Τα μυστικά του Summer in Greece - 50 σημεία που πιθανότατα δεν γνωρίζατε για την ελληνική... Πολυνησία! (φωτό)

Διαβάζουμε τα σημάδια του πελάγους. Σαν Ινδιάνοι ιχνηλάτες αναζητούμε θησαυρούς στην ελληνική Πολυνησία. Ψάχνουμε σε πετρόκτιστα καλντερίμια, απομονωμένες παραλίες, κήπους κρυφούς, οικογενειακά ταβερνεία, λαβύρινθους, νησιωτικούς μύθους, εκρήξεις του ουρανού. Ανατολή και Δύση. 

Διαβάζουμε τα σημάδια του πελάγους. Σαν Ινδιάνοι ιχνηλάτες αναζητούμε θησαυρούς στην ελληνική Πολυνησία. Ψάχνουμε σε πετρόκτιστα καλντερίμια, απομονωμένες παραλίες, κήπους κρυφούς, οικογενειακά ταβερνεία, λαβύρινθους, νησιωτικούς μύθους, εκρήξεις του ουρανού. Ανατολή και Δύση.  Ό,τι βρήκαμε, έμεινε δικό μας.

Σαντορίνη
To sui generis βιβλιοπωλείο: η υπόσκαφη Ατλαντίδα, κοντά στην πλατεία της Οίας, με ασύμμετρα ράφια που ξεχειλίζουν από συλλεκτικά βιβλία και υψώνονται από το ταβάνι μέχρι το ασβεστωμένο πάτωμα. Οι ιδιοκτήτες, ένα ζευγάρι Άγγλων, θα μοιραστούν μαζί σας την αγάπη τους για τα μυθιστορήματα του Καναδού Robertson Davies. Τηλ.: 22060-72346.
Το εκκλησάκι της Θεοσκέπαστης, χτισμένο στην άκρη του κατάμαυρου Σκάρου (του μεγάλου βράχου απέναντι απ' το Ημεροβίγλι), με μια μικρή αυλή να σε χωρίζει απ’ τον γκρεμό. Για να πάθεις ίλιγγο στη κόχη της καλντέρας και να χάσεις τις σκέψεις σου ατενίζοντας το ηφαιστειογενή νησάκια Παλιά και Νέα Καμένη.
Οι αινιγματικές τοιχογραφίες του bar Kira Thira, υπό τους ήχους των Benny Golson, Dave Bruebeck και άλλων βιρτουόζων της jazz. Οι intellectuals του νησιού συρρέουν για την περίφημη σανγκρία. τηλ.: 22860-22770.





Αμοργός
Ο λαβύρινθος του  Ασφοντιλίτη, συνοικισμός κεντημένος από βράχους, που του έχουν μείνει μόνο οι γκρεμισμένοι τοίχοι που ψήνονται στο ήλιο. Κανένα αδέσποτο σκυλί μπορεί να σου δείξει τα δόντια του, αλλά μην λιγοψυχήσεις και χάσεις την έξοδο. Απλώς ακολουθείς τους άντρες με τα πανύψηλα πόδια που ζωγράφισε κάποτε ένα ανάπηρο παιδί στους βράχους.
Το κλειδί του Αμοργιανού, καφενείου-ορχήστρα που λειτουργεί και ως μεζεδοπωλείο, μπαρ και after στο λιμάνι της Αιγιάλης. Ο νησιωτικός μύθος λέει ότι το κλειδί δεν υπάρχει, γιατί το μαγαζί δεν κλείνει ποτέ. Το πρωί σερβίρει φουντουκόπιτες και τη νύχτα ψημένες ρακές.
 
 
 
Μύκονος
Jackie O', Super Paradise
Το ξέρατε ως το θρυλικό gay bar της Χώρας. Όμως το Jackie O' επέστρεψε ως ένα πολυχώρο γεύσης και διασκέδασης στο Super Paradise που κέρδισε τις εντυπώσεις ως μια από τις καλύτερες αφίξεις των τελευταίων ετών στο νησί. Συγκεκριμένα, θα το βρείτε στη δεξιά άκρη της παραλίας. Θα το θυμάστε για την αισθητική του μιας και στο χώρο κυριαρχεί η ελάχιστα ακατέργαστη πέτρα, αλλά και τα γλυπτά ενός εκ των δυο ιδιοκτητών. Όποια ώρα της ημέρας και να βρεθεί κανείς εδώ μπορεί να επιδοθεί σε καλοκαιρινό relaxing σε αφράτες μαξιλάρες, βουτιές στη πισίνα, Jacuzzi, μασάζ ή να δοκιμάσει νοστιμιές από το oyster bar. Το μενού του εστιατορίου υπογράφει ο ταλαντούχος Αθηναγόρας Κωστάκος, sommelier είναι ο Χρήστος Ψωμάς γνωστός από τις επιλογές στη Σπονδή.  Μη φύγετε αν δε δοκιμάσετε τα κοκτέιλ που υπογράφει ο Σπύρος Μαρκαδάκης.



Insider tip: Αργά το μεσημέρι λαμβάνουν χώρα drag shows που οδηγούν στη κορύφωση του κεφιού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ο πιο παλιός ξυλόφουρνος των Κυκλάδων: αυτός του Γιώρα στη Λάκκα. Οι γνώστες μένουν ξύπνιοι ως το ξημέρωμα, για να προλάβουν την χειροποίητη τυρόπιτα του κυρ-Νίκου, σ' ένα παμπάλαιο ψηλοτάβανα πέτρινο κτίσμα με χοντρούς τοίχους και ξύλινα δοκάρια. Τηλ.: 22890-27784.

Η θεραπευτική κοτόσουπα της κυρίας Φωτεινής, στο Γιαβρούτα, στο Γιαλό, όπου κάνουν ουρά όλοι οι ξενύχτηδες. Μητροπόλεως 11, τηλ.: 22890-23063, € 8 η κοτόσουπα.

Η πριβέ παραλία: της Φραγκιάς, τεράστια και αμμώδης. Θα τη βρεις στο δρόμο προς την Ελιά, με την οποία συνδέεται με δύσκολο χωματόδρομο δύο χιλιομέτρων.

Το παγωτό τυροβολιά του ζαχαροπλαστείου Chocolart. Έμπνευση του κυρίου Γιάννη, φτιάχνεται από το ομώνυμο αλμυρούτσικο τυρί. Η αξία της απόλαυσης μεγαλώνει, μια και το παγωτό τελειώνει μαζί με τα αποθέματα της τυροβολιάς (αλλά θα το βρεις σίγουρα μέχρι τα τέλη Ιουνίου). Ιδανικό γαρνίρισμα το γλυκό ντοματάκι. Στον περιφερειακό προς την Άνω Μέρα. Τηλ.: 22890-25454.



Δείτε περισσότερα στο arttravel.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr