Μείζον πολιτιστικό γεγονός: Το Ωδείο Αθηνών με 7,5 εκατ. από ΕΣΠΑ & ύστερα από 50 χρόνια, επιτέλους ολοκληρώνεται για να δώσει στυλ και δυναμισμό στο κέντρο!

Τα σημερινά εγκαίνια της 37ης Γιορτής Βιβλίου στο Ωδείον Αθηνών σηματοδοτούν δύο κατευθύνσεις. Από τη μια, την κινητικότητα του εκδοτικού κλάδου, που αναζητεί διέξοδο και ανανέωση στην επικοινωνία του με την κοινωνία και από την άλλη, τη σταδιακή εξωστρέφεια ενός κτιρίου που ζητεί αναγνωρισιμότητα για να συνδεθεί με το αύριο της Αθήνας.

Τα σημερινά εγκαίνια της 37ης Γιορτής Βιβλίου στο Ωδείον Αθηνών σηματοδοτούν δύο κατευθύνσεις. Από τη μια, την κινητικότητα του εκδοτικού κλάδου, που αναζητεί διέξοδο και ανανέωση στην επικοινωνία του με την κοινωνία και από την άλλη, τη σταδιακή εξωστρέφεια ενός κτιρίου που ζητεί αναγνωρισιμότητα για να συνδεθεί με το αύριο της Αθήνας.

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-06/04s13odeio1-thumb-large.jpg


Η συνάντηση του εκδοτικού κόσμου με το περιβάλλον και τη διοίκηση του Ωδείου Αθηνών συμβαίνει σε μια συγκυρία που ευνοεί τις συνέργειες ανάμεσα στις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις. Στα εγκαίνια σήμερα (7 μ.μ.), παρών θα είναι ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, που έχει έναν επιπλέον λόγο να θωρακίσει το γεγονός καθώς η σχεδιαζόμενη εντυπωσιακή ανάπλαση του Ωδείου Αθηνών θα προχωρήσει μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ του Δήμου Αθηναίων. Παρών θα είναι ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η αναμενόμενη παρουσία του οποίου ενισχύει το θετικό κλίμα της συνέργειας.

«Το σχέδιο ανάπλασης θα προχωρήσει παρ’ όλες τις αντιξοότητες», λέει ο πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών, αρχιμουσικός Νίκος Τσούχλος. Ηδη έχουν εξασφαλιστεί περίπου 7,5 εκατ. ευρώ και αναμένεται ένα μικρό ακόμη ποσόν για να ξεκλειδώσει το έργο, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ του Δήμου Αθηναίων. Αυτή η περίοδος είναι η φάση της προετοιμασίας των διαγωνισμών και βάσει του πλαισίου χρηματοδότησης, το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί ώς τον Αύγουστο του 2015, αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Το Ωδείο Αθηνών, παρ’ όλη την κεντρική του θέση, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του διαρρύθμιση και τη μεγάλη του ιστορία, αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της πόλης», μας λέει ο κ. Νίκος Τσούχλος. «Στην προσπάθεια αποκάλυψης αυτού του μυστικού και απόδοσής του στη ζωή της Αθήνας, η δημιουργική συνεργασία με τον κόσμο του βιβλίου αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό σταθμό».

Ημιτελές αλλά λαμπρό

Το Ωδείον Αθηνών, Ρηγίλλης και Βασ. Κωνσταντίνου, είναι το μόνο κτίριο που ανεγέρθηκε από το σχέδιο του Κωνσταντίνου Καραμανλή για δημιουργία Πολιτιστικού Πάρκου στην περιοχή. Εργο του Ιωάννη Δεσποτόπουλου, παραμένει ημιτελές αλλά η σοφή κάτοψή του εξασφαλίζει λαμπρές λύσεις για το μέλλον. Το αρχιτεκτονικό γραφείο του Θύμιου Παπαγιάννη και των συνεργατών του έχει εκπονήσει για λογαριασμό του Ωδείου Αθηνών μία ευρηματική μελέτη που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο.

Το κτίριο, με το γνώριμο παραλληλόγραμμο σχήμα μέσα στο πράσινο, αποκαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και συνδυάζει με ένα τρόπο εξωστρεφή όσο και κρυπτικό ένα ευρύ λεξιλόγιο του διεθνούς Μοντερνισμού, από τη μαρξιστική ρητορεία του Bauhaus του ’30 και τον λειτουργικό φονξιοναλισμό ώς τον κομψό αισθητισμό στο στυλ του Mies van der Rohe. Στα έγκατά του βρίσκονται αχανείς ημιτελείς χώροι που όταν αποδοθούν μπορούν να δώσουν στη ζωή της πόλης δυναμισμό, στυλ και έμπνευση. Η μεταφορά, δε, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο νέο κτίριο της Καλλιρρόης θα απελευθερώσει επιπλέον χώρο προς όφελος του νέου Ωδείου Αθηνών.

​​ 37η Γιορτή του Βιβλίου, Ωδείον Αθηνών. Βασ. Κωνσταντίνου, 4-15 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr