Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Ζουμερή γαλοπούλα με γέμιση – Το πιάτο που δεν μπορεί να λείπει από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι! (βίντεο)
Δοκιμάστε τη!
24 Δεκεμβρίου 2024 - 11:02 πμ
Υλικά
Για τη γαλοπούλα
- 1 γαλοπούλα (περίπου 4 κιλά)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 100 γρ. βούτυρο Lurpak
- 2 κλων. θυμάρι
- 1/2 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 2 κ.σ. σχοινόπρασο
Για τη γέμιση
- 50 γρ. βούτυρο Lurpak
- 200 γρ. κιμά ανάμικτο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 30 ml κονιάκ
- 5 δαμάσκηνα
- 5 κάστανα (βρασμένα)
- 5 βερύκοκα
- 1 μήλο
- 2 κ.σ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 1 κ.σ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
- 1/2 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
- 1 φλ. καρέ από μπαγιάτικο ψωμί
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Εκτέλεση
Η γαλοπούλα
- Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το λαιμό και τις άκρες από τις φτερούγες σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε σπιτικό ζωμό για να φτιάξουμε σάλτσα για την γαλοπούλα.
- Αν είναι κατεψυγμένη, θα πρέπει να ξεπαγώσει σωστά στην συντήρηση του ψυγείου για δύο 24ωρα.
- Αφήνουμε το πουλερικό σε θερμοκρασία δωματίου (από το ψυγείο) για 45 λεπτά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μαλακό βούτυρο με αλάτι, πιπέρι, λίγο ψιλοκομμένο θυμάρι, ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο σχοινόπρασο.
- Ανακατεύουμε την πάστα βουτύρου και την αφήνουμε στην άκρη.
- Την στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί μέσα και έξω.
- Αφαιρούμε με το χέρι όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά (από το άνοιγμα).
- Με τα δάχτυλα και με προσοχή, διαχωρίζουμε την πέτσα της από το στήθος ώστε να κάνουμε θήκη.
- Βάζουμε όλη την πάστα βουτύρου κάτω από το δέρμα.
- Κάνουμε απαλό μασάζ ώστε να απλωθεί παντού.
- Τραβάμε το δέρμα του λαιμού και το στερεώνουμε, αφού το γυρίσουμε προς τα πάνω, με οδοντογλυφίδα ή το ράβουμε για να κλείσει από πάνω.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στην κοιλιά και γεμίζουμε με ένα κουτάλι. Σφραγίζουμε με μισό πορτοκάλι.
- Ράβουμε την δένουμε ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα.
- Να θυμάστε ότι θα πρέπει να μπει κατευθείαν στο φούρνο.
- Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στις παλάμες και αλείφουμε εξωτερικά.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Ψήσιμο
- Την τοποθετούμε σε ταψί με το στήθος προς τα πάνω και ιδανικά να ακουμπάει πάνω σε σχάρα.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 220οC σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 40 λεπτά, να ροδίσει.
- Μετά από 45 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160οC.
- Συνεχίζουμε για περίπου 2,5 ώρες.
- Για να μη στεγνώσει και μας αρπάξει το δέρμα, αλείφουμε τακτικά με πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού, κάθε 20 λεπτά.
- Αν αρχίσει να αρπάζει, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
- Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη, μπήγουμε σουβλί στο μπούτι. Αν το υγρό που τρέχει είναι αχνό ροζ, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο.
- Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη.
- Εάν χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο ψησίματος, το μπήγουμε στο μπούτι (μακριά από το κόκαλο, γιατί αυτό αναπτύσσει μεγαλύτερη θερμοκρασία από το ψαχνό) και αν δείξει 74°C τότε είναι έτοιμη.
- Τη βγάζουμε από το φούρνο, την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για 20 λεπτά, να ανακτήσει τους χυμούς της, που με το ψήσιμο βγαίνουν με τη μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια.
- Γέρνουμε το ταψί και αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε με κουτάλι.
- Τα υπολείμματα του είναι πολύ νόστιμα σε γεύση και μας δίνουν την καλύτερη σάλτσα
- Τη σερβίρουμε ολόκληρη, με τη σάλτσα gravy σε σαλτσιέρα.
Διαβάστε ακόμα: Η Ντίνα Νικολάου μας μαγειρεύει το πιο λαχταριστό χοιρινό με κυδώνια – Ένα γιορτινό πιάτο που θα ξετρελάνει τους πάντες στο τραπέζι!
Διαβάστε ακόμα: Ο Γιάννης Λουκάκος μας ταξιδεύει: Ορτύκι μαριναρισμένο με ξύδι μπαλσάμικο, ελαιόλαδο και θυμάρι
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr
Δημοφιλεστερα αρθρα
21 Δεκεμβρίου 2024
23 Δεκεμβρίου 2024