Έτοιμοι για Κρήτη να δούμε φοινικοδάση, άγριες πλαγιές και φαράγγια, κοσμοπολίτικα resort, εξωτικές ακτές που ανασαίνουν Λιβυκό και μια τοπική κουζίνα μούρλια;

Οι παραδοσιακές πόλεις των Χανίων και του Ρεθύμνου, το ηχηρό Ηράκλειο και ο νοσταλγικός Άγιος Νικόλαος, μπόλικα ενετικά στολίδια και μνημεία μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, φοινικοδάση, άγριες πλαγιές και φαράγγια, κοσμοπολίτικα resort, εξωτικές ακτές που ανασαίνουν Λιβυκό και μια τοπική κουζίνα μούρλια. Κλείνουμε μεταφορικό μέσο, καθαρίζουμε το ημερολόγιό μας για τουλάχιστον ένα δεκαήμερο και κατηφορίζουμε στην Κρήτη για καλοκαιρινές εμπειρίες στον υπερθετικό βαθμό.

Νομός Ηρακλείου

Ως τυπική φοιτητούπολη το Ηράκλειο προσφέρει έντονη νυχτερινή ζωή σε ετήσια βάση και ως ταξιδιωτικός προορισμός σημαντικά αξιοθέατα, μουσεία και σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους σε κοντινή απόσταση. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που το λιμάνι του βουλιάζει καθημερινά από επισκέπτες. Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα της πόλης και το παλάτι της Φαιστού αρκετά μακρύτερα στην πεδιάδα της Μεσαράς και προς τη μεριά του Ψηλορείτη, αποτελούν τη σημαντικότερη σωζόμενη κληρονομιά του Μινωικού πολιτισμού και τους αδιαφιλονίκητους πόλους έλξης πάνω στους οποίους στηρίζεται ο τουρισμός του νομού. Το δε Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με τα αριστουργηματικά εκθέματα των Μινωϊτών είναι σταθερά ανάμεσα στα κορυφαία της λίστας των ελληνικών μουσείων ως προς την επισκεψιμότητα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο οποίο μεταξύ άλλων φιγουράρουν απολιθώματα και ζωντανά εκθέματα ενώ την ίδια ώρα, ο θαλασσόκοσμος Cretaquarium στις Γούρνες μας εισάγει στα μυστικά του θαλάσσιου κόσμου.

FLICKR.COM/ΓΙΆΝΝΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΆΣ

Το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού.
























Μια από τις πιο οικείες και ιστορικές τοποθεσίες στην πόλη είναι το ενετικό λιμάνι με το ανεμοδαρμένο φρούριο του Κούλε. Ο μόλος που οδηγεί στο Κούλε ορίζει μια από τις πιο κλασικές βόλτες στο Ηράκλειο και είναι κατάλληλο σημείο για χαλαρό τρέξιμο, εξού και η περιπαιχτική ονομασία «λεωφόρος μπάι-πας» που του έδωσαν οι ντόπιοι. Από εκεί ξεκινά ο ανηφορικός κεντρικός δρόμος της 25ης Αυγούστου που καταλήγει στη Λότζια, το σημερινό δημαρχείο και ένα από τα ομορφότερα ενετικά κτίσματα της πόλης. Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, άλλο ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ίδιας εποχής, βρίσκεται απέναντι από το σιντριβάνι με τα Λιοντάρια, στην κεντρική Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου και –μεταξύ άλλων- φιλοξενεί και συνέδρια. Τα επιβλητικά ενετικά τείχη, το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο στη Μεσόγειο, διασχίζουν τρία χιλιόμετρα μέσα στην πόλη. Ανεβείτε τα αργά το απόγευμα για βόλτα με θέα αφ’ υψηλού στο Ηράκλειο. Εάν κινηθείτε προς τον πύργο Μαρτινένγκο στο νότιο τμήμα τους, θα βρείτε τον τάφο ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους λογοτέχνες μας, του Νίκου
Καζαντζάκη.

WIKIMEDIA COMMONS/GEORGIOS PAZIOS

Τα πρώτα σπίτια του Άνω Ζαρού και το φαράγγι του Ρούβα.
























Το υπόλοιπο του νομού έχει τα δικά του highlights: η τεχνητή λίμνη Ζαρού μας στέλνει στον Ψηλορείτη. Εάν ακολουθήσουμε το μονοπάτι, προσεγγίζουμε το φαράγγι του Αγίου Νικολάου Ρούβα που καταλήγει στο Δάσος Ρούβα, το σημαντικότερο οικοσύστημα του νομού που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000. Από το Αγιοφάραγγο στο Νότο και κοντά στα θρυλικά Μάταλα των ‘60s, τη χρυσαφένια παραλία-άντρο των «παιδιών των λουλουδιών»  ξεκινά μια βατή διαδρομή που καταλήγει σε μια άλλη, πολύ όμορφη βοτσαλωτή ακτή. Το γραφικό ψαροχώρι Καλαμάκι, 2 χλμ. από τα Μάταλα είναι ένας οικογενειακός προορισμός με ήσυχη αμμουδιά. Ο παραδοσιακός οικισμός Αρχάνες νότια της Κνωσού με τον αρχαιολογικό χώρο, τα αναπαλαιωμένα σπιτάκια, τα ταβερνάκια και το περίφημο κρασί από ροζακιά σταφύλια είναι ένα από τα χωριά που αξίζει να επισκεφθούμε, όπως επίσης και το Σμάρι στο δήμο Καστελίου αλλά και το Φόδελε του ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, του γνωστού ανά τον κόσμο ως El Greco.Στο χωριό Κόκκινος Πύργος θα βρούμε μια  μεγάλη οργανωμένη παραλία που καταλήγει στο αεροδρόμιο του Τυμπακίου. Στους Καλούς Λιμένες θα βουτήξουμε στον Χρυσόστομο, την παραλία Παλιά Περάματα και τον Δυτικό ή Δισκό. Στο χωριό Βασιλική στη Μεσσαρά δένουμε τα κορδόνια μας για να περπατήσουμε τη διαδρομή που περνά από τα άγρια Αχερούσια όρη και καταλήγει στην παραλία της Τρυπητής. Από το φροντισμένο χωριό Σίβα με τα τοπικά κεραμεικά και πήλινα αναμνηστικά φτάνουμε στο Βαθύ, έναν ήσυχο βοτσαλωτό κόλπο που μοιάζει με λιμνοθάλασσα. Οι τουριστικές κωμοπόλεις Χερσόνησος και Μάλια διαθέτουν μεν όμορφες παραλίες αλλά διαβόητη νυχτερινή ζωή για πολύ συγκεκριμένο target group. Κοντινές στην πόλη πλαζ που προτιμούν οι Ηρακλειώτες είναι η δημοφιλής και ανεπτυγμένη τουριστικά Αγία Πελαγία, η πιο ήσυχη Λυγαριά στο δρόμο προς Ρέθυμνο και ο Καρτερός προς το αεροδρόμιο.


Νομός Ρεθύμνου

Το Ρεθυμνάκι των ντόπιων με την κουκλίστικη Παλιά Πόλη και την «αεράτη» παραλιακή λεωφόρο με τους φοίνικες που σε φωνάζει για ποδηλατάδα είναι διάσημο για τις καρναβαλικές του εκδηλώσεις αλλά και για τις eco-περιηγητικές κοντινές εκδρομές. Στο ενετικό λιμάνι θα πάρεις τον πρώτο καφέ της ημέρας ατενίζοντας τον φάρο, το απόγευμα θα σε βρει να τσουγκρίζεις ρακοπότηρα στα φοιτητικά στέκια της Βερνάρδου και το βράδυ να δροσίζεσαι με μια παγωμένη ρεθυμνιώτικη μπίρα Brink’s στο χέρι στα μπαράκια της Πλατείας Πλαστήρα. Ανάσα δροσιάς στην περιοχή δίνει η απέραντη και καλά οργανωμένη παραλία του Ρεθύμνου αλλά και η ακτή της Επισκοπής λίγο πιο δυτικά με τις καντίνες και τα beach bars.

SHUTTERSTOCK

Το παλιό λιμάνι του Ρεθύμνου.
























Ένα από τα πιο ζωντανά αξιοθέατα της πόλης είναι το φρούριο της Φορτέτζας. Μέσα στα τείχη του που χτίστηκαν επί ενετοκρατίας θα δεις σπουδαία κτίσματα όπως την αποθήκη πυροβολικού, το Επισκοπικό Μέγαρο, το τζαμί του Ιμπραήμ Χαν, την κατοικία του Ρέκτορα, το ναό του Αγίου Θεοδώρου Τριχινά, δεξαμενές και πυριτιδαποθήκες. Στο θεατράκι της Ερωφίλης στο φρούριο πραγματοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου που φέτος θα κλείσει τα 27 χρόνια του ενώ στην ανατολική είσοδο της Φορτέτζας θα βρεις και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Κρήνη Ριμόντι που δεσπόζει στην πλατεία Πλατάνου είναι άλλο ένα μνημείο της ενετοκρατίας και κυρίαρχο φωτογραφικό θέμα για την Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου. Το Νερατζέ Τζαμί ή Τζαμί του Γαζή Χουσεΐν Πασά ή σκέτο Ωδείο για τους νεότερους Ρεθυμνιώτες με το εντυπωσιακό του θύρωμα και τον επιβλητικό μιναρέ βρίσκεται στην γωνία που σχηματίζουν η εμπορική οδός της Εθνικής Αντιστάσεως με την Εμμανουήλ Βερνάρδου, εκεί όπου οι Τούρκοι δημιούργησαν τη σημερινή πλατεία Τίτου Πετυχάκη ή πιο απλά Πλάτανο. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου στεγάζεται στο «Τουρκικό» σχολείο με τα ανάγλυφα λιοντάρια, την παράσταση κληματαριάς και τα σύμβολα της οθωμανικής αυτοκρατορίας ενώ τέλος, η Λότζια με τις αψιδωτές πλευρές είναι ένα όμορφο βενετσιάνικο κτίσμα του 16ου αιώνα σε κομβικό σημείο-πέρασμα στο κέντρο της πόλης.

Στα κοντινά εκδρομικά σου πλάνα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβεις την ιστορική Μονή Αρκαδίου που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον εθνο-απελευθερωτικό αγώνα. Τη λίστα συμπληρώνουν το τεχνητό φράγμα Ποταμών με τον υγρότοπο και τα ταβερνάκια, το Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου στην Πατσό για να περπατήσεις την όμορφη δίωρη διαδρομή και το χωριουδάκι Αργυρούπολη με τις διάσημες πηγές του.

Ο επιβλητικός Ψηλορείτης με το Δάσος Παρδί που φύεται στις νοτιοδυτικές πλαγιές του και στα φυσικά σύνορα με την πεδιάδα του Αμαρίου, οι μαγευτικές παραλίες και τα χωριά του Λιβυκού Πελάγους, τα φαράγγια αλλά και η Μονή Πρέβελη, το ανδρικό μοναστήρι που αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της κρητικής επαναστατικής ιστορίας, είναι τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά του νότιου Ρεθύμνου. Με αφετηρία το χωριό Κοξαρέ ξεκινά μια πεζοπορική διαδρομή που περνά τις βραχώδεις πλαγιές των βουνών Κουρούπα και Ξηρό Όρος μέσα στο Κουρταλιώτικο φαράγγι, μέρος του οποίου διασχίζει και ο ομώνυμος ποταμός πριν εκβάλλει στην Πρέβελη. Άλλο ένα φυσιολατρικό μονοπάτι διατρέχει το φαράγγι του Κοτσυφού με αρχή την περιοχή του Πλακιά. Αναζήτησε στο χάρτη το χωριό Σπήλι για να ξαποστάσεις στην πλατεία με τους αιωνόβιους πλατάνους και για να ανεφοδιαστείς με το κρυστάλλινο νερό του Ψηλορείτη που αναβλύζει στις πολλές βρύσες του. Η Μονή της Καλοείδαινας έχει μια πανέμορφη θέα προς τον Ψηλορείτη και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Γερακάρι πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες στο εσωτερικό της. Διάλεξε για μπάνιο κάποια από τις ζωγραφιστές παραλίες του Λιβυκού: την Αγία Γαλήνη, το Ροδάκινο, τον Πλακιά, την Τριόπετρα, τον Άγιο Παύλο ή τα Σχοινάρια. Η καλύτερη όλων όμως είναι η λευκή αμμουδιά της Πρέβελης με το φοινικόδασος και το ποτάμι, η οποία συνδυάζει τη βουτιά με μια επίσκεψη στην κοντινή ομώνυμη ιστορική Μονή.FLICKR.COM/LUIGI ROSA

Η Πρέβελη.

                          























Στο οροπέδιο Νίδα στον Ψηλορείτη, σε απόσταση 24 χιλ. από τα Ανώγεια και 78 χιλ. από το Ρέθυμνο βρίσκεται το Ιδαίον Άντρον με το σπήλαιο όπου κατά τη μυθολογική παράδοση ανατράφηκε ο Δίας. Άλλα σπήλαια που αξίζει να επισκεφθείς είναι εκείνα του Μελιδονίου και του Γερανίου. Το πιο ξακουστό χωριό του νομού Ρεθύμνου, τα Ανώγεια, βρίσκεται σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Ψηλορείτη σε υψόμετρο 700 μ. Ως τόπος καταγωγής των μουσικών οικογενειών των Ξυλούρηδων και των Σκουλάδων το χωριό είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τη μουσική κουλτούρα του νησιού ενώ τα παραδοσιακά καφενεία, τα μαγαζάκια λαϊκής τέχνης με υφαντά και τοπικά προϊόντα αλλά και η ζεν φιλοσοφία των κατοίκων της περιοχής έχουν ευνοήσει την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών. Σημείωσε πως κάθε Ιούλιο το χωριό πλημμυρίζει  μουσικές από το φεστιβάλ Υακίνθεια, έναν δυνατό τοπικό θεσμό που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.


Νομός Χανίων

Η πόλη των Χανίων στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού θεωρείται η πιο υποβλητική πόλη της Κρήτης. Η παλιά συνοικία με την βενετσιάνικη αύρα είναι ένα ψηφιδωτό από ατμοσφαιρικά δρομάκια, ανακαινισμένα ενετικά αρχοντικά που πλέον σε καλοδέχονται ως σοφιστικέ εστιατόρια και boutique ξενώνες και φυσικά ένα κουκλίστικο φωτογενές λιμάνι στο οποίο καταλήγεις ακολουθώντας την οδό Χάληδων μέχρι την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου ή αλλιώς Πλατεία Συντριβανιού. Γυρισμένος προς τη θάλασσα, στο δεξί σου χέρι έχεις τη συνοικία Καστέλι, τον λόφο που αναπτύχθηκε η μινωϊκή πόλη Κυδωνία, το τουρκικό τζαμί και το νεώριο όπου κατασκεύαζαν τα πλοία τους οι Ενετοί. Πιο ανατολικά από το Καστέλι εκτείνεται η παλιά μουσουλμανική συνοικία Σπλάντζια με τα ταβερνάκια, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, την χαρακτηριστική πλατεία με τον πλάτανο και τον βενετσιάνικο ναό του Αγίου Ρόκκου στη βορειοδυτική γωνιά της. Κοιτώντας προς τα αριστερά, το βλέμμα σου κλέβει το φρούριο του Φιρκά και το Ναυτικό Μουσείο. Η μακριά λίστα με τα μουσεία των Χανίων περιλαμβάνει επίσης το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό και το Μουσείο Τυπογραφίας.

SHUTTERSTOCK





















Ανοιχτές συζητήσεις, εικαστικές εκθέσεις και άλλα δρώμενα που θέτουν προβληματισμούς σχετικά με τη δυναμική που αναπτύσσεται μεταξύ του δημόσιου χώρου και του ανθρώπου διοργανώνει για το τριήμερο 6-8 Ιουνίου σε ανοιχτά σημεία της πόλης το φεστιβάλ «p-public» του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) στο Μεγάλο Αρσενάλι. Η νυχτερινή ζωή των Χανιωτών συμπυκνώνεται σε τρεις πυρήνες: στα στενά γύρω από το λιμάνι, τα στέκια της Παλιάς Πόλης και ακριβώς έξω από τα ανατολικά τείχη της, στο παραθαλάσσιο Κουμ Καπί. Για after hour καταστάσεις η νεολαία συνεχίζει να ξαγρυπνά στα κλαμπ της περιοχής της Αγίας Μαρίνας και του Πλατανιά.Εύκολα προσβάσιμες από τα Χανιά, η αμμουδιά του Καλαθά και ο κολπίσκος του Τερσανά είναι εξαιρετική επιλογή για τα μπάνια της οικογένειας. Κοντά τους είναι και ο διάσημος από την ταινία «Ζορμπάς», Σταυρός. Κρατώντας ανατολική πορεία θα βρεις τον όμορφο κόλπο της Αλμυρίδας με τις νησίδες αλλά και την πιο κοσμική Γεωργιούπολη. Από τα Χανιά και με δυτική κατεύθυνση ο δρόμος σε βγάζει στους Άγιους Αποστόλους, την Αγία Μαρίνα και τον νεανικό και μπιτάτο Πλατανιά. Ο παραδεισένιος Μπάλος, μια αχτύπητη ρηχή λιμνοθάλασσα στο Καστέλι Κισσάμου, φωλιάζει ανάμεσα στα ακρωτήρια της Γραμβούσας και του Τηγανιού. Η ιδανική ώρα να τον επισκεφθείς είναι νωρίς το πρωί, πριν σκάσουν μύτη τα καΐκια με τους τουρίστες και εάν δεν σου αρέσει η πολυκοσμία, απέφυγέ τον τον Αύγουστο. Σκέτη κούκλα είναι και η απέραντη παραλία Φαλάσαρνα με την ψιλή άμμο το υπέροχο ηλιοβασίλεμα αλλά και το εξωτικό Ελαφονήσι στο Νότο, ένα προστατευόμενο από το πρόγραμμα Natura 2000 νησάκι που είναι γνωστό για τα γαλαζοπράσινα νερά και τα ροζ όστρακα που βάφουν την λευκή αμμουδιά του και το οποίο χωρίζει από τη στεριά μια λιμνοθάλασσα με βάθος ενός μέτρου. Το Κεδρόδασος είναι μια εξίσου γνωστή παραλία γεμάτη με άρκευθους και αμμοθίνες, που φέρνουν στο νου κάτι από τις παραλίες του Λιβάνου. Δημοφιλείς ακτές στα νότια είναι η Παλαιόχωρα, η Σούγια, τα Γλυκά Νερά, η παραλία Ίλιγγα στη Χώρα Σφακίων και το Φραγκοκάστελο.SHUTTERSTOCK

Το εξωτικό Ελαφονήσι στο Νότο, ένα προστατευόμενο από το πρόγραμμα Natura 2000 νησάκι που είναι γνωστό για τα γαλαζοπράσινα νερά και τα ροζ όστρακα που βάφουν την λευκή αμμουδιά του.

        
             























Η λίμνη Κουρνά, η αρχαία Κορρησία και μοναδική φυσική λίμνη του νησιού απέχει περί τα 30 χλμ. από τα Χανιά και μπορείς να την εξερευνήσεις με ποδήλατο ή κανό. Το Φαράγγι της Σαμαριάς, η «Φάραγγα» των Σφακιανών, είναι το μεγαλύτερο του πλούσιου εθνικού δρυμού της Σαμαριάς. Για να διασχίσεις το φαράγγι που ξεκινά από το Ξυλόσκαλο στη νότια πλευρά του οροπεδίου του Ομαλού στα Λευκά Όρη και καταλήγει στην παραθαλάσσια Αγία Ρουμέλη χρειάζεσαι 7 με 8 ώρες περίπου. Η ορεινή Ανώπολη είναι ένα χωριό με απίστευτη θέα στο Λιβυκό Πέλαγος και η Χώρα Σφακίων είναι ιδανικό ορμητήριο για μικρές θαλάσσιες εκδρομές προς το Λουτρό και την Αγία Ρούμελη που βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς. Μια μικρή κουκίδα στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, το νησάκι της Γαύδου είναι ένα από τα τελευταία οχυρά του ελεύθερου κάμπινγκ και γεμάτο με μονοπάτια και κέδρους. Στον Καραβέ βρίσκεται το λιμάνι του νησιού και ακολουθούν οι οικισμοί Καστρί, Σαρακήνικο, Αϊ-Γιάννης, Άμπελος και Βατσιανά. Όπως και η γειτονική Γαυδοπούλα, αποτελεί σταθμό μεταναστευτικών πουλιών και καταφύγιο για τη μεσογειακή φώκια και τη χελώνα caretta caretta.


Νομός Λασιθίου

Λιγότερο ανεπτυγμένος τουριστικά από το πολυσύχναστο Ηράκλειο, ο αμφιθεατρικά χτισμένος Άγιος Νικόλαος απέχει μια ωρίτσα μόνο από τη γειτονική μεγαλούπολη και σ’ αυτόν, όπως και στην Ελούντα, εντοπίζεται η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στο νομό Λασιθίου. Το σήμα κατατεθέν του Αγίου Νικολάου είναι η λίμνη Βουλισμένη, μια λιμνοθάλασσα στο κέντρο της πόλης, τα νερά της οποίας συγκοινωνούν με τη θάλασσα μέσω ενός μικρού καναλιού. Καφέ και μπαρ περιμετρικά της λίμνης με κορυφαίο το «μπαλκονάτο» Migomis, σου δίνουν το καλύτερο πόστο για παρεΐστικη ή ρομαντική κατάσταση ενώ όλο και κάποια πολιτιστική εκδήλωση θα πετύχεις εάν περάσεις καλοκαίρι από το θεατράκι της λίμνης. Πανοραμική θέα για πολλά «κλικ» χαρίζει και ο πευκόφυτος λόφος του Αγίου Χαραλάμπους πάνω από τη λίμνη.

Το κεντρικό πλακόστρωτο είναι ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος εμπορικός πεζόδρομος, όπου θα βρεις τουριστικά αναμνηστικά, ρούχα, ξυλόγλυπτα και η κλασική περαντζάδα του Αγίου Νικολάου. Η αρχή του βρίσκεται στη δημοφιλή κυκλική πλατεία Ελευθερίας με το μνημείο Ηρώων και τον καθεδρικό της Αγίας Τριάδας και καθώς το κατηφορίζεις, στο αριστερό σου χέρι ανάμεσα από τα μαγαζιά θα δεις «ανοίγματα» και σκαλάκια που βγάζουν στη λίμνη. Φυσικά και η περιοχή της παραλίας ενδείκνυται για χαλαρό καφεδάκι αλλά και ήσυχη βόλτα με τα πόδια, για να πάρεις και λίγο θαλασσινό αέρα. Το βράδυ η πλάστιγγα γέρνει προς τις πιάτσες περιμετρικά του λιμανιού με τα πολλά ποτάδικα να θέτουν τους όρους τους στη νυχτερινή διασκέδαση. Ένα σημαντικό στοιχείο που διαφοροποιεί τον Άγιο από τις υπόλοιπες κρητικές πρωτεύουσες είναι ότι στην παραλία της πόλης, στην περιοχή της Κιτροπλατείας θα βρεις πεντακάθαρα νερά, κατάλληλα για κολύμπι.

SHUTTERSTOCK

Ο Άγιος Νικόλαος.
























Δέκα λεπτά μόλις από το κέντρο στο δρόμο προς Ελούντα θα κάνεις στάση στην εναλλακτική και νεανική Πλάκα για εσπρεσσάκι και γλυκό στα τοπικά καφέ αλλά και στην παραλία της Πλάκας ή στο Δρήρο για μπάνιο με θέα στη Σπιναλόγγα, το βραχονήσι με το βενετσιάνικο φρούριο και πρώην λεπροκομείο το οποίο γνώρισε δόξες μέσα από το βιβλίο της Χίσλοπ «Το Νησί» και την τηλεοπτική μεταφορά του στόρι. Ακολουθεί η Ελούντα που μπορεί να μην έχει την παραδοσιακή νησιωτική που έχουμε όλοι στο μυαλό μας αλλά συγκροτείται από κάποια από τα πιο πολυτελή θέρετρα της Κρήτης, τα οποία είναι από μόνα τους μικροί οικισμοί και ξενοδοχεία-προορισμοί. Γυρνώντας προς τους πρόποδες του βουνού Καστέλλος είναι χτισμένα δύο σημαντικά χωριά της Κρήτης: η Κριτσά, ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς και κοντά της η Λατώ, η καλύτερα διατηρημένη πόλη της κλασικής-ελληνιστικής περιόδου στο νησί. Στο Καλό Χωριό στον γοητευτικό Κόλπο του Μιραμπέλλου θα βρεις κάποιες από τις πιο όμορφες παραλίες του νομού Λασιθίου βλέπε Βούλισμα, (μαγευτική τοποθεσία με αμμουδιά και πρασινογάλαζα νερά αρκεί να πετύχετε τον κατάλληλο αέρα), Άγιος Παντελεήμονας ή Καραβοστάσι.

Από τον Άγιο και με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, η αβαθής παραλία του Αλμυρού με τον υδροβιότοπο και τους ευκαλύπτους συγγενεύει με ένα ποτάμι στο οποίο βουτούν οι πιο τολμηροί τις καυτές ώρες του καλοκαιριού. Τράβα χειρόφρενο στο ψαροχώρι Μόχλος, ένα σημείο κατάλληλο για ανεφοδιασμό στις ψαροταβέρνες στα μισά της βόρειας διαδρομής προς Σητεία και λίγο μετά στο χαριτωμένο Χαμέζι για ξεμούδιασμα. Λέγεται πως οι κάτοικοι της Σητείας, της πατρίδας του Βιτσέντζου Κορνάρου και του «Ερωτόκριτου», είναι πολύ φιλόξενοι και γλεντζέδες αλλά εμείς αυτά που ξεχωρίσαμε ως αντικειμενικά ατού είναι το βενετσιάνικο φρούριο Καζάρμα, τα λιγωτικά ξηροτήγανα και την τοπική κουζίνα (φέτος αναμένεται να διοργανωθεί και το 3ο Φεστιβάλ Τόπων Ευφορία, ένα ραντεβού με τις σητειακές γεύσεις) αλλά και τις αχτύπητες παραλίες στα πέριξ: το φωτογενές φοινικόδασος του Βάι με τα χιλιάδες φοινικόδεντρα, η Αγιά Φωτιά και ο Γούδουρας. Στην ευρύτερη περιοχή πάλι, το ανάκτορο της Ζάκρου, το τέταρτο σε μέγεθος της Μινωικής Κρήτης και η Μονή Τοπλού με το μουσείο της είναι τα δύο σημαντικότερα αξιοθέατα. Εάν βρεθείς κατά «τέρμα Νότο» μεριά, από την Ιεράπετρα θα πάρεις καραβάκι για το ακατοίκητο νησάκι της Χρυσής, δηλαδή το Γαϊδουρονήσι που είναι γνωστό για το ψιλό ροζ κοχυλάκι, τον πλούσιο βυθό, την ξανθιά αμμουδιά και το κεδρόδασός του.

Διαμονή

Νομός Ηρακλείου

Kastro Hotel: 27520 70600, www.kastro-hotel.gr
Aquila Atlantis Hotel: 2810 229103, www.aquilahotels.com
Galaxy Iraklio Hotel: 2810 238812, www.galaxy-hotel.com
GDM Megaron Hotel: 2810 305300, www.gdmmegaron.gr
Lato Boutique Hotel: 2810 228103, www.lato.gr
Capsis Astoria: 2810 229002, www.astoriacapsis.gr
Aldemar Knossos Royal Village & Villas: 28970 27400,www.aldemarhotels.com/pages/en/hotels/knossos-royal/welcome.php
Aldemar Royal Mare Thalasso & Spa: 28970 27200,www.aldemarhotels.com/pages/gr/xenodocheia/royal-mare/archiki.php
Amirandes Grecotel Exclusive Resorts: 28970 41103, www.amirandes.com
Candia Maris: 2810 377000, www.candiamaris.gr

Νομός Ρεθύμνου

Creta Palace: 28310 55181, www.grecotel.com/crete/creta-palace/welcome_gr_1841.htm
Aquila Porto Rethymno: 28310 50432, www.aquilahotels.com
Avli Lounge Apartments: 28310 58250, www.avli.gr
Casa Vitae: 28310 35058, www.casa-vitae.gr
White Palace El Greco Luxury Resort: 28310 71102, www.thewhitepalace.com
Palazzino di Corina: 28310 21205, www.corina.gr
Plaza Spa Apartments: 28310 51505, www.plazaspaapartments.com
Rimondi Estate: 28310 51001, www.rimondiestate.com
Delina Mountain Resort: 28340 31701, www.delina.gr
Marina Hotel: 28430 31817, www.marinahotelanogia.gr
Pegasus Resort: 28320 71241, www.pegasusresort.gr

Νομός Χανίων

Minoa Palace Resort and Spa: 28210 36500, www.minoapalace.gr
Porto Platanias Beach Resort: 28210 38800, www.portoplatanias.gr
Casa Delfino Hotel & Spa: 28210 87400, www.casadelfino.com
Perle Resort Hotel & Health Spa Marine: 28210 39400, www.perle-spa.com
Βίλα Ανδρομέδα: 28210 28300, www.villandromeda.gr
Thalassa Beach Resort: 28210 60660, www.thalassaresort.gr
Fatma Hanoum Boutique Hotel: 28210 92800, www.fatmahotel.com
Palazzo Duca: 28210 70460, www.palazzoduca.gr
Kores Boutique Houses: 28210 55310, koresvillas.com
Ξενοδοχείο Σαμαριά: 28210 71271, www.samaria-hotel.gr
Monastery Boutique Hotel: 28210 54776, monasteryhotel.gr
Kydon Hotel: 28210 52280, www.kydon-hotel.com

Νομός Λασιθίου

Minos Beach Art Hotel: 28410 22345, www.minosbeach.com
St Nicolas Bay Resort Hotel & Villas: 28410 90200, www.stnicolasbay.gr
Porto Elounda De Luxe Resort: 28410 68012, www.portoelounda.com
Iberostar Mirabello Beach & Village: 28410 28400, www.iberostar.com/en/hotels/creta/iberostar-creta-panorama-mare
Gran Melia Resort & Luxury Villas Daios Cove: 28410 62600, www.daioscovecrete.com
Εlounda Mare Hotel: 28410 41102, www.eloundamare.gr
Elounda Gulf Villas and Suites: 28410 90300, www.eloundavillas.com
Elounda Beach: 28410 63000, www.eloundabeach.gr
Blue Palace, Α luxury Collection Resort & Spa: 28410 65500, www.bluepalace.gr
Aquila Elounda Village: 28410 41802, www.elounda.com
Domes of Elounda: 2310 810624, www.domesofelounda.com
Pleiades Luxurious Villas: 28410 90450, www.pleiadesvillas.gr
Sitia Beach Resort & Spa: 28430 28821, www.sitiabeach.com

Info

Η Κρήτη συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά, μεγάλα Κυκλαδονήσια (Μύκονος, Μήλος, Πάρος κ.λπ.), ορισμένα νησιά των Δωδεκανήσων (π.χ. Χάλκη, Κάρπαθο, Ρόδο) αλλά και το λιμάνι της Σητείας. Στη Γαύδο ταξιδεύει το καλοκαίρι από την Παλαιόχωρα, τη Σούγια, τον Πλακιά και τη Χώρα Σφακίων η ΑΝΕΝΔΥΚ (28210  95511 & 28210 95530, www.anendyk.gr/pages/gr/etereia.php). Η Κρήτη έχει δύο κεντρικά αεροδρόμια στο Ηράκλειο και στα Χανιά.

Minoan Lines: 18175/ 801 11 75000, www.minoan.gr
Anek Lines: 210 4197470, www.anek.gr
Blue Star Ferries: 210 8919800, www.bluestarferries.gr
Hellenic Seaways: 210 4199000, www.hellenicseaways.gr
Sea Jets: 210 4121001, www.seajets.gr


naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr