Ταξίδι στα ομορφότερα χωριά των Επτανήσων - Είστε έτοιμοι να επισκεφθούμε τους Περουλάδες στην Κέρκυρα, τη Λάκκα στους παξούς και την ορεινή ενδοχώρα της Λευκάδας; (φωτό)

Γυρίσαμε το Ιόνιο από την βόρεια άκρη του, τους Οθωνούς μέχρι την πιο νότια, τα Αντικύθηρα και ανακαλύψαμε μια χούφτα νησιώτικα χωριά, κρυψώνες καλοκαιρινής ανεμελιάς.

Γυρίσαμε το Ιόνιο από την βόρεια άκρη του, τους Οθωνούς μέχρι την πιο νότια, τα Αντικύθηρα και ανακαλύψαμε μια χούφτα νησιώτικα χωριά, κρυψώνες καλοκαιρινής ανεμελιάς. Δραπετεύουμε από το τουριστικό στερεότυπο, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να κοιτάξουμε τον εαυτό μας προς τα μέσα κι αν σταθούμε τυχεροί, να ανακαλύψουμε ποιοι στ'αλήθεια είμαστε.
 


Άμμος, Οθωνοί

Για τον Ζακ-Υβ Κουστώ, οι Οθωνοί ήταν ένας από τους αγαπημένους σταθμούς του εξερευνητικού σκάφους του Καλυψώ ενώ για τους Ιταλούς είναι ο Φανός, το μόνο φως μεσοπέλαγα. Το φως που θες να λάμψει μέσα σου λίγο πριν το χειμώνα που θα γίνεις τριάντα. Το φως που λάμπει σε ένα απέριττο μισοάδειο ενοικιαζόμενο δωμάτιο όπου το μόνο που ακούγεται είναι το απαλό βουητό του ψυγείου. Το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Διαπόντιων ήταν το νησί της Καλυψούς, η Ωγυγία, όπου πέρασε επτά χρόνια αιχμαλωσίας ο Οδυσσέας, μέχρι να αποδράσει με σχεδία στο κοντινό νησί των Φαιάκων, την Κέρκυρα. Οι Οθωνοί αποτελούνται από αρκετούς μικρούς οικισμούς με σημαντικότερους τον Άμμο- που είναι και το λιμάνι του νησιού. Εδώ η ζωή περπατιέται σε χωματοδρόμους με ελαιόδεντρα και πέτρινους σκελετούς σπιτιών και αυλές καλυμμένες με κληματαριές.



Διαμονή
Καλυψώ Δεκατέσσερα λιτά δωμάτια μέσα στο λιμάνι, όλα φροντισμένα με το μεράκι του κύριου Αναστάση, που θα σας αποκαλύψει τις καλύτερες βόλτες στο νησί (Άμμος, τηλ.: 26630 71578). Κατέχης Κώστας Ευρύχωρα στούντιο πλήρως εξοπλισμένα, δίπλα από εκεί που ρίχνει άγκυρα το καράβι. Η κυρία Αγαθή φροντίζει κάθε μέρα να έχετε όλα τα απαραίτητα για πρωινό στο ντουλαπάκι της κουζίνας: καφέ, μαρμελάδες, παξιμάδια (τηλ.: 26630 72157). Κατέχης Τάσος Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με δύο κρεβατοκάμαρες για οικογένειες ή μεγάλες παρέες 150 μέτρα από την παραλία Άσπρη Άμμος (τηλ.: 6976 785763).
 
Φαγητό
New York Ουζάκια, σουβλάκια, σκορπιός μπουρδέτο και μπουρεκόπιτα από τα χέρια της κυρίας Όλγας. Επιδόρπιο σπιτικός, τραγανιστός μπακλαβάς. Στο λιμάνι (τηλ.: 26630 71581, από €12 το άτομο). Καπρόκιος Η κυρία Μαριέττα μαγειρεύει σαν στο σπίτι της ζουμερό μουσακά, γεμιστά και σουτζούκια. Προτιμήστε τα τραπεζάκια της αυλής γύρω από τις πετούνιες και τις γαριφαλιές (τηλ.: 26630 72266, από €12 το άτομο). Locanda dei Sogni Αυθεντική ιταλική κουζίνα με πλούσιες αστακομακαρονάδες και προσεγμένα δωμάτια ακριβώς από πάνω (τηλ.: 26630 72130, www.othoni.com, από €12 το άτομο).
 



Περουλάδες, Κέρκυρα

Καταφύγιο ηρεμίας στο μικροσκοπικό τρίγωνο του βορειοδυτικού άκρου της Κέρκυρας. Αφήνοντας πίσω μας πηγμένες αμμουδιές και faux αγγλικές pubs, ανακαλύπτουμε, όπως οι Βενετσιάνοι εκατοντάδες χρόνια πριν, τα μυστικά ενός διατηρητέου οικισμού. Ψάχνουμε τα κομμάτια που μας λείπουν κρυφοκοιτάζοντας πίσω από μεγάλα πορτόνια τα αρχοντικά με τα βενετσιάνικα οικόσημα και τις στέγες από ανοιχτόχρωμο βυζαντινό κεραμίδι. Χαζεύοντας τα παλιομοδίτικα μπακάλικα και τα ερείπια ενός σπιτιού όπου έζησε ο Ανδρέας Κάλβος. Τα απογεύματα κατηφορίζουμε στην παραλία του Λογγά, μ’ ένα μπουκάλι κρασί στο χέρι και μ' εκείνη την εφηβική έξαψη, την παλιά. Φτάσαμε εδώ αναζητώντας μικρά (και μεγάλα) θαύματα. Κι αυτό που μας συνέβη εν τω μεταξύ ήταν η ίδια μας η ζωή - στην καλοκαιρινή και θεαματική μορφή της.



Διαμονή
Villa de Loulia Aναπαλαιωμένο ενετικό αρχοντικό του 1800, βαμμένο στο ροζ-κόκκινο της Βενετίας, σε κατάφυτο κτήμα. Προσφέρει επτά δωμάτια και δύο σουίτες με έπιπλα-αντίκες, ξύλινα δοκάρια και καλογυαλισμένα πατώματα (τηλ.:26630-95394, www.villadeloulia.gr). Εναλλακτικά, στο Loggas Beach Studios, 200 μόλις μέτρα απ’ τη θάλασσα. Σε κτίριο με προσεγμένους χώρους, κεραμοσκεπές, ξύλινες πόρτες και παράθυρα βαμμένα σε σκούρο πράσινο (τηλ.: 26630-95412).
 
Φαγητό
Στου Μπίκολη, την ταβέρνα που επιλέγουν και οι ντόπιοι για άψογες παστιτσάδες και σοφρίτο, αλλά και αρνάκι σούβλας ή μπιφτέκια στα κάρβουνα. Το ψωμί είναι ζυμωμένο από τους ίδιους, το κρασί δικής τους παραγωγής και τα κρέατα ντόπια (τηλ.: 26630 95291, από €12 το άτομο). Στον all day πολυχώρο 7th Heaven σε μαγευτικό τοπίο, ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα με προσεκτικά επιλεγμένους ήχους από τις καλύτερες chill out συλλογές στην παραλία του Λογγά (τηλ.: 26630 95035).



Δείτε περισσότερα στο arttravel.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr