«Οι σεισμοί μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη του ηφαιστείου»: Ο καθηγητής Δημήτρης Κωστόπουλος εξηγεί το φαινόμενο στη Σαντορίνη - Φόβοι για 6 Ρίχτερ (βίντεο)
«Αν το σεισμογενές ρήγμα είναι κοντά στον Κολούμπο μπορεί να αποσυμπιεστεί ο μαγματικός θάλαμος» λέει ο καθηγητής Δημήτρης Κωστόπουλος
Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή της Σαντορίνης συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό, το νησί έχει ερημώσει, περισσότεροι από 11.000 κάτοικοι έχουν φύγει, φοβούμενη μία μεγαλύτερη δόνηση από τα 5 Ρίχτερ που είχαμε χθες το μεσημέρι (15:04).
Όσο δεν βλέπουμε μία μεγαλύτερη δόνηση που θα μπορούσε να εκτονώσει το φαινόμενο τόσο οι σεισμολόγοι ανησυχούν.
Ο πετρολόγος-ηφαιστειολόγος Δημήτρης Κωστόπουλος, είναι αποκαλυπτικός ότι: «σε σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ υποθέτουμε ότι είναι πιθανό να έχουμε έκρηξη του ηφαιστείου. Στην περίπτωση φυσικά που ο σεισμός γίνει κοντά στην Σαντορίνη και είναι αρκετά ισχυρός».
Όπως εξήγησε: «Οι σεισμοί προκύπτουν από την θραύση και την ολίσθηση των πετρωμάτων. Οι λεγόμενοι “ηφαιστειακοί σεισμοί” είναι οι σεισμοί οι οποίοι έχουν ένα διασταλτικό συστατικό, το οποίο επιτρέπει την άνοδο του μάγματος και παρατηρούμε και την άνοδο των εστιών των σεισμών, όσο το μάγμα εισέρχεται στον φλοιό να μετατοπίζονται προς την επιφάνεια, καθώς το μάγμα μπαίνει μέσα στον φλοιό και φωλιάζει όλο και σε ριχότερα επίπεδα και δημιουργεί τους λεγόμενους “μαγματικούς θαλάμους”».
«Αναφορικά με το νησί της Ανύδρου, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί. Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη και η επιφάνεια τους ορίζουν το μέγεθος του σεισμού. Θα μπορούσαμε να έχουμε άνοδο μάγματος. Αυτοί οι τεκτονικοί σεισμοί όσο είναι μακριά από τον Κολούμπο και την Σαντορίνη και όσο τα μεγέθη τους περιορίζοντια γύρω στο 5, όπως λένε οι σεισμολόγοι. Αν γίνει ένας μεγάλος σεισμός, τότε θα έχουμε αλλαγές στο πεδίο των τάσεων σε μακρινή απόσταση από αυτόν και αυτή η αλλαγή των τάσεων, αν για παράδειγμα το σεισμογενές ρήγμα είναι κοντά στον Κολούμπο, είναι δυνατόν να φέρει αποσυμπίεση στον μαγματικό θάλαμο», τόνισε.
Ο Δημήτρης Κωστόπουλος εξήγησε ότι: «Η αποσυμπίεση αυτή θα προκαλέσει την άνοδο των φυσαλίδων και θα ελαττώσει τη διατμητική αντοχή των πετρωμάτων, με αποτέλεσμα να διαρραγεί και να καταπέσει η οροφή του μαγματικού θαλάμου και να έχουμε έξοδο μάγματος, δηλαδή έκρηξη του ηφαιστείου».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr