Πού κολυμπάμε φέτος και που όχι; Βουτιές στα καθαρά με προσοχή-Δείτε τους χάρτες και τον κατάλογο με τις καθαρές παραλίες!

Το καλοκαίρι έφτασε και όλοι πλέον έχουμε τιμήσει τις πλησιέστερες ακτές για τις πρώτες δροσερές βουτιές του Ιουλίου, αγνοώντας τις «κακές γλώσσες» που κατά καιρούς κατηγορούν αρκετές εξ’ αυτών για την επικινδυνότητά τους όσον αφορά την καθαρότητα των νερών. Οι «κακές γλώσσες» όμως έχουν επιστημονική βάση. Συγκεκριμένα, φέτος, όπως και κάθε χρόνο η έρευνα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ, για συντομία) έρχεται για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να μας ενημερώσει διεξοδικά για την σύσταση των νερών στις πλέον δημοφιλείς παραλίες της Αττικής, του Σαρωνικού και του Ευβοϊκού. Ποιες είναι λοιπόν οι πιο καθαρές και ποιες θα πρέπει να αποφύγουμε;



Ποια διαδικασία ακολούθησε το Κέντρο για να κάνει τις μετρήσεις του;

Πώς έγιναν οι μετρήσεις

Οι παράμετροι που εξετάστηκαν για την έρευνα του ΠΑΚΟΕ είναι οι εξής: - Ολικά κολοβακτηριοειδή - Κολοβακτηριοειδή κοπρανώδους προελεύσεως - Εντερόκοκκοι - Φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες) και μη εργαστηριακά εκτιμούμενες οπτικές παράμετροι (χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα, θολότητα). Το ΠΑΚΟΕ παρακολούθησε ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, καθώς επίσης και ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αισθητική, τουριστική και περιβαλλοντική άποψη, λαμβάνοντας από αυτές τρία δείγματα έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβές.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Σύμφωνα λοιπόν, με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας του ΠΑΚΟΕ, μη κατάλληλες περιοχές για κολύμβηση κρίθηκαν προφανώς όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κλπ ., οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 62,07%, οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 55,26% και η περιοχή από τον Πειραιά έως Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 59,09%. Επίσης, στην περιοχή του Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 26,19%, στην Ανατολική Αττική από τον Σχοινιά έως το Λαύριο ακατάλληλο κρίθηκε το 39,02% των ακτών, ενώ στη Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το 64,44% των ακτών. Έτσι, συνολικά, από τα 217 σημεία που ελέγχθηκαν, 109 θάλασσες κρίθηκαν κατάλληλες (50,23%) σε διάφορες διαβαθμίσεις και 108 (49,77%)… απλησίαστες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο  in2life.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr