Παναγία των Παρισιών: Δείτε βήμα- βήμα την αποκατάσταση του εμβληματικού μνημείου – Το «project του αιώνα» (φωτό & βίντεο)
Επισκευάστηκε πλήρως!
H εμβληματική Παναγία των Παρισίων το 2019 τυλίχθηκε στις φλόγες και τώρα πέντε χρόνια αργότερα είναι επιτέλους ανοιχτή στο κοινό ξανά!
Το μνημείο παγκοσμίου φήμης με την συμμετοχή 1.000 τεχνιτών αποκαταστάθηκε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας το ονόμασε «το πρότζεκτ του αιώνα» και όχι άδικα.
Από το κωδωνοστάσιο μέχρι το υαλογράφημα, έχει μεταμορφωθεί πλήρως.
Επισκευάστηκε πλήρως!
Ας δούμε βήμα-βήμα τις μεθοδικές εργασίες όλων των συντελεστών.
Το κωδωνοστάσιο
Η κατάρρευση του κωδωνοστασίου ήταν το αποκορύφωμα της πυρκαγιάς του 2019.
Οι τεχνίτες χρησιμοποίησαν ένα μείγμα παραδοσιακού και τη βοήθεια της τεχνολογίας, σχεδίασαν και κατασκεύασαν ξανά την τεράστια ξύλινη βάση.
Ανυψώθηκε στη θέση του από τον μεγαλύτερο γερανό της Ευρώπης και στη συνέχεια τοποθετήθηκε ένα κέλυφος σκαλωσιάς που επέτρεπε στους εργαζόμενους να συναρμολογήσουν τη σταθερά ανερχόμενη κατασκευή.
Στην κορυφή έχει τοποθετηθεί ένας νέος επιχρυσωμένος κόκορας για να αντικαταστήσει τον αρχικό που έπεσε στη φωτιά.
Φωτεινός ασβεστόλιθος
Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του ανακαινισμένου καθεδρικού ναού είναι η φωτεινότητα της λιθοδομής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι οι ασβεστολιθικοί λίθοι έχουν καθαριστεί ή σε ορισμένα μέρη έχουν αντικατασταθεί.
Συνολικά καθαρίστηκαν περίπου 40.000 τετραγωνικά μέτρα πέτρας.
Το συγκλονιστικό είναι ότι για να ξαναχτίσουν τη θολωτή οροφή οι κτίστες έπρεπε να ξαναμάθουν τις αρχές της γοτθικής αρχιτεκτονικής.
1.000 βελανιδιές
Η ξύλινη στέγη που κάηκε ήταν δημιουργημένη από ξύλα 800 ετών.
Τίποτα δεν έμεινε όρθιο και πάρθηκε η απόφαση να αντικατασταθούν από βελανιδιές Γαλλίας.
Κατά ευτυχή σύμπτωση, ένας αρχιτέκτονας ονόματι Remi Fromont είχε διεξαγάγει μια εις βάθος μελέτη του ξύλινου σκελετού ως μέρος της πανεπιστημιακής του διατριβής. Αυτό χρησίμευσε ως πρότυπο για ξυλουργούς.
Καθαρίστηκαν 8.000 σωλήνες του σπουδαίου οργάνου
Το μεγάλο όργανο, που κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα, δεν επηρεάστηκε ούτε από τη ζέστη ούτε από το νερό τη νύχτα της πυρκαγιάς. Αυτό που έκανε την αποκατάστασή του δύσκολο έργο ήταν η συσσώρευση κίτρινης σκόνης - μονοξειδίου του μολύβδου, στους σωλήνες του.
Νέα δισκοπότηρα και χάλκινος βωμός
Τέλος, οι νέοι επισκέπτες που θα την απολαύσουν μετά από 5 χρόνια θα παρατηρήσουν μια αλλαγή στη λειτουργική διάταξη του καθεδρικού ναού.
Ο βωμός και τα καθίσματα καταστράφηκαν από την πυρκαγιά. Έχει δημιουργηθεί ένας απλός χάλκινος βωμός, με νέα δισκοπότηρα για τα μυστήρια.
Υπάρχουν 1.500 νέες ξύλινες καρέκλες για την εκκλησία και μια νέα λειψανοθήκη πίσω από τη χορωδία για να κρατήσει το Στέμμα των Αγκαθιών.
Διαβάστε ακόμα: Γαλλία: Το άγαλμα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος επέστρεψε στην Παναγία των Παρισίων (φωτό-βίντεο)
Διαβάστε ακόμα: Η εμβληματική Παναγία των Παρισίων ανοίγει ξανά στο κοινό - Live με τον Εμανουέλ Μακρόν να την επισκέπτεται 5 χρόνια μετά τη φωτιά
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr