Ο 73χρονος Φρανσουά Μπαϊρού νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας - Γιατί τον επέλεξε ο Εμμανουέλ Μακρόν
Πρώτο αγκάθι του Φρανσουά Μπαϊρού η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού της Γαλλίας που πρέπει να έχει περικοπές
Τον Φρανσουά Μπαϊρού επέλεξε ο Εμμανουέλ Μακρόν ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος και ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος MoDem είχαν νωρίτερα συνάντηση διάρκειας 1.45΄στο Ελιζέ, με τον Μπαϊρού να αποχωρεί από πλαϊνή πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Ο Μπαϊρού θα είναι ο τέταρτος επικεφαλής κυβέρνησης στη Γαλλία μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν τον Απρίλιο του 2022.
Από τη μέρα που έπεσε η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ, το όνομα του Φρανσουά Μπαϊρού ήταν στην κορυφή της λίστας των υποψήφιων διαδόχων του στην πρωθυπουργία. Ο Μπαϊρού άλλωστε είναι βετεράνος της πολιτικής και κεντρώος σύμμαχος του Μακρόν.
Το περίμενε μετά την αθώωσή του
Ο Μπαϊρού φέρεται να «έκανε όνειρα» για το πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν αθωώθηκε σε υπόθεση κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ για κοινοβουλευτικούς βοηθούς.
Μάλιστα, τα ποσοστά αποδοχής του 73χρονου Μπαϊρού από τη γαλλική κοινή γνώμη εκτοξεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες στο 29%, στο βαρόμετρο της Les Echos, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2019, σημειώνοντας άνοδο οκτώ ποσοστιαίων μονάδων - αν και με την έβδομη θέση του βρίσκεται πολύ πίσω από τον πρώτο, τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ (41%).
Σύμμαχος του Γάλλου προέδρου από την αρχή της πρώτης θητείας του στο Ελιζέ, ο Μπαϊρού έχει διαφωνήσει κατά καιρούς με τις πολιτικές του Μακρόν, ενώ κέρδισε πρόσφατα πόντους στην εκτίμηση της Μαρίν Λεπέν καθώς επέκρινε τις αυστηρές ποινές και τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια που ζήτησαν οι εισαγγελείς να επιβληθούν στην επικεφαλής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης για την υπόθεση της κατάχρησης κοινοβουλευτικών κονδυλίου, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο «θα υπονόμευε τον δημοκρατικό βίο».
«Δεν μου αρέσει η αδικία, έστω κι αν στρέφεται κατά των πολιτικών μου αντιπάλων», είπε ο Μπαϊρού στις 24 Νοεμβρίου στο δίκτυο BFM TV.
Το 2006 ο Μπαϊρού είχε ταχθεί υπέρ του περιορισμού της χρήσης του άρθρου 49.3
Μιλώντας από τηλεοράσεως το 2006, ο Μπαϊρού είχε ζητήσει να περάσει η Γαλλία από την Πέμπτη στην Έκτη Δημοκρατία με αφορμή και τη διάσταση μεταξύ ψήφων και εκπροσώπησης, λόγω του εκλογικού συστήματος.
Παράλληλα, είχε ταχθεί εναντίον της κατάχρησης του άρθρου 49.3 του Συντάγματος που επιτρέπει την παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης για την υιοθέτηση νόμων, στο οποίο κατέφυγε ο Μισέλ Μπαρνιέ για τον Προϋπολογισμό, ανοίγοντας τον δρόμο στην πρόταση μομφής που έριξε την κυβέρνησή του την περασμένη εβδομάδα.
Ποιος είναι ο Φρανσουά Μπαϊρού
Γεννημένος στις 25 Μαΐου 1951 στο Μπορντέρ στα Πυρηναία της Γαλλίας, ο Μπαϊρού είναι από το 1979 καθηγητής κλασικών σπουδών και πολιτικός σύμβουλος. Επίσης, βουλευτής επί 26 χρόνια (1986-2012) και ευρωβουλευτής την περίοδο 1999-2002. Διετέλεσε υπουργός Παιδείας τριών δεξιών κυβερνήσεων στο διάστημα 1993-1997, όταν παράλληλα πρόεδρος διαφόρων κεντρώων κομμάτων, με τελευταίο το MoDem («Δημοκρατικό Κίνημα») από το 2007.
Ο Μπαϊρού, βετεράνος της γαλλικής πολιτικής σκηνής, ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2002, του 2007 και του 2012, αλλά δεν κατάφερε σε καμία απ' αυτές να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, ενώ στην αναμέτρηση του 2017 στήριξε την υποψηφιότητα του Μακρόν, που τον διόρισε εν συνεχεία υπουργό Δικαιοσύνης.
Αντιδράσεις της Αριστεράς και μόνο στο άκουσμά του
Ο βετεράνος ηγέτης του κεντρώου MoDem και σύμμαχος του Μακρόν, Φρανσουά Μπαϊρού, απορρίπτεται από την αριστερά υπό τον φόβο ότι θα συνεχίσει τις πολιτικές του ενοίκου του Ελυζέ, ενώ και στη δεξιά είναι αντιπαθής στον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, που εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στο γκωλικό κόμμα.
Λίγο πριν ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού στελέχη της ακροαριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τον Μπαϊρού «συνέχεια» συνέχεια του μακρονισμού και μια επιλογή που δεν σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου, όταν η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου απέσπασε τις περισσότερες ψήφους και έδρες στην Εθνοσυνέλευση, μολονότι δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία.
«Είναι η ενσάρκωση του μακρονισμού. Πώς γίνειτα να χάνει ο Εμανουέλ Μακρόν τις εκλογές και να θέλει πάση θυσία να επιβάλει τη συνέχεια της πολιτικής του; Αυτό δεν λειτουργεί», δήλωσε στο Europe 1 η Μανόν Ομπρί από το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν.
Από την πλευρά του ο σοσιαλιστής Μπορίς Βαλό προειδοποίησε ότι αν ο Μακρόν διορίσει κάποιον από την κεντρώα παράταξή του «διακινδυνεύει την επιδείνωση της πολιτικής και θεσμικής κρίσης», που ο ίδιος προκάλεσε.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr