Λέρος - το νησί της θεάς Αρτέμιδος είναι ένας εξαιρετικός προορισμός που σας περιμένει να τον ανακαλύψετε..

 Η Λέρος, παραδοσιακά, είναι νησί που προτιμούν οι Ελληνες για τις διακοπές τους. Αυτό έχει τα θετικά του, διότι είναι ένας ήσυχος τόπος διακοπών, αλλά και τα αρνητικά του επειδή τώρα με την κρίση οι Ελληνες που ταξίδεψαν εκεί είναι λιγότεροι από τα προηγούμενα χρόνια. Λογικό είναι λοιπόν, το νησί να θέλει να αναπτυχθεί, προσελκύοντας ξένους τουρίστες. Το νησί της θεάς Αρτέμιδος, αποκαλύπτεται.

Η Λέρος, παραδοσιακά, είναι νησί που προτιμούν οι Ελληνες για τις διακοπές τους. Αυτό έχει τα θετικά του, διότι είναι ένας ήσυχος τόπος διακοπών, αλλά και τα αρνητικά του επειδή τώρα με την κρίση οι Ελληνες που ταξίδεψαν εκεί είναι λιγότεροι από τα προηγούμενα χρόνια. Λογικό είναι λοιπόν, το νησί να θέλει να αναπτυχθεί, προσελκύοντας ξένους τουρίστες. Το νησί της θεάς Αρτέμιδος, αποκαλύπτεται.

Είναι κυρίως ένας προορισμός για ήσυχες, οικογενειακές διακοπές, καθώς είναι ακόμα σχετικά ανέγγιχτη από τον τουρισμό. Νυχτερινή ζωή δεν υπάρχει, θα βρείτε όμως μερικά μπαράκια για να διασκεδάσετε τα βράδια σας, κυρίως στα Άλιντα.

Η Λέρος είναι ένα τοπίο με συνεχείς εναλλαγές. Περίγραμμα με έντονο θαλάσσιο διαμελισμό που σχηματίζει βαθιά απάνεμα καταφύγια και μεγάλους όρμους σε πολλά σημεία του. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι πεδινό, με κάμπους που φτάνουν ως τη θάλασσα, με χαμηλά βουνά. Για αυτό και πήρε το όνομά του από την αρχαία λέξη «λερός», που σημαίνει λείος, επίπεδος.

Το νησί της Αρτέμιδος,  έχει πρωτεύουσα την Αγία Μαρίνα που μαζί με τον Πλάτανο αποτελούν πλέον ουσιαστικά έναν πανέμορφο οικισμό, ενώ και οι δύο είναι αμφιθεατρικά χτισμένοι. Ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός της Λέρου είναι το γραφικό Λακκί που χτίστηκε από τους Ιταλούς, με ενδιαφέρουσα ρυμοτομία, πάρκα, φαρδύς δρόμους, δεντροστοιχίες και πολυτελείς κατοικίες, γνωστές ως παλατσίνια. Το τουριστικότερο μέρος της Λέρου είναι τα γραφικά Άλιντα.

Τα εμπορικά καταστήματα καλύπτουν τη μόνιμη και εποχιακή ζήτηση ειδών διατροφής και τουριστικών εξυπηρετήσεων, και απευθύνονται στο σύνολο των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Οι δύο περισσότερο απομακρυσμένοι από την πρωτεύουσα οικισμοί, το Παρθένι στα βόρεια και ο Ξηρόκαμπος στα νότια, ορίζουν τα άκρα του κύριου οδικού δικτύου του νησιού. Είναι οικισμοί ψαράδων και περιορισμένης τουριστικής κίνησης, και οι μικρές αποστάσεις τους από τα κέντρα του νησιού ενισχύουν την εξάρτησή τους από αυτά. Στα δυτικά, στον κόλπο της Γούρνας, ο οικισμός Δρυμώνας, μολονότι εφάπτεται στα άτυπα όρια της περιαστικής περιοχής του Λακκιού, εν τούτοις έχει κύρια πρόσβαση από τον βόρειο κλάδο του βασικού οδικού δικτύου.


Τα highlights στην Λέρο


Αρχαιολογικο Μουσειο Λερου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λέρου φιλοξενεί νομίσματα, ψηφιδωτά, επιτύμβιες στήλες, επιγραφές και ανάγλυφα.


Πολεμικο Μουσειο Λερου

Το Πολεμικό Μουσείο είναι μοναδικό στο είδος του, αφού στεγάζεται σε ένα στρατιωτικό τούνελ ειδικά αναστηλωμένο για αυτόν τον σκοπό.


Πυργος Μπελενη - Λαογραφικο και Ιστορικο Μουσειο

Ένα λιθόκτιστο διώροφο κτήριο με τριώροφους πύργους. Εδώ στεγάζεται το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο της Λέρου.


Καστρο Παντελιου - Εκκλησιαστικο Μουσειο

Οι Ιωαννίτες Ιππότες πραγματοποίησαν σημαντικά οχυρωματικά έργα που υποδηλώνονται από τα τέσσερα οικόσημα που βρίσκονται σε διάφορες θέσεις του οχυρού.


Αγιος Ισιδωρος

Ο βράχος στην θάλασσα με το εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου είναι το σήμα κατατεθέν της Λέρου.

Μονη Αγιου Ιωαννη Θεολογου

Η τρίκλιτη βασιλική του 10ου αιώνα είναι το πιο αξιόλογο μεσαιωνικό μνημείο της Λέρου και ένα από τα σημαντικότερα στο Αιγαίο.


Αγια Κιουρα

Σημαντικό ιστορικό μνημείο της Λέρου, λόγω των τοιχογραφιών που φιλοτέχνησαν πολιτικοί κρατούμενοι στην περίοδο 1960-1970.


Παναγια Καβουραδαινα

Η Παναγία Καβουράδαινα είναι ένα μικρό γραφικό εκκλησάκι δίπλα στην θάλασσα, χτισμένο ανάμεσα στα βράχια.


Ανεμομυλοι

Ανεβαίνοντας προς το κάστρο θα δείτε στα αριστερά σας τους έξι ανεμόμυλους που επιβλέπουν από ψηλά το λιμάνι.


 

Πρόσβαση στην Λερο

Η Λέρος απέχει από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 8-9 ώρες. Για ευκολότερη πρόσβαση υπάρχει και αεροδρόμιο στο βόρειο τμήμα της Λέρου, κοντά στην Αγία Μαρίνα.

 Επίσης, αεροπορικώς, με καθημερινές πτήσεις της Olympic Air (Τ/210-35.50.500, 801.801.01.01, www.olympicair.com).


Μετακινήσεις στην Λερο

Η Λέρος είναι ένα μικρό νησί και οι αποστάσεις δεν θα σας κουράσουν. Υπάρχουν λεωφορεία που συνδέουν τους οικισμούς και τις σημαντικότερες παραλίες της Λέρου, αλλά τα δρομολόγια είναι αρκετά αραιά, για αυτό καλύτερα να έχετε δικό σας όχημα. Εάν δεν έχετε, μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι, ενώ κυκλοφορούν και μερικά ταξί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr