Άκης Πετρετζίκης: Φέτος την Πρωτοχρονιά φτιάξτε την πιο αφράτη & αέρινη μαρεγκάτη βασιλόπιτα κέικ! (βίντεο)
Δοκιμάστε τη!
1 Ιανουαρίου 2025 - 6:13 μμ
Συστατικά
- 5 αυγά, μεσαία, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 πρέζα αλάτι
- 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για τη φόρμα
- 70 γρ. άχνη ζάχαρη
- 320 γρ. αλεύρι γ.ό.χ., + έξτρα για τη φόρμα
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γ. μαχλέπι, σε σκόνη
- 1 κ.γ. μαστίχα, σε σκόνη
- ⅛ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 2 βανιλίνες
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 180 γρ. γάλα πλήρες
Για το σερβίρισμα
- άχνη ζάχαρη
-
βρώσιμες χριστουγεννιάτικες ζαχαρόπαστες
Ας μαγειρέψουμε...
- Σπάμε τα αυγά, χωρίζοντας τα ασπράδια από τους κρόκους και ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και τους κρόκους σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε στον κάδο το αλάτι και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 1,5 λεπτό.
- Προσθέτουμε το ⅕ από την κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε άλλο ⅕ και χτυπάμε για ακόμα 1 λεπτό.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες 3 δόσεις και χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχουμε μια αφράτη μαρέγκα.
- Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά το μείγμα.
- Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους περιμένοντας να απορροφηθεί ο πρώτος πριν ρίξουμε τον επόμενο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει το μείγμα.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, και αφήνουμε στην άκρη.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, τις βανιλίνες, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ⅓ από το μείγμα με το αλεύρι, και μεταφέρουμε ξανά στο μίξερ.
- Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα, προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να δέσει το μείγμα.
- Ρίχνουμε το ⅓ από τη μαρέγκα και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 10 δευτερόλεπτα.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα, και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.
- Τοποθετούμε λαδόκολλα στη βάση μιας στρογγυλής φόρμας με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 26 εκ.
- Αλείφουμε τη βάση και τα τοιχώματα με λίγο βούτυρο, πασπαλίζουμε με αλεύρι και τινάζουμε για να φύγει το περιττό.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, τοποθετούμε ένα φλουρί σε τυχαίο σημείο και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
- Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 60 λεπτά στην πάνω σχάρα. (Προσέχουμε να μην ανοίγουμε τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.)
- Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 5-10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε στην άκρη για 40 λεπτά να κρυώσει εντελώς.
- Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, διακοσμούμε με χριστουγεννιάτικες ζαχαρόπαστες και σερβίρουμε.
Διαβάστε ακόμα: Ο Στέλιος Παρλιάρος μας «μεθάει» με σαρλότ σοκολάτας με ρούμι - Αφράτα σαβουαγιάρ, πλούσια κρέμα σοκολάτας & υπέροχο άρωμα
Διαβάστε ακόμα:Ο Στέλιος Παρλιάρος μας φτιάχνει χριστουγεννιάτικα μπισκότα με κανέλα & πορτοκάλι – Γεμίστε το σπίτι αρώματα!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr
Δημοφιλεστερα αρθρα
1 Ιανουαρίου 2025
3 Ιανουαρίου 2025