρός από σφαίρες ενώ ταξίδευε με ανοιχτή λιμουζίνα στο Ντάλας του Τέξας.
Η Τζάκι Κένεντι, που σπάνια συνόδευε τον πρόεδρο στις πολιτικές του περιοδείες, βρισκόταν δίπλα του, όπως και ο κυβερνήτης του Τέξας, Τζον Κόναλι, και η σύζυγός του.
Η πομπή τους διέσχιζε τους δρόμους του Ντάλας, όταν στις 12:30 μ.μ. ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί, με προέλευση τον 6ο όροφο του Texas School Book Depository. Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, στόχευσε και σκότωσε τον πρόεδρο, τραυματίζοντας σοβαρά και τον Κόναλι. Ο Κένεντι πέθανε 30 λεπτά αργότερα, σε ηλικία μόλις 46 ετών.
Ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον, μόλις τρία αυτοκίνητα πίσω από τη λιμουζίνα του Κένεντι, ορκίστηκε πρόεδρος δύο ώρες αργότερα μέσα στο Air Force One, με την Τζάκι να στέκεται δίπλα του, ακόμα με τα αιματοβαμμένα ρούχα της, μια εικόνα που στοίχειωσε για πάντα την αμερικανική συλλογική μνήμη.
Δείτε στο youtube τη στιγμή του πυροβολισμού:
Η σύλληψη του Όσβαλντ δεν σήμαινε όμως και το τέλος της τραγωδίας.
ύο μέρες μετά τη δολοφονία του Κένεντι, ο Τζακ Ρούμπι, ένας νυχτερινός επιχειρηματίας με αμφιλεγόμενο παρελθόν, πυροβόλησε θανάσιμα τον Όσβαλντ ενώ τον μετέφεραν σε πιο ασφαλή φυλακή. Το περιστατικό, που μεταδόθηκε ζωντανά, προσέθεσε ένα ακόμη στρώμα μυστηρίου στην υπόθεση, αφήνοντας το πεδίο ανοιχτό για θεωρίες συνωμοσίας.
Θεωρίες συνωμοσίας: Ποιος πραγματικά σκότωσε τον JFK;
Η δολοφονία του Τζον Κένεντι παραμένει ένα από τα πιο σκοτεινά και αμφιλεγόμενα κεφάλαια της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας. Παρότι η επίσημη εκδοχή της Επιτροπής Γουόρεν το 1964 κατέληξε ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έδρασε μόνος, οι αμφιβολίες για την εγκυρότητα του πορίσματος πυροδότησαν δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας που επιμένουν μέχρι και σήμερα.
Η θεωρία των «πολλών εκτελεστών»: Μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες υποστηρίζει ότι υπήρχαν πολλοί εκτελεστές και ότι ο Όσβαλντ δεν ήταν ο μόνος που πυροβόλησε.
Πολλοί μάρτυρες που βρίσκονταν στο σημείο ανέφεραν ότι άκουσαν πυροβολισμούς από διαφορετικές κατευθύνσεις, ενισχύοντας την υπόθεση ότι κάποιος άλλος βρισκόταν στον «χλοερό λοφίσκο» (Grassy Knoll), από όπου λέγεται ότι ρίχτηκε τουλάχιστον ένας πυροβολισμός.
Η εμπλοκή της Μαφίας: Η Μαφία αποτελεί έναν από τους βασικούς «υπόπτους» στις θεωρίες συνωμοσίας. Υποστηρίζεται ότι ο Κένεντι, με τις πολιτικές του ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, προκάλεσε την οργή των ισχυρών οικογενειών της Μαφίας.
Ο ρόλος του αδερφού του, Ρόμπερτ Κένεντι, ως Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος κήρυξε πόλεμο στο οργανωμένο έγκλημα, θεωρείται από πολλούς το σημείο καμπής που οδήγησε στη «χτυπημένη συμφωνία» με τον Όσβαλντ ως αποδιοπομπαίο τράγο.
Η Σοβιετική Ένωση και η Κούβα: Ο Ψυχρός Πόλεμος έδωσε τροφή σε θεωρίες που συνδέουν τη δολοφονία του Κένεντι με τις σοβιετικές ή κουβανικές μυστικές υπηρεσίες.
Ο Όσβαλντ, ο οποίος είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση και είχε υποστηρίξει τον Φιντέλ Κάστρο, θεωρείται από κάποιους πράκτορας ή πιόνι αυτών των δυνάμεων. Ιδιαίτερα, η απόπειρα του Κένεντι να ανατρέψει τον Κάστρο κατά την Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων έχει συνδεθεί με τη δολοφονία ως πιθανό κίνητρο εκδίκησης.
Ήταν «inside job»;
Άλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι η δολοφονία του Κένεντι ήταν αποτέλεσμα εσωτερικής συνωμοσίας, με εμπλεκόμενες υπηρεσίες όπως η CIA, το FBI ή ακόμη και το Πεντάγωνο.
Σύμφωνα με αυτή την άποψη, ο Κένεντι είχε γίνει επικίνδυνος για την πολιτική κατεστημένης ελίτ, λόγω της προσέγγισής του προς την ειρηνική επίλυση των διαφορών με τη Σοβιετική Ένωση και των σχεδίων του για απόσυρση από τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Το πόρισμα της Επιτροπής του Κογκρέσου: Το 1978, η Επιτροπή Επιλογής για Δολοφονίες του Κογκρέσου δημοσίευσε το δικό της πόρισμα, δηλώνοντας ότι η δολοφονία πιθανόν ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας. Η επιτροπή μάλιστα ανέφερε ότι «ενδεχομένως υπήρχαν περισσότεροι από ένας σκοπευτές», χωρίς όμως να κατονομάσει συγκεκριμένους υπεύθυνους.
Παρά τις πολυάριθμες έρευνες και τα πορίσματα, η υπόθεση της δολοφονίας του JFK παραμένει ανοιχτή για πολλούς.
Το γεγονός ότι πολλά από τα κυβερνητικά αρχεία παραμένουν απόρρητα συνεχίζει να ενισχύει την καχυποψία και τη φαντασία, κρατώντας ζωντανό το μυστήριο που εξακολουθεί να διχάζει τον κόσμο.
Διαβάστε ακόμη: Vintage φωτό και βίντεο: Η εκθαμβωτική νύφη Τζάκι Κένεντι στο πλάι του προέδρου των ΗΠΑ Τζον
Διαβάστε ακόμη: Ποιος δολοφόνησε τον Τζον Κένεντι - Νέα συγκλονιστική αποκάλυψη
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr