Νευρική ανορεξία: Η ύπουλη ασθένεια της σύγχρονης εποχής – Ο διατροφολόγος, Ε. Ζουμπανέας αποτυπώνει τις επικίνδυνες επιπτώσεις της (φωτό & βίντεο)

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτή τη διατροφική διαταραχή

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας, Διαιτολόγος, Διατροφολόγος και Διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών αποτυπώνει τη νευρική ανορεξία και τις επικίνδυνες επιπτώσεις της.

Τι είναι λοιπόν η νευρική ανορεξία; Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή, όπου το άτομο εμφανίζει διαταραγμένη σχέση με το φαγητό, υπερβολική ενασχόληση με το βάρος και την εξωτερική εμφάνιση και επικίνδυνες και μη λειτουργικές συμπεριφορές με σκοπό την απώλεια βάρους. Το άτομο που πάσχει από νευρική ανορεξία περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ποσότητα τροφής που καταναλώνει με αποτέλεσμα να χάνει αρκετό βάρος ενώ παράλληλα έχει διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα του, πιστεύει δηλαδή ότι το βάρος του είναι φυσιολογικό (ή και αυξημένο). Επίσης έχει έντονο φόβο για την αύξηση του βάρους και  επιδιώκει μια παιδική σιλουέτα. Πολύ συχνά στις γυναίκες απουσιάζει η έμμηνος ρύση ή καθυστερεί να  εμφανιστεί σε έφηβες.

Ένα άτομο που πάσχει μπορεί να μην καλύπτει όλα τα διαγνωστικά κριτήρια, όμως να βιώνει το ίδιο έντονο άγχος με τα άτομα που τα καλύπτουν. Η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητη ώστε η ασθένεια να μην εξελιχθεί σε χειρότερη μορφή.

Η νευρική ανορεξία είναι μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια, που εξελίσσεται σε χειρότερη μορφή όσο αυξάνεται η διάρκεια της. Οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές και περιλαμβάνουν:

  • Βραδυκαρδία
  • Αρρυθμίες
  • Υπόταση
  • Αφυδάτωση
  • Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
  • Οστεοπενία – Οστεοπόρωση – κατάγματα
  • Δυσκοιλιότητα, Φουσκώματα
  • Αδυναμία συγκέντρωσης- Κακή μνήμη
  • Αύξηση εμμονών και νευρικότητας
  • Οξυθυμία
  • Διαταραχές ύπνου
  • Χαμηλή ανοσοποιητική λειτουργία

Και δυστυχώς όπως πρόσφατα το βιώσαμε, και τον θάνατο. Υπολογίζεται ότι 1 στα 5 άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία θα πεθάνει από αυτήν, μετά από χρόνια μάχη.

thumb

Μιας και η νευρική ανορεξία εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία, οι γονείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τα σημάδια αναγνώρισης, μερικά από τα οποία είναι:

  • Σημαντική απώλεια βάρους ή μη αύξηση σε παιδιά και εφήβους
  • Έντονος φόβος απόκτησης βάρους/ Ανησυχία για εικόνα σώματος
  • Διακοπή ή καθυστέρηση έμμηνου ρύσης
  • Κριτική για το βάρος/ σώμα άλλων
  • Κοινωνική απομόνωση
  • Φαρδιά ρούχα
  • Ανθυγιεινές – περίεργες – συνεχείς δίαιτες/χορτοφαγικές τάσεις
  • Φασαρία αν υπάρχει λίπος στο φαγητό
  • Δικαιολογίες ότι έχει φάει κάπου αλλού
  • Υπερβολική άσκηση

Καταμέτρηση θερμίδων

Οι  γονείς που αναγνωρίζουν έστω και ένα από τα ανωτέρω σημάδια στο παιδί τους θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα τη βοήθεια ειδικών. Όσο πιο έγκαιρη η έναρξη της θεραπείας τόσο πιο γρήγορη και η ανάρρωση.

Θεραπεία

Η θεραπεία της νευρικής ανορεξίας δεν έχει ως μοναδικό στόχο την αποκατάσταση του σωματικού βάρους, η οποία δεν αποτελεί από μόνη της και ένδειξη ίασης. Συχνά ένα άτομο φτάνει σε φυσιολογικό βάρος και πολύ σύντομα το χάνει ξανά ή συνεχίζει να έχει περίεργες αντιλήψεις για το σώμα του και για το φαγητό.

Η επαναφορά του φυσιολογικού τρόπου σίτισης, η μείωση των συμπεριφορών που σχετίζονται με τον έλεγχο του σωματικού βάρους και η διόρθωση των διαστρεβλωμένων πεποιθήσεων αναφορικά με τη διατροφή είναι απαραίτητα στοιχεία για την επίτευξη της ανάρρωσης. Ουσιαστικά το άτομο πρέπει να εκπαιδευτεί στο να τρέφεται από την αρχή!

Για την διαχείριση των περιστατικών νευρικής ανορεξίας είναι απαραίτητη η συνεργασία μιας θεραπευτικής ομάδας που περιλαμβάνει εξειδικευμένο διαιτολόγο, εξειδικευμένο ψυχολόγο, ψυχίατρο, ιατρό και οικογενειακό σύμβουλο.

Η συμμετοχή της οικογένειας και ιδιαίτερα των γονέων στη θεραπεία είναι απαραίτητη και εξασφαλίζει την μεγαλύτερη επιτυχία της θεραπείας!

Όπως για όλες τις χρόνιες ασθένειες, η πρόληψη φαίνεται να παίζει σημαντικότερο ρόλο και από την θεραπεία! Δυστυχώς η νευρική ανορεξία είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια, ο δε Δυτικός κόσμος κατακλύζεται από το πρότυπο του αδύνατου σώματος, δημιουργώντας διαστρεβλωμένες  πεποιθήσεις και εικόνες. Όμως, η οικογένεια αλλά και το άμεσο περιβάλλον των εφήβων (δάσκαλοι, γυμναστές, γιατροί κλπ) μπορούν και οφείλουν να ενημερώνουν τα νεαρά άτομα ώστε να προληφθεί η εμφάνιση ή εξέλιξη της διαταραχής. Σίγουρα η απομυθοποίηση του ιδανικού σώματος είναι σημαντική, όπως και η ενημέρωση αναφορικά με τις φυσιολογικές αλλαγές του σώματος στην εφηβεία, εξίσου σημαντικά όμως είναι η εκπαίδευση στην ισορροπημένη διατροφή, η ενημέρωση για τις βλαβερές συνέπειες των διαιτών και των λανθασμένων μεθόδων αδυνατίσματος, και κυρίως η αποφυγή κριτικής για το σώμα των παιδιών και των εφήβων.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η προβολή των ατόμων που πάσχουν από νευρική ανορεξία στα ΜΜΕ, όχι μόνο δεν βοηθάει τους ίδιους, αλλά τους δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι αξίζουν να προβάλλονται λόγω της κατάστασης τους την οποία επιθυμούν να διατηρήσουν, ενώ δημιουργεί εξίσου λανθασμένα πρότυπα και αντιλήψεις σε άλλα άτομα που πάσχουν. Τα ΜΜΕ οφείλουν να προβάλλουν τις ιστορίες ατόμων που έχουν καταφέρουν να αναρρώσουν, κερδίζοντας έναν πολύ σημαντικό πόλεμο, και δίνοντας έτσι ελπίδα στους υπόλοιπους ασθενείς που επιθυμούν να γίνουν καλά.

Διαβάστε ακόμα: Ορθοφαγία: Μια διατροφική διαταραχή που φαίνεται ακίνδυνη – Εμμονές, ενοχές & μη ρεαλιστικές προσδοκίες (φωτό)

Διαβάστε ακόμα: Τα στάδια του έρωτα: Από την οικειότητα & την επιθυμία ως την προσκόλληση – Τι πρέπει να προσέχουμε; (βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr