Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ: Η ιδιοφυία της κλασικής μουσικής ερωτεύτηκε δυο αδελφές - Ο γάμος με την Κονστάντσε & τα 6 παιδιά - Ο θάνατος μόλις στα 35 (φωτό & βίντεο)

Ο Μότσαρτ βρίσκεται σε πλήρη κρίση και ξεδιπλώνει θαυμάσια την καρδιά του με έναν εντελώς αφιλτράριστο τρόπο.

Μια επιστολή που εμφανίζει τον Αυστριακό συνθέτη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ σε «πλήρη πανικό», γραμμένη από τον συνθέτη το καλοκαίρι του 1782, τον δείχνει να ζητά συμβουλές από έναν στενό του φίλο μετά από μια «παρεξήγηση» με τη μέλλουσα πεθερά του.

«Είναι έτοιμη να στείλει την αστυνομία να ανακτήσει την αρραβωνιαστικιά του με προφανώς τρομερές συνέπειες για τη φήμη του».

Ο Μότσαρτ βρίσκεται σε πλήρη κρίση και ξεδιπλώνει θαυμάσια την καρδιά του με έναν εντελώς αφιλτράριστο τρόπο.

Ο Μότσαρτ ήταν 26 ετών όταν έγραψε αυτό το γράμμα, λίγο μετά την άφιξή του στη Βιέννη. Ενώ η καριέρα του απογειωνόταν μετά την επιτυχία της πρώτης του μεγάλης όπερας, η ερωτική του ζωή «γινόταν λίγο περίπλοκη» και ήθελε να επισπεύσει τον επερχόμενο γάμο του με την Constanze.

Προέρχεται από ένα πολύ αυστηρό καθολικό περιβάλλον. Έτσι, το γεγονός ότι ήδη συζεί με την Constanze, ότι ήδη κοιμούνται μαζί, είναι σαν τινάζει στον αέρα τις μέχρι τώρα βεβαιότητές του.

Αυτό το είδος απελευθερωμένης φύσης, του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται» τόσο στην ιδιωτική όσο και στην επαγγελματική του ζωή ήταν «αναζωογονητικό.

Σου λέει κάτι για τον Μότσαρτ ως ένα είδος επαναστατικής φιγούρας. Είναι κάποιος που δεν υπακούει στους παλιούς κανόνες.

Image

«Αγαπημένη μικρή γυναίκα της καρδιάς μου!

Αν είχα μόνο μια επιστολή από εσάς, όλα θα ήταν καλά ...

Χαίρομαι, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάρω κάτι εδώ, αλλά δεν θα είναι εύκολο, όπως σκέφτεστε εσείς και μερικοί από τους φίλους μας. - Είναι αλήθεια, είμαι γνωστός και σεβαστός εδώ. - Όχι - ας δούμε τι θα συμβεί. - Εν πάση περιπτώσει, προτιμώ να πάρω την ασφαλή οδό, γιατί θα ήθελα να ολοκληρώσω αυτή τη συμφωνία με το Χ ... γιατί θα έβγαζα κάποια χρήματα, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσω τίποτα. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνω μετά είναι να δουλεύω, και θα ήμουν πολύ χαρούμενος να το κάνω για τη μικρή μου γυναίκα.»

wikipedia

«Ενθουσιάζομαι σαν παιδί όταν σκέφτομαι πως είμαι μαζί σας πάλι - Αν οι άνθρωποι μπορούσαν να δουν μέσα στην καρδιά μου, θα ένιωθα σχεδόν ντροπιασμένος. Όλα είναι κρύα για μένα - παγωμένα. - Αν ήσαστε εδώ μαζί μου, ίσως θα έβρισκα τις ευγενικές συμπεριφορές που εισπράττω από τον περίγυρό μου πιο ευχάριστες, - αλλά όλα είναι τόσο άδεια. - Αντίο - αγαπημένη μου - είμαι για πάντα ο Μότσαρτ σας που σας αγαπά με όλη του την ψυχή.»

Αλλά ακόμα πιο όμορφη από την υπογραφή είναι το κομμάτι που έρχεται μετά από αυτό. Ο Μότσαρτ παραβιάζει με τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους τον κανόνα του Lewis Carroll σχετικά με τα υστερόγραφα και γράφει:

«ΥΓ: - Ενώ γράφω την τελευταία σελίδα, δάκρυα έπεσαν στο χαρτί. Αλλά πρέπει να ευθυμίσω.- Στέλνω έναν τεράστιο αριθμό φιλιών - Βλέπω ένα πλήθος από αυτά - Χα! Χα! ... Μόλις έπιασα τρία - Είναι νόστιμα ... Σας φιλάω εκατομμύρια φορές.»

Ο Μότσαρτ και η Constanze παντρεύτηκαν λίγο μετά τη συγγραφή της επιστολής και ήταν μαζί μέχρι το θάνατό του το 1791 σε ηλικία 35 ετών.

Ο πρώτος του έρωτας βέβαια ήταν η αδελφή της, η Αλοΐσια Γουέμπερ.

Μια όμορφη και πετυχημένη σοπράνο,

Το 1778, ο 21χρονος Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ερωτεύτηκε για πρώτη φορά. 

Η εκλεκτή της καρδιά του ήταν η Αλοΐσια Γουέμπερ, κόρης της οικογένειες που φιλοξενούσε τον νεαρό μουσικό στο Μάνχαϊμ. 

Ο πατέρας του, όμως δεν την ήθελε και απαιτούσε να την παρατήσει έτσι και έγινε και η Αλοίσια δεν τον κοίταξε ποτέ ξανά.

Ο Μότσαρτ δεν πτοήθηκε και σειρά είχε η αδελφή της, η Constanze, την οποία επίσης δεν ήθελε ο πατέρας του, όμως ο μουσικοσυνθέτης πάτησε πόδι!

Διαβάστε ακόμα: Εκπληκτικό εύρημα: Ανακάλυψαν ιστορική παρτιτούρα που έγραψαν μαζί ο Αμαντέους Μότσαρτ και ο μεγάλος του αντίζηλος Αντόνιο Σαλιέρι

Διαβάστε ακόμα: Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ: Η ιδιοφυία της κλασικής μουσικής - 261 χρόνια από τη γέννησή του

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr