Greek mythos: 3 ορκισμένες παρθένες θεές μισούσαν την όμορφη Αφροδίτη; Τις νικούσε με την καλλονή & τον έρωτα που ενέπνεε

Ο έρωτας και η ομορφιά που τόσο μεγάλη σημασία έχουν στην ανθρώπινη ζωή δεν θα μπορούσαν να μην έχουν έναν θεό προστάτη.

Ο έρωτας και η ομορφιά που τόσο μεγάλη σημασία έχουν στην ανθρώπινη ζωή δεν θα μπορούσαν να μην έχουν έναν θεό προστάτη.

Θα ήταν αδύνατον για τους Έλληνες, ένα λαό που τόσο λάτρεψε τη φυσική ομορφιά και το σωματικό κάλλος, να μην εφεύρει κάποια θεότητα που θα τα προστάτευε και θα τα προσωποποιούσε.Είναι η Αφροδίτη η θεά του έρωτα και της ομορφιάς αλλά και της ευχαρίστησης και της ηδονής.

Αναδυόμενη από τον αφρό της θάλασσας όπως προδίδει και το όνομά της, η θεά λέγεται πως γεννήθηκε στην Κύπρο.

 Η ιστορία της γέννησής της αρχίζει από πολύ παλιά, όταν ο πατέρας του Δία, Κρόνος, για να πάρει την εξουσία από τον δικό του πατέρα τον Ουρανό, κατάφερε με ένα χτύπημα να αποκόψει τα γεννητικά του όργανά, τα οποία στην συνέχεια έπεσαν στην θάλασσα.

Λέγεται πως πέσανε στα Κύθηρα και στο σημείο αυτό αφρός πολύς δημιουργήθηκε και αφού περιπλανήθηκε για πολύ στην θάλασσα, ο Ζέφυρος ο άνεμος τον έφτασε ως τις ακτές της Κύπρου και εκεί αναδύθηκε η Αφροδίτη, η ομορφότερη των θεών και των ανθρώπων.

Την υποδέχτηκαν οι Ώρες (οι εποχές του χρόνου), την έντυσαν και τη στόλισαν. Της φόρεσαν πλουμιστά, λουλουδάτα φορέματα από πορφύρα, μετάξι και άλλα γυαλιστερά υφάσματα. Έπλεξαν τα πλούσια μαλλιά της και τα στερέωσαν με μια όμορφη, μαλαματένια πόρπη. Στόλισαν τον κατάλευκο λαιμό της με περιδέραια πολύτιμα, με σμαράγδια και ρουμπίνια.

Τέλος, φόρεσαν στ' αυτιά της μαργαριταρένια σκουλαρίκια. Μετά τη μετέφεραν στον Όλυμπο και την παρουσίασαν στον Δία και τους υπόλοιπους θεούς. Όλοι τη θαύμασαν, θαμπώθηκαν από την ομορφιά της, της έλεγαν αμέτρητα κοπλιμέντα και ήθελαν να την κάνουν γυναίκα τους.

Κανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί στη δύναμη της Αφροδίτης, εκτός από τις τρεις ορκισμένες παρθένες θεές, την Αθηνά, την Άρτεμη και την Εστία. Η Αφροδίτη είχε ως όπλα της την ομορφιά, την χάρη, τον πόθο και τον έρωτα που ενέπνεε σε κάθε πλάσμα.

Τελικά όμως έγινε νόμιμη σύζυγος του άσχημου και κουτσού θεού Ηφαίστου, στον οποίο δεν έμεινε πιστή. Η εξωσυζυγική μόνιμη ερωτική της σχέση με τον Άρη ήταν γνωστή και πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν ο Ήφαιστος τους έπιασε με τα αόρατα δίχτυα που έστησε στο συζυγικό του κρεβάτι. Τα διασημοτερα παιδια της θεάς, τα οποία απέκτησε από τον Άρη ήταν ο Ίμερος (πόθος) και
ο Έρωτας οι οποίοι πάντα την συνόδευαν, και ο Δείμος(τρόμος) και ο Φόβος που πάντα συντρόφευαν τον πατέρα τους.
 
Ακόμη η Αφροδίτη είχε ως συνοδούς, τις Χάριτες, την Ήβη, την Αρμονία, την Πειθώ και τις Ώρες.

Από τον Ερμή απέκτησε τον Ερμαφρόδιτο έναν πανέμορφο νέο ο οποίος έμοιαζε πολύ και στους δυο του γονείς. Αυτός όταν μεγάλωσε ταξίδεψε στην Καρία και όταν έφτασε σε μία λίμνη με πεντακάθαρα νερά, η νύμφη της λίμνης τον ερωτεύτηκε όμως αυτός της αντιστάθηκε.

Όταν τελικά κατάφερε να απαλλαγεί από την παρουσία της, γδύθηκε και βούτηξε στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης για να λουστεί. Η Νύμφη που παραφύλαγε κρυμμένη δεν κατάφερε να αντισταθεί στον έρωτα και ορμώντας τον αγκάλιασε σφιχτά και άρχισε να τον φιλάει.

Αυτός αντιστεκόταν και τότε η Νύμφη προσευχήθηκε στον Δία να μην χωριστεί ποτέ από τον αγαπημένο της. Τότε ο Δίας εισακούοντας τις προσευχές της ένωσε τα δυο κορμιά σε ένα και έκτοτε βρίσκονται μαζί σε ένα κορμί και ένα πρόσωπο και συμβολίζουν το αρσενικό και το θηλυκό μαζί.

Ο Δίας ήθελε να τιμωρήσει την Αφροδίτη επειδή συνεχώς με το ερωτικό της πάθος κυρίευε τους αθάνατους και τους παρέσυρε σε ερωτικές περιπέτειες με θνητούς και μετά τους περιγελούσε και τους έκανε να κοκκινίζουν από ντροπή. Αποφάσισε λοιπόν να ρίξει και την ίδια στην αγκαλιά ενός θνητού. Κατάφερε με την παντοδυναμία του να της προκαλέσει ερωτικό πόθο για τον Αγχίση, ένα νεαρό βοσκό πάνω στην Ίδη, που η ομορφιά και η λεβεντιά του ήταν εξαιρετική.

Η Αφροδίτη μόλις αισθάνθηκε την ακατανίκητη έλξη για το νεαρό βοσκό, έτρεξε στο ναό της στην Πάφο. Εκεί κάλεσε τις Χάριτες και αφού έκλεισε ερμητικά τις τεράστιες πύλες του ναού, άρχισε να στολίζεται και να καλλωπίζεται με τη βοήθειά τους.

Οι Χάριτες την έλουσαν με μύρο και με γάλα. Μετά περιποιήθηκαν το πρόσωπό της και το σώμα της με καλλυντικά και μαγικές κρέμες που την έκαναν να αστράφτει ακόμη περισσότερο. Την έντυσαν με αραχνοΰφαντα φορέματα και διάφορα τούλια και τη στόλισαν με κοσμήματα ψιλοδουλεμένα, καμωμένα από τα πιο σπάνια πετράδια της θάλασσας.

Στο τέλος η Αφροδίτη έδεσε στη μέση της τη θεϊκή ζώνη που έκλεινε τους πόθους και τους έρωτες και πέταξε για την Ίδη. Όταν έφτασε στην καλύβα του Αγχίση, ο θνητός βοσκός θαμπώθηκε από την ομορφιά της και κατάλαβε πως ήταν κάποια θεά.

Η Αφροδίτη όμως τον επεισε πως ήταν η θνητή κόρη του βασιλιά της Φρυγίας Οτρέα και πως την είχε φέρει ο γοργοπόδαρος Ερμής για να ζευγαρώσει μαζί του. Ο Αγχίσης δεν μπορούσε πια ν' αντισταθεί στο ερωτικό πάθος που τον είχε κυριέψει και έσμιξε με τη θεά στο κρεβάτι της καλύβας.

Μετά αποκοιμήθηκε και η Αφροδίτη πήρε την πραγματική της μορφή. Όταν ξύπνησε ο Αγχίσης και είδε το κεφάλι της θεάς να φτάνει στη σκεπή της καλύβας, φοβήθηκε πάρα πολύ και ζητούσε το έλεός της. Η Αφροδίτη του αποκάλυψε ότι όλα όσα έγιναν ήταν θέλημα του Δία.

Επίσης είπε ότι θα του χάριζε ένα γιο, τον Αινεία, που θα γινόταν ο ίδιος ένδοξος και θα άφηνε ένδοξους απογόνους. Όμως δεν έπρεπε να αποκαλύψει σε κανένα τη σχέση του μαζί της και έπρεπε να λέει πως απέκτησε το γιο του από μια Νύμφη της Ίδης,διαφορετικά ο Δίας θα τον χτυπούσε με τον κεραυνό του.

 Περα απο τους πολλους μυθους,οσο αφορα τις ερωτοτροπιες της θεας, ειναι γνωστη εξαλλου για την αναμειξη της και σε πολλες πολεμικες επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερα για τον Τρωικό πόλεμο μπορούμε να πούμε ότι η θεά στάθηκε η αιτία να ξεσπάσει μια δεκάχρονη πολεμική σύρραξη. Όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που η Αθηνά, η Ήρα και η Αφροδίτη διεκδίκησαν τον τίτλο της ομορφότερης (Μηλο της Εριδος).

Ο Δίας τότε όρισε κριτή τον Πάρη, το βασιλόπουλο της Τροίας, που έβοσκε τα πρόβατα του πατέρα του πάνω στην Ίδη. Σ' αυτά τα ιδιόμορφα καλλιστεία ο Πάρης έδωσε τον τίτλο στη θεά της ομορφιάς με αντάλλαγμα να του χαρίσει την πιο ωραία γυναίκα του κόσμου, την Ελένη,σύζυγο του βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαου. Ο Πάρης πήγε με πλοία στη Σπάρτη και φιλοξενήθηκε στο ανάκτορο.Τότε η Αφροδίτη κυρίεψε με ακατανίκητο ερωτικό πόθο την Ελένη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πανέμορφη βασιλοπούλα να ακολουθήσει σαν υπνωτισμένη το φιλοξενούμενό της στην Τροία. Η αρπαγή της Ελένης ήταν η αιτία για να ξεσπάσει ο πόλεμος.

 Η Αφροδίτη συμμετείχε στον πόλεμο υποστηρίζοντας πάντα τους Τρώες, γιατί Τρώας ήταν ο Πάρης, ο επίσημος προστατευόμενός της, μα και ο Αινείας, ο γιος που απέκτησε από το σμίξιμό της με τον Αγχίση. Η θεά επενέβη σε αποφασιστικής σημασίας στιγμές.

Πιο σημαντική ήταν η ανάμειξή της στη μονομαχία του Πάρη με τον Μενέλαο. Οι δυο παρατάξεις είχαν συμφωνήσει ότι η Ελένη θα παραδινόταν στα χέρια του νικητή της μονομαχίας. Τη στιγμή που η νίκη ήταν σίγουρη για τον Μενέλαο, η Αφροδίτη μέσα σ' ένα σύννεφο άρπαξε τον Πάρη και τον μετέφερε στο τρωικό ανάκτορο. Μάλιστα, κυριεύοντας με ερωτικό πόθο πάλι την Ελένη την έριξε στην αγκαλιά του, μολονότι η ίδια στην πραγματικότητα ήθελε να επιστρέψει στο νόμιμο σύζυγό της.

Εξάλλου, πάρα πολλές φορές επενέβη στη μάχη για να προστατέψει τον Αινεία, που ήταν ο πιο γενναίος Τρώας μετά τον Έκτορα. Όταν οι Έλληνες κατάφεραν να κυριέψουν το Ίλιον (Τροία), αυτός με τη βοήθεια της θεάς μητέρας του, πήρε την οικογένειά του, αρκετούς συντρόφους του και με τα καράβια του κατευθύνθηκε στην Ιταλία και ίδρυσε τη Ρώμη.

Επισης ο ρόλος της Αφροδίτης στην Αργοναυτική εκστρατεία υπήρξε αποφασιστικός.
Με την παρέμβασή της,η Μήδεια,η βασιλοπούλα της Κολχίδας,ερωτεύτηκε παράφορα τον Ιάσονα. Για να τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει όλους τους δύσκολους άθλους που του έβαζε ο πατέρας της, κατασκεύασε μια μαγική αλοιφή και του τη χάρισε. Μ' αυτήν ο Ιάσονας έγινε ατρόμητος και άρπαξε το χρυσόμαλλο δέρμα.

Η Μήδεια ακολούθησε τον εραστή της στην Ελλάδα. Και σε άλλες στιγμές της εκστρατείας υπήρξε παρέμβαση της θεάς.Όταν οι Αργοναύτες πέρασαν από το νησί των Σειρήνων, τους έσωσε ο Ορφέας παίζοντας με τη λύρα του.Μόνο ο Βούτης, ένα πολύ γενναίο παλικάρι,δεν κατάφερε ν' αντισταθεί στη γοητεία των Σειρήνων και βούτηξε στη θάλασσα για να φτάσει στο νησί τους. Τη στιγμή που πλησίαζε και οι μαγεύτρες τραγουδίστριες ήταν έτοιμες να τον σκοτώσουν, η Αφροδίτη τον άρπαξε και τον μετέφερε σ' ένα ακρωτήρι της Σικελίας.

 Η Αφροδίτη ήταν επίσης και θαλασσινή θεά. Αυτό δηλώνουν άλλωστε οι μύθοι για τη γέννησή της και οι ατέλειωτες περιπέτειές της στα ελληνικά νησιά. Η Αφροδίτη ήταν περισσότερο θεά της ομορφιάς και του ηδονικού έρωτα και σπανιότερα προστάτευε τη συζυγική ζωή. Ιερά της σύμβολα ήταν τα λευκά περιστέρια. Μάλιστα ένα ζευγάρι από τα πουλιά αυτά έσερνε το άρμα της. Άλλα σύμβολά της ήταν το μήλο, η παπαρούνα, το άνθος της ροδιάς, το τριαντάφυλλο, η μυρτιά και η ανεμώνη.

ramnousia.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr