Ο Στέλιος Παρλιάρος μας φτιάχνει διπλή πανακότα! – Το διάσημο ιταλικό γλυκό με λαχταριστό κραμπλ σοκολάτας
Απίθανη συνταγή!
6 Δεκεμβρίου 2024 - 5:08 μμ
ΥΛΙΚΑ
Για την πανακότα σοκολάτας
- 280 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος, πλήρης
- 150 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
- 160 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 50 γρ. κακάο
- 15 γρ φύλλα ζελατίνας
Για τη λευκή πανακότα
- 600 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος, πλήρης
- 100 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
- 60 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 10 γρ φύλλα ζελατίνας
Για το κραμπλ σοκολάτας (για το σερβίρισμα)
- 100 γρ. βούτυρο Lurpak, σε μικρά κομμάτια
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
- 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη, αν βρούμε)
- 75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 γρ. αλάτι χοντρό
- 15 γρ. κακάο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την πανακότα σοκολάτας
- Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας να μουλιάσουν μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό. Τα αφήνουμε μερικά λεπτά, μέχρι να γίνουν μαλακά σαν μεμβράνες, και τα στραγγίζουμε.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα, το γάλα, τη ζάχαρη και το κακάο, ανακατεύουμε με ένα σύρμα, να διαλυθεί κάπως το κακάο, και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει και να φουσκώνει το μείγμα, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα στραγγισμένα φύλλα ζελατίνας. Ανακατεύουμε ώστε να διαλυθούν μέσα στο μείγμα. Αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει, ανακατεύοντας τακτικά για να μην σχηματίζεται κρουστά (για καλύτερη υφή, ακουμπάμε το μπολ πάνω σε παγάκια). Μόλις η κρέμα γίνει λίγο πιο πυκνή, την αδειάζουμε σε ένα βαθύ (κατά προτίμηση γυάλινο) μπολ σερβιρίσματος, γεμίζοντάς το μέχρι τη μέση. Αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί ελαφρώς όσο ετοιμάζουμε τη λευκή πανακότα.
Για τη λευκή πανακότα
- Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας να μουλιάσουν μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό. Τα αφήνουμε μερικά λεπτά, μέχρι να γίνουν μαλακά σαν μεμβράνες, και τα στραγγίζουμε.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα, το γάλα και τη ζάχαρη και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το μείγμα, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα στραγγισμένα φύλλα ζελατίνας. Ανακατεύουμε τακτικά (αν τοποθετήσουμε το μπολ πάνω σε παγάκια, θα συντομεύσουμε τη διαδικασία) και, μόλις η κρέμα κρυώσει, την αδειάζουμε πάνω από την πανακότα σοκολάτας, που θα πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί αρκετά, ώστε να συγκρατήσει τη λευκή πανακότα και να μην αναμειχθούν οι δύο κρέμες. Τοποθετούμε στο ψυγείο για άλλες 4-5 ώρες, ώστε να σφίξει καλά και η λευκή κρέμα, και σερβίρουμε με το κραμπλ σοκολάτας.
Για το κραμπλ σοκολάτας
- Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί έως ότου σχηματιστεί μία μαλακή ζύμη. Με τα δάχτυλά μας τη θρυμματίζουμε σε κομμάτια σε μέγεθος φουντουκιού πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C, για περίπου 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και γαρνίρουμε την πανακότα.
Διαβάστε ακόμα: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Έχετε λιγούρα; - Ιδού το πιο νόστιμο σοκολατένιο με ξηρούς καρπούς κέικ χωρίς γλουτένη
Διαβάστε ακόμα: Ο Άκης Πετρετζίκης μοιράζεται όλα τα μυστικά για την πιο λαχταριστή μηλόπιτα στο air fryer - Αφράτη & ζουμερή!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr
Δημοφιλεστερα αρθρα
14 Δεκεμβρίου 2024
15 Δεκεμβρίου 2024