Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Έχετε λιγούρα; - Ιδού το πιο νόστιμο σοκολατένιο με ξηρούς καρπούς κέικ χωρίς γλουτένη

"Του ονείρου" γεύσεις!

Υλικά 

Για το κέικ χωρίς γλουτένη

  • 6 αυγά
  • 180 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 300 γρ. σοκολάτα
  • 250 γρ. βούτυρο μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 350 γρ. αλεσμένο αμύγδαλο (πούδρα)
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 1 πρέζα/ες αλάτι

Για τη φόρμα

  • Λίγο βούτυρο
  • Λίγο κακάο ή αντικολλητικό χαρτί

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβουμε την σοκολάτα (60% περιεκτικότητα σε κακάο ή παρόμοια).
  • Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη.
  • Χωρίζουμε τα αυγά σε διαφορετικά μπολ.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
  • Βουτυρώνουμε μια φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση 23 ή 25 εκατ.
  • Πασπαλίζουμε με κακάο ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.
  • Σε πολύ καθαρό κάδο του μίξερ, με καθαρά εργαλεία, ρίχνουμε τα ασπράδια και χτυπάμε με το σύρμα για 3 – 4’ περίπου σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να κάνουν σώμα.
  • Προσθέτουμε σταδιακά την μισή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2’ περίπου, μέχρι να γυαλίσει η μαρέγκα και να γίνει σατινέ.
  • Βγάζουμε την μαρέγκα σε ένα μπολ και την κρατάμε στην άκρη.
  • Βάζουμε το μαλακό βούτυρο στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψει για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 4-5’ μέχρι να σχηματιστεί κρέμα από το βούτυρο και η ζάχαρη. Πρέπει να λιώσει η ζάχαρη στο χτύπημα.
  • Προσθέτουμε 1-1 τους κρόκους, την βανίλια και το αλάτι.
  • Όταν ομογενοποιηθούν τα αυγά προσθέτουμε το αλεσμένο αμύγδαλο και την λιωμένη σοκολάτα κι ανακατεύουμε.

 

  • Τέλος με μια σπάτουλα αναδιπλώνουμε την μαρέγκα μέσα στο κέικ σοκολάτας.
  • Αναδιπλώνουμε προσεκτικά για να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
  • Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για περίπου 45’ μέχρι να σταθεροποιηθεί το κέντρο και να μην είναι ρευστό.
  • Βγάζουμε το κέικ χωρίς γλουτένη από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα να κρυώσει τελείως.
  • Το σερβίρουμε σκέτο με λίγη ζάχαρη άχνη ή το γαρνίρουμε με γκαναζ ή βουτυρόκρεμα σοκολάτας

Μυστικά

  • Αντί για αμύγδαλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο ξηρό καρπό θέλετε αρκεί να είναι αλεσμένος σε πούδρα.
  • Το κέικ χωρίς γλουτένη πρέπει να κρυώσει για να ξεφορμαριστεί.
  • Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι και 4 ημέρες αρκεί να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να το σερβίρετε.
  • Διατηρείται στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες καλά σκεπασμένο. Ξεπαγώστε το μια νύχτα πριν στην συντήρηση του ψυγείου.
  • Μπορείτε με το ίδιο μείγμα να φτιάξετε κέικ σοκολάτας σε φόρμα του κέικ 25 εκ. με τρύπα στη μέση.
  • Η φόρμα του κέικ θέλει καλό βουτύρωμα παντού και πασπάλισμα ολόγυρα με κακάο για να ξεφορμαριστεί σωστά αφού κρυώσει.
  • Στην φόρμα του κέικ θα παρατείνετε το ψήσιμο για λίγα λεπτά μέχρι να φουσκώσει το κέικ σοκολάτας και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  • Μετατρέψτε εύκολα όλες τις συνταγές από γραμμάρια σε κούπες και το αντίστροφο, με τον χρήσιμο δοσομετρητή.

Διαβάστε ακόμα: Ο Στέλιος Παρλιάρος μας φτιάχνει ατομικές καρυδόπιτες: Λαχταριστές, σιροπιαστές, αφράτες & στο mood των Χριστουγέννων

Διαβάστε ακόμα: Στέλιος Παρλιάρος: Cheesecake με μελομακάρονα – «Κολασμένο», εύκολο & γρήγορο!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr