Πιλάφι με αρακά και Ταχινόσουπα με κριθαράκι χωρίς λάδι για το σημερινό μας τραπέζι - Μεγάλη Παρασκευή, η ημέρα της απόλυτης αργίας και νηστείας!

Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας.


Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η κατ’ εξοχήν πένθιμη μέρα του έτους. Οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούν όλη τη μέρα πένθιμα (διπλοκαμπανιά). Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Παλιότερα, στα σπίτια της αγοράς κρεμούσαν μαύρα υφάσματα στα μπαλκόνια.

Το μεσημεριανό φαγητό είναι χωρίς λάδι, πρόχειρο, συμμετέχοντας ενεργά στην Άκρα Ταπείνωση του Χριστού.

Στα χωριά της Πυλίας, την Μεγάλη Παρασκευή, πίνουν ξίδι και καπνιά για να δείξουν την αγάπη τους στο Χριστό, που τον πότισαν ξύδι. Στην Κρήτη, τη Μεγάλη Παρασκευή, τρώνε νερόβραστα φαγητά με ξύδι, σαλιγκάρια βραστά, των οποίων το ζουμί μοιάζει με ξύδι.
Στην Κορώνη, ούτε φωτιά ανάβουν, ούτε μαγειρεύουν, ούτε μπουκιά βάζουν στο στόμα τους. Κάποιοι βάζουν σε ένα ποτήρι ξύδι και πίνουν τρεις γουλιές γιατί έτσι πότισαν και το Χριστό.

Πιλάφι  με αρακά χωρίς λάδι. Συνταγή Νηστίσιμη χωρίς λάδι

ΥΛΙΚΑ
½   κιλό  ρύζι  για πιλάφι
½   κιλό   αρακά ή ανάμεικτα λαχανικά
2     καρότα
2     ντομάτες
1     κρεμμύδι
½   ματσάκι  άνιθο, αλάτι,  πιπέρι     
σακούλα  ειδική  για  τον φούρνο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Καθαρίζετε τα καρότα, το  κρεμμύδι και τα κόβετε μικρά κομμάτια.  Πλένετε τον αρακά και τρίβετε τις ντομάτες. Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά και τα βάζετε στη σακούλα.  Με μια καρφίτσα ανοίγετε τρύπα στο πάνω μέρος της και τη βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε στους 170ο  για  1 ώρα.
Φράζετε το ρύζι, το στραγγίζετε, γαρνίρετε με τον αρακά. Σερβίρεται ζεστό.

ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ. ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ


http://www.queen.gr/media/k2/items/cache/2cc9d55d2a00ebf9714704ec4f0e9643_L.jpg

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο κριθαράκι
3-5 κουταλιές ταχίνι
1 λεμόνι
Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό ανάλογα με το πόσο αραιή θέλουμε να είναι η σούπα μας.

2. Όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε το αλάτι και το κριθαράκι. Τα αφήνουμε να βράσουν καλά.

3. Σε ένα μπωλ διαλύουμε το ταχίνι με το χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύουμε. Απομακρύνουμε από τη φωτιά το κριθαράκι και όταν αυτό πάψει να κοχλάζει παίρνουμε κουταλιά κουταλιά το νερό της σούπας και το ρίχνουμε στο ταχίνι. Ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας όπως είπαμε παραπάνω το νερό μέχρι να αραιώσει αρκετά.

4. Τέλος ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπωλ στην κατσαρόλα μας ανακατεύοντας καλά

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr