Ο Άκης Πετρετζίκης μας ετοιμάζει: Ατομικά κανταϊφάκια - Άκρως λαχταριστά με φουλ γέμιση από καρύδια (βίντεο)

Αν αγαπάτε το κανταΐφι τότε δοκιμάστε τα

Συστατικά

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό
600 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 στικ κανέλας
φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 κ.σ. γλυκόζη

Για τη γέμιση

200 γρ. καρύδια
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο

Για τη σύνθεση

500 γρ. φύλλο κανταΐφι
400 γρ. βούτυρο, λιωμένο + έτρα για το ταψί

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

-Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά, και ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τις φλούδες πορτοκαλιού και τη γλυκόζη. 
-Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και αφήνουμε να πάρει βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
-Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη γέμιση

-Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα καρύδια, τα χτυπάμε μέχρι να σπάσουν αλλά να μη γίνουν σκόνη, και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
-Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Για τη σύνθεση

-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
-Τοποθετούμε το κανταΐφι σε ένα μεγάλο μπολ και το ξάνουμε καλά  για περίπου 5 λεπτά.
-Χωρίζουμε το κανταΐφι σε 12 μερίδες.
-Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί διαστάσεων 25x32 εκ. και αφήνουμε στην άκρη.
-Παίρνουμε ένα φλυτζάνι τσαγιού με διάμετρο 8 εκ. και ύψος 5 εκ. και βάζουμε μια μερίδα κανταΐφι.
-Πιέζουμε ώστε να δημιουργήσουμε εσοχή στο κέντρο και να καλύψει το κανταΐφι τα τοιχώματα.
-Βάζουμε 2 κ.σ. από τη γέμιση, καλύπτουμε με το κανταΐφι που εξέχει και πιέζουμε καλά ώστε να δημιουργηθεί ένα μπαλάκι. 
-Αναποδογυρίζουμε το φλυτζάνι στο ταψί και αφήνουμε το κανταΐφι. 
-Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 11 κανταΐφάκια. 
-Αλείφουμε με ένα πινέλο τα κανταΐφάκια με το βούτυρο και περιχύνουμε από πάνω όσο περισσέψει.
-Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 90 λεπτά.
-Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε σταδιακά με το κρύο σιρόπι.
-Αφήνουμε 1 ώρα να τραβήξει το σιρόπι και σερβίρουμε. 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr