Ποιος είναι ο Κώστας Τασούλας που πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός - Η διαδικασία της εκλογής, πρώτη ψηφοφορία στις 25 Ιανουαρίου (βίντεο)

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να χρειαστεί έως και 5 ψηφοφορίες

Στις 25 Ιανουαρίου 2025 θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Κώστα Τασούλα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιλογή του και την αιτιολόγησε και τώρα η Βουλή έχει τον λόγο.

Το Σύνταγμα προβλέπει αναλυτικά τη διαδικασία εκλογής και περιλαμβάνει έως και 5 γύρους. 

Όλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 13 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η δήλωση του Κώστα Τασούλα

«Η πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί για μένα μια κορυφαία τιμή όσο και ευθύνη.

Καθώς έχουμε ήδη μπει σε επίμονα ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς, το βλέπουμε αυτό και κοντά μας αλλά και ευρύτερα στον κόσμο, η διαφύλαξη της εθνικής μας ενότητας και η αρμονική λειτουργία των εξουσιών της Πολιτείας γίνονται ακόμη πιο πολύτιμες προϋποθέσεις για τη σταθερότητα και για την προκοπή της χώρας μας. Και αυτές ακριβώς οι προϋποθέσεις ανάγονται κυρίως στην αποστολή που το Σύνταγμα αναθέτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και ο όρκος που δίδει περιλαμβάνει και αυτά, αλλά και την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και των δικαιωμάτων των Ελλήνων.

Τώρα όμως το λόγο έχει η Εθνική Αντιπροσωπεία. Γι’ αυτό και ως Πρόεδρος της Βουλής θέτω άμεσα σε κίνηση τις προβλεπόμενες διαδικασίες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με πρώτη ημερομηνία ονομαστικής ψηφοφορίας το Σάββατο 25 Ιανουαρίου. Σας ευχαριστώ.»


Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Για να εκλεγεί λοιπόν κάποιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να συγκεντρώσει «την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών», όπως αναφέρει το Σύνταγμα, δηλαδή 200 ψήφους. Αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Και πάλι απαιτούνται 200 ψήφοι.

Αν για μια ακόμα φορά αποβεί άκαρπη η ψηφοφορία, πάμε σε έναν τρίτο γύρο (πάλι μετά από πέντε μέρες) αλλά αυτή τη φορά αρκούν «τα 3/5 της πλειοψηφίας των βουλευτών», δηλαδή 180 ψήφοι.

Αν ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ψήφοι, μετά από πέντε μέρες επαναλαμβάνεται η διαδικασία και εκλέγεται Πρόεδρος αυτός που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφους. Θεωρητικά με βάση τους συσχετισμούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, στο σημείο αυτό θα τελείωνε η διαδικασία, αν δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κομμάτων στις προηγούμενες ψηφοφορίες, καθώς η ΝΔ από μόνη της είπαμε πως διαθέτει 156 βουλευτές. Αν πάντως και πάλι θεωρητικά δεν επιτυγχάνεται ούτε αυτή η πλειοψηφία, τότε μετά από πέντε ημέρες εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που θα συγκεντρώσει τη «σχετική πλειοψηφία» (όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους, δηλαδή).

Άρα οι απαιτούμενες ψήφοι κάθε φορά είναι οι εξής:

Α γύρος: 200 ψήφοι
Β’ γύρος: 200 ψήφοι
Γ’ γύρος: 180 ψήφοι
Δ’ γύρος: 151 ψήφοι
Ε’ γύρος: Σχετική πλειοψηφία.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Κώστας Τασούλας για Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Θα ζητήσει Συνταγματική αλλαγή για μία και μόνη 6ετή θητεία (βίντεο)

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας

Γεννήθηκε το 1959 στα Ιωάννινα και σπούδασε Νομικά στο Τμήμα Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιώτευσε ως δικηγόρος Αθηνών, ενώ την περίοδο 1988-1989 εργάστηκε σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας είναι νυμφευμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχουν δύο παιδιά.

Διετέλεσε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα την περίοδο 1981-1990, ειδικός σύμβουλος στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας την περίοδο 1989-1990, καθώς και πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) από τον Οκτώβριο του 1990 έως τον Σεπτέμβριο του 1993.

Από το 2013 έως το 2014 ήταν πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το 1990 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1994 έθεσε υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο, θέση στην οποία εξελέγη παραμένοντας δήμαρχος μέχρι και τη λήξη της θητείας του το 1998. Μετά τη λήξη της θητείας του έθεσε υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές του 2000 στη Περιφέρεια Ιωαννίνων, όπου εξελέγη βουλευτής με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Επανεξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2004, του 2007, του 2009, του Μαΐου 2012, του Ιουνίου 2012, του Ιανουαρίου 2015, του Σεπτεμβρίου 2015 και του 2019 (πρώτος με 12.474 ψήφους).

Υπήρξε, επίσης, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας (2006-2007) και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας (2010). Διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή (2007-2009), καθώς και υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά (2014-2015).

Στις 31 Οκτωβρίου 2018, ορίστηκε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας γενικός εισηγητής του κόμματος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Στις 18 Ιουλίου του 2019, εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων συγκεντρώνοντας 283 ψήφους, τις περισσότερες, δηλαδή, ψήφους που έχουν συγκεντρωθεί ποτέ σε αντίστοιχη διαδικασία. Τον Μάιο του 2023, επανεξελέγη με 270 ψήφους πρόεδρος της -βραχύβιας- Βουλής της ΙΘ’ περιόδου. 

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023, εξελέγη μία ακόμη φορά πρόεδρος της Βουλής της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, με 249 ψήφους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr