Ο Άκης Πετρετζίκης μας ετοιμάζει: Vegan μουσακάς με φακές - Απολαύστε στην πιο light εκδοχή του!

Αγαπημένο παραδοσιακό πιάτο ... αλλιώς!

Συστατικά

Για τις φακές

250 γρ. φακές, ψιλές
1 κρεμμύδι
4 στικ σέλερι
2 σκ. σκόρδο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. ντομάτες, τριμμένες
1 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή
500 γρ. νερό, βραστό
1 κύβο λαχανικών
1 κ.γ. κύμινο
αλάτι
πιπέρι

Για τις μελιτζάνες

2 μελιτζάνες, μεσαίες (500 γρ.)
150 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για την μπεσαμέλ
130 γρ. ηλιέλαιο
130 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
1 λίτρο ρόφημα σόγιας, χωρίς ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

Για τη σύνθεση

30 γρ. τριμμένη φρυγανιά
Για το σερβίρισμα
μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις φακές

-Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το σέλερι, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και αφήνουμε στην άκρη.
-Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
-Ρίχνουμε τις φακές, βράζουμε για 3-4 λεπτά και σουρώνουμε.
-Τοποθετούμε την κατσαρόλα πίσω σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σέλερι και το σκόρδο.
-Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
-Προσθέτουμε τις φακές, τις ντομάτες, την πάπρικα, το νερό, τον κύβο, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε.
-Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να δέσει η σάλτσα.
-Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και αφήνουμε στην άκρη.

Για τις μελιτζάνες

-Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και αφήνουμε να κάψει μέχρι να φτάσει ιδανικά τους 170°C. 
-Ρίχνουμε το αλέυρι σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
-Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη. 
-Κόβουμε τις μελιτζάνες σε οριζόντιες φέτες πάχους 1 εκ., τις πέρνάμε από το αλεύρι και τινάζουμε για να φύγει το περιττό.
-Ρίχνουμε τις μελιτζάνες σε 2-3 δόσεις στο τηγάνι και τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. 
-Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες στο ταψί και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. 

Για την μπεσαμέλ

-Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το αλεύρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 2-3 λεπτά.
-Προσθέτουμε το ρόφημα σόγιας σε 2 δόσεις ανακατεύοντας με το σύρμα χειρός μέχρι να σφίξει και να πάρει μια βράση.
-Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
-Στρώνουμε τις μελιτζάνες στη βάση ενός ορθογώνιου ταψιού διαστάσεων 25x32 εκ.
-Ρίχνουμε από πάνω τις φακές και τις απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
-Προσθέτουμε από πάνω την μπεσαμέλ και την απλώνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
-Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 30-45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.
-Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε με μαϊντανό. 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr