Η Ευρώπη ετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Η Γερμανία γίνεται κόμβος για στρατιώτες & εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ - Οι Σκανδιναβικές χώρες φτιάχνουν καταφύγια

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μπαίνει σε κρίσιμη φάση

Τα ευρωπαϊκά έθνη προετοιμάζονται για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην ήπειρο, καθώς η Ουκρανία εκτόξευσε πυραύλους κατασκευής ΗΠΑ στη Ρωσία για πρώτη φορά και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναθεωρεί το ενδεχόμενο πυρηνικής επίθεσης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας υποσχέθηκε χθες ότι η χώρα της «δεν θα εκφοβιστεί» από τον Πούτιν, μόλις μία ημέρα αφότου τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι το έθνος θα μετατραπεί σε σκηνικό του ΝΑΤΟ εάν κλιμακωθεί η σύγκρουση προς την Ανατολή.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο 1.000 σελίδων με τίτλο «Operationsplan Deutschland», η Γερμανία φέρεται να φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες από χώρες του ΝΑΤΟ και να χρησιμεύει ως κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης για την αποστολή τεράστιων ποσοτήτων στρατιωτικού εξοπλισμού, τροφίμων και φαρμάκων προς το μέτωπο.

Μια έκθεση του Der Spiegel το καλοκαίρι ανέφερε ότι έως και 800.000 στρατιώτες από το μπλοκ ασφαλείας θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν από τη Γερμανία καθώς διέρχονται σε θέσεις πιο ανατολικά.

Σχέδια για διαχείριση κρίσεων

Ο γερμανικός στρατός δίνει επίσης οδηγίες σε εταιρείες και πολίτες για το πώς να προστατεύσουν τις βασικές υποδομές και να κινητοποιηθούν για την εθνική άμυνα, προβλέποντας μια κατάσταση στην οποία η Ρωσία επεκτείνει τις πτήσεις με drone, τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις και τις επιθέσεις σαμποτάζ σε όλη την Ευρώπη.

Οι επιχειρήσεις έχουν λάβει συμβουλή να δημιουργήσουν σχέδια κρίσης που περιγράφουν τις ευθύνες των εργαζομένων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και θα λάβουν οδηγίες να αποθηκεύουν γεννήτριες ντίζελ ή να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες για να εξασφαλίσουν ενεργειακή ανεξαρτησία.

Η προετοιμασία της Γερμανίας ακολουθεί τα παραδείγματα των σκανδιναβικών χωρών, όπου έχουν ήδη σταλεί φυλλάδια και email σε εκατομμύρια σπίτια με συμβουλές για αναζήτηση καταφυγίου, αποθήκευση προμηθειών και στοιχειώδη στρατιωτική εκπαίδευση.

Η Φινλανδία υπενθύμισε στους πολίτες της την «εθνική τους αμυντική υποχρέωση» και πρόσφατα κυκλοφόρησε έναν νέο ιστότοπο πληροφοριών, ενώ η Σουηδία παρουσίασε έναν λεπτομερή οδηγό για το πώς να αναζητήσουν καταφύγιο και τι να κάνουν σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.

Τα εγχειρίδια οδηγιών τους ακολουθούν παρόμοιες συμβουλές που εκδόθηκαν από τους γείτονές τους στη Βαλτική Νορβηγία και τη Δανία, οι οποίες και οι δύο εκδίδουν λίστες ελέγχου για τα τρόφιμα και τα φάρμακα που πρέπει να έχουν έτοιμο οι πολίτες.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ πρόκειται να παράσχουν στον στρατό της Ουκρανίας αποστολές ναρκών ξηράς για να επιβραδύνουν την προέλαση των ρωσικών χερσαίων στρατευμάτων καθώς οι δυνάμεις του Πούτιν καταστρέφουν τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές στο Ντόνετσκ.

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσαν αργά χθες το βράδυ ότι αμερικανικές νάρκες κατά προσωπικού θα σταλούν στην Ουκρανία υπό την προϋπόθεση ότι τα τιμωρητικά όπλα χρησιμοποιούνται μόνο για την απόκρουση ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικό έδαφος.

Το νέο πυρηνικό δόγμα του Πούτιν

Ο Πούτιν υπέγραψε χθες μια αναθεωρημένη έκδοση του πυρηνικού δόγματος του Κρεμλίνου που διευρύνει το περιθώριο για τη Μόσχα να στραφεί στο τρομακτικό ατομικό της οπλοστάσιο την ίδια μέρα που οι αμερικανικοί πύραυλοι έπεσαν βροχή στο ρωσικό έδαφος.

Το νέο έγγραφο, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, επιτρέπει στις στρατηγικές δυνάμεις του Πούτιν να αναπτύξουν τα καταστροφικά όπλα τους εάν η Ρωσία ή η Λευκορωσία απειληθούν από ένα μη πυρηνικό έθνος που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη.

Οι απειλές που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια πυρηνική απάντηση από την ηγεσία της Ρωσίας περιλαμβάνουν επίθεση με συμβατικούς πυραύλους, drones ή άλλα αεροσκάφη, σύμφωνα με το ενημερωμένο έγγραφο.

Επίθεση με δυτικούς πυραύλους ATACMS

Το χτύπημα της Ουκρανίας σε αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Bryansk της Ρωσίας χθες με το ATACMS (Army Tactical Missile System) που παρέχεται από τις ΗΠΑ πληροί αυτά τα κριτήρια, με τη Μόσχα να λέει ότι σηματοδοτεί μια «νέα φάση του δυτικού πολέμου».

«Αυτό είναι, φυσικά, ένα μήνυμα ότι θέλουν να κλιμακωθούν», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο επικεφαλής των εξωτερικών πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν είπε ότι οι προσπάθειες των χωρών του ΝΑΤΟ να διευκολύνουν τις ουκρανικές πυραυλικές επιθέσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία «δεν θα μείνουν ατιμώρητες».

Η Ουκρανία δεν θα υποταχθεί

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέδωσε μια προκλητική δήλωση παρά τους πυρηνικούς κροταλισμούς του Κρεμλίνου, δηλώνοντας ότι «η Ουκρανία δεν θα υποταχθεί ποτέ στους κατακτητές και ο ρωσικός στρατός θα τιμωρηθεί για παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Χρειαζόμαστε ειρήνη μέσω δύναμης, όχι κατευνασμού», πρόσθεσε το υπουργείο, καθώς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους του Κιέβου να «αναγκάσουν» τη Μόσχα σε μια «δίκαιη ειρήνη» και υποσχέθηκε ότι τα στρατεύματά του «δεν θα παραδοθούν ποτέ».

Η παροχή ATACMS των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χτυπήματα στη Ρωσία μαζί με αποστολές ναρκών κατά προσωπικού υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να εγκαταλείψει την Ουκρανία στην καλύτερη δυνατή βάση πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Στην ανατολική Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις στρέφονται σταθερά προς τον κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης του Pokrovsk, έχοντας καταλάβει μεγάλες εκτάσεις εδάφους στην περιοχή του Ντόνετσκ τους τελευταίους μήνες.

Ο στρατός του Πούτιν κατέλαβε 185 τετραγωνικά μίλια ουκρανικής επικράτειας τον Οκτώβριο, ρεκόρ από τις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων που παρείχε ο ιχνηλάτης συγκρούσεων σε πραγματικό χρόνο από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να πιέσει για βιαστική κατάπαυση του πυρός που απαιτεί από την Ουκρανία να εκχωρήσει σημαντικά τμήματα της επικράτειάς της - μια προοπτική που αφήνει και τις δύο πλευρές να αγωνίζονται για να καταλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερη γη για να ενισχύσουν τη θέση τους πριν από τις διαπραγματεύσεις.

1.000 μέρες πολέμου

Μιλώντας στην Πολωνία σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τον εορτασμό της 1000ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία, η Annalena Baerbock είπε για την επιθετικότητα του Πούτιν: «Δεν ξεκίνησε να το κάνει αυτό μόλις πριν από 1.000 ημέρες. Ξεκίνησε το 2014.

«Η Γερμανία συγκεκριμένα έκανε το λάθος τότε, ειδικά πολιτικά, να επιτρέψει στον εαυτό της να εκφοβιστεί από αυτόν τον φόβο και, κυρίως, να μην ακούει τους εταίρους της - ειδικά τους εταίρους μας από την Ανατολική Ευρώπη που το κατέστησαν σαφές τότε: Δεν πρέπει να βασιζόμαστε στις υποσχέσεις του Κρεμλίνου.

«Πρέπει να επενδύσουμε στη δική μας ασφάλεια και προστασία», κατέληξε.

Το «Operationsplan Deutschland», λεπτομέρειες του οποίου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από την Frankfurter Allegmeine, φαίνεται κεντρικό στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης της γερμανικής κυβέρνησης να προετοιμάσει τη χώρα για πόλεμο.

Ο Γερμανός αντισυνταγματάρχης και επικεφαλής της κρατικής διοίκησης του Αμβούργου Jörn Plischke είναι ένας ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης προετοιμασίας για έναν πιθανό πόλεμο στην Ευρώπη και έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να «ταρακουνήσει» τους βιομηχανικούς και γεωργικούς τομείς της Γερμανίας.

Μιλώντας σε μια συνάντηση στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Αμβούργου, ο Συνταγματάρχης δήλωσε ότι οι εταιρείες σε αυτούς τους τομείς πρέπει να εκπαιδεύσουν πέντε επιπλέον οδηγούς φορτηγών ανά εκατό υπαλλήλους.

Το εβδομήντα τοις εκατό των φορτηγών στους γερμανικούς δρόμους είναι Ανατολικοευρωπαίοι», είπε ο Plischke. «Αν γίνει πόλεμος εκεί, πού θα είναι;»

Συνέχισε να εκλιπαρεί τις εταιρείες να διασφαλίσουν ότι είναι αυτάρκεις εξασφαλίζοντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας και αποθηκεύοντας προμήθειες.

Άσκηση πυροβολικού του ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη άσκηση πυροβολικού του, μόλις 70 μίλια από τα σύνορα, όπου ο βρετανικός στρατός δοκιμάζει αυτό που οι στρατιωτικοί αρχηγοί έχουν περιγράψει ως όπλο που αλλάζει το παιχνίδι.

Η Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε στη στρατιωτική συμμαχία πέρυσι, φιλοξενεί έως και 3.600 στρατιώτες από 28 έθνη για την άσκηση, γνωστή ως Δυναμικό Μέτωπο.

Οι ασκήσεις με ζωντανά πυρά ξεκίνησαν την Κυριακή στη βόρεια περιοχή της Λαπωνίας και αποτελούν μέρος μιας σειράς ασκήσεων, με προγραμματισμένες περαιτέρω ασκήσεις στην Εσθονία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και την Πολωνία.

Ο βρετανικός στρατός χρησιμοποιεί την ευκαιρία για να δοκιμάσει τα πυροβόλα όπλα Archer 155 mm, όπλα που μπορούν να απελευθερώσουν οβίδες υψηλής εκρηκτικής ύλης ή πυρομαχικά καθοδηγούμενα από GPS και να χτυπήσουν στόχους 30 μίλια μακριά.

Τα όπλα έχουν χαρακτηριστεί ως αλλαγή του παιχνιδιού στο πεδίο της μάχης από τα βρετανικά στρατεύματα, με τον Ταγματάρχη Barney Ingram να λέει στην εφημερίδα i ότι «μπορείτε, ρεαλιστικά, με αυτή την ικανότητα, να εξουδετερώσετε τους περισσότερους στόχους».

Εν τω μεταξύ, ο Sir Keir Starmer έδωσε χθες τον μεγαλύτερο υπαινιγμό του ότι το Νο. 10 θα εξουσιοδοτούσε την Ουκρανία να εκτοξεύσει βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow στη Ρωσία την ίδια ημέρα που το αμερικανικό ATACMS έπληξε ρωσικούς στόχους.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Βραζιλία, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε: «Διπλασιάζω το σαφές μήνυμά μου ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει ό,τι χρειάζεται για όσο διάστημα χρειάζεται για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο εναντίον του Πούτιν.

«Δεν πρόκειται να μπω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες. Δεν θα το περιμένατε από εμένα. Ο μόνος νικητής σε αυτό θα ήταν ο Πούτιν και θα υπονόμευε την Ουκρανία ».

Πρόσθεσε ότι η ρητορική που έρχεται αυτή τη στιγμή από τη Ρωσία είναι «ανεύθυνη» και δεν θα αποτρέψει την απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έκκληση Ζελένσκι στη Βρετανία

Η έκκληση του Zelenksy να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow σε στόχους στη Ρωσία έχει μέχρι στιγμής απορριφθεί από την Downing Street για φόβους κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Ανώτερη αμυντική πηγή είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προτιμά να «επιβεβαιώνει με χρήση», για παράδειγμα, όταν ένας πύραυλος χτυπά.

Ωστόσο, αναμένεται ότι οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν σύντομα αφού οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με το ATACMS.

Η προηγούμενη απροθυμία του Λευκού Οίκου να εγκρίνει χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα θεωρήθηκε ότι ήταν το κύριο εμπόδιο που εμπόδιζε το Ηνωμένο Βασίλειο να βάλει πράσινο φως στη χρήση πυραύλων Storm Shadow, δεδομένου ότι τα βλήματα περιέχουν εξαρτήματα κατασκευής των ΗΠΑ και συχνά βασίζονται σε δεδομένα στόχευσης που παρέχονται από Βάσιγκτων.

Κινητά καταφύγια

Μετά τo χτύπημα ATACMS στο Μπριάνσκ νωρίς χθες, το υπουργείο έκτακτης ανάγκης της Μόσχας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή κινητών καταφυγίων βομβών που μπορούν να προστατεύσουν από κρουστικά κύματα και ακτινοβολία από πυρηνική έκρηξη.

Τα νέα καταφύγια «KUB-M» θα προσφέρουν προστασία σε 54 άτομα για έως και δύο ημέρες από φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους, ανακοίνωσε το υπουργείο έκτακτης ανάγκης της Μόσχας.

«Το κινητό καταφύγιο είναι μια πολυλειτουργική δομή που παρέχει προστασία στους ανθρώπους από διάφορες απειλές, συμπεριλαμβανομένων φυσικών καταστροφών και ανθρωπογενών ατυχημάτων», εξήγησε το ερευνητικό του ινστιτούτο, αποκαλώντας το «ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών».

Μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε ένα φορτηγό και να συνδεθούν με την παροχή νερού, και μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στον τεράστιο βόρειο μόνιμο παγετό της Ρωσίας, πρόσθεσε.

Εν αναμονή της λήψης άδειας από την Ουκρανία για τη χρήση του ATACMS, η ρωσική αεροπορία λέγεται ότι έχει αναδιατάξει πολλά από τα μαχητικά αεροσκάφη και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη της μακριά από τις αεροπορικές βάσεις στην εμβέλεια των πυραύλων σε περιοχές πιο ανατολικά.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερες από 200 στρατιωτικές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να χτυπηθούν από τα πυρομαχικά που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ από θέσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου μήκους 800 μιλίων.

Οι πιθανοί στόχοι των Ουκρανών

Μεταξύ των πρώτων πιθανών στόχων για ουκρανικά πλήγματα θα μπορούσε να είναι η στρατιωτική βάση Kuzminka, μια κρίσιμη περιοχή για τις δυνάμεις του Πούτιν μεταξύ της ρωσικής πόλης Rostov-on-Don και των ουκρανικών συνόρων που λειτουργεί ως κόμβος για την αποθήκευση οχημάτων, τη συγκέντρωση στρατευμάτων και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. .

Το 381ο σύνταγμα πυροβολικού της Ρωσίας βρίσκεται επίσης κοντά στη βάση Kuzminka μαζί με πολλά κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Εν τω μεταξύ, στο Κουρσκ, τα στρατεύματα του Κιέβου θα μπορούσαν να επιδιώξουν να στοχεύσουν το αρχηγείο της 448ης Ταξιαρχίας Πυραύλων της Ρωσίας ή περιφερειακά σημεία συγκέντρωσης που χρησιμοποιούνται για τη συγκέντρωση στρατευμάτων που προετοιμάζονται να απωθήσουν την ουκρανική εισβολή στην περιοχή.

Η στόχευση αυτών των τοποθεσιών θα μπορούσε να ακρωτηριάσει τη ρωσική επιμελητεία, τη διοίκηση και την υποστήριξη μάχης, μειώνοντας σημαντικά τις επιθετικές δυνατότητες της Μόσχας στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και βλάπτοντας τις προσπάθειες ανακατάληψης εδάφους στο Κουρσκ.

Ωστόσο, η συνολική προμήθεια πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία είναι σύντομη, επομένως αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές αμφισβήτησαν κατά πόσο αξίζει πραγματικά να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα οπλικά συστήματα δεδομένων των πιθανών συνεπειών που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Η Jennifer Kavanagh, διευθύντρια στρατιωτικής ανάλυσης στο think tank Defense Priorities, ήταν επικριτική για την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να εγκρίνει τη χρήση ATACMS σε στόχους στη Ρωσία.

«Η επέκταση της ικανότητας της Ουκρανίας να εξαπολύει επιθετικά πλήγματα με δυτικά όπλα εντός της Ρωσίας δεν θα αλλάξει την τροχιά του πολέμου ούτε θα βοηθήσει το Κίεβο να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι ενός καλύτερα εξοπλισμένου και πιο ανθεκτικού αντιπάλου.

«Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει απήχηση στην ίδια την Ουκρανία. Με την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποχωρεί και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ να δείχνει πρόθεση να τερματίσει τον πόλεμο, ο Πούτιν έχει ελάχιστα κίνητρα να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση στα αντίποινά του προς το Κίεβο».

Αλλά οι υποστηρικτές της πολιτικής λένε ότι ακόμη και μερικά χτυπήματα βαθύτερα μέσα στη Ρωσία θα ανάγκαζαν τον στρατό της να αλλάξει τις αναπτύξεις και να δαπανήσει περισσότερους από τους πόρους της.

Ο Τζορτζ Μπάρος, αρχηγός της ομάδας της Ρωσίας και της ομάδας GEOINT στο ISW που συνέταξε τη λίστα των στόχων, προσπάθησε να επισημάνει τον τρόπο με τον οποίο το ATACMS θα μπορούσε να επηρεάσει τα στρατεύματα του Πούτιν και έκανε εκστρατεία για την κυβέρνηση Μπάιντεν να επιτρέψει χτυπήματα πέρα ​​από το Κουρσκ ως αποτέλεσμα.

«Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες έγκυροι, νόμιμοι, νόμιμοι και επιχειρησιακά συνεπακόλουθοι στρατιωτικοί στόχοι στην εμβέλεια του ουκρανικού ATACMS», έγραψε.

«Η στροφή της κυβέρνησης Μπάιντεν για να επιτρέψει τη χρήση του ATACMS στη Ρωσία είναι θετική».

Ο Matthew Savill, διευθυντής στρατιωτικών επιστημών στο Royal United Services Institute, δήλωσε σχετικά με τις επιθέσεις ATACMS της Ουκρανίας: «Πολλοί από τους καλύτερους στόχους – ελικόπτερα και οπλισμένα αεροσκάφη με βόμβες ολίσθησης που επιτίθενται σε ουκρανικές πόλεις και στρατεύματα στο βορρά ή στο Κουρσκ έχουν μετακομίσει σε μεγάλο βαθμό στο αεροπορικές βάσεις εκτός της εμβέλειας του ATACMS.

«Αυτό εξακολουθεί να αφήνει πολλές ευκαιρίες για να χτυπηθούν στρατιωτικά στρατηγεία και πυρομαχικά ή τοποθεσίες προμήθειας που υποστηρίζουν ρωσικά και βορειοκορεατικά στρατεύματα, αλλά αυτό θα ήταν μικρότερο αντίκτυπο από όταν οι Ουκρανοί ζήτησαν για πρώτη φορά αυτά τα όπλα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr