Οδηγός για την αμερικανική εκλογική βραδιά - Ένα άρθρο του Γιάννη Παλαιολόγου
του Γιάννη ΠαλαιολόγουΟ τυφώνας Σάντι πέρασε, αφήνοντας πίσω (με στοιχεία της Κυριακής) 110 νεκρούς στις ΗΠΑ, σοβαρές καταστροφές σε υποδομές, σημαντικές ελλείψεις σε καύσιμα και 1,9 εκατομμύρια πολίτες, κυρίως στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, ακόμα χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Πολιτικά, ωστόσο, όχι μόνο δεν υπονόμευσε, άλλα μάλλον ωφέλησε την κυβέρνηση και τις πιθανότητες επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα.
του Γιάννη Παλαιολόγου
Ο τυφώνας Σάντι πέρασε, αφήνοντας πίσω (με στοιχεία της Κυριακής) 110 νεκρούς στις ΗΠΑ, σοβαρές καταστροφές σε υποδομές, σημαντικές ελλείψεις σε καύσιμα και 1,9 εκατομμύρια πολίτες, κυρίως στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, ακόμα χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Πολιτικά, ωστόσο, όχι μόνο δεν υπονόμευσε, άλλα μάλλον ωφέλησε την κυβέρνηση και τις πιθανότητες επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα.
Στον άμεσο απόηχο του Σάντι, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε περιοδεία στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ μαζί με τον αθυρόστομο Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της, Κρις Κρίστι. Ο Κρίστι έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής του Ρόμνεϊ, τόσο πολύ που, όπως αποκάλυψε το Σάββατο το πολιτικό site Politico.com, ήταν η κατ’ αρχήν επιλογή του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για τη θέση του αντιπροέδρου, πριν καταλήξει στον Πολ Ράιαν. Σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις μετά το Σάντι όμως, ο Κρίστι δήλωσε ευθέως ότι «δεν δίνει δεκάρα» για την προεκλογική εκστρατεία και δεν μπορούσε να σταματήσει να εγκωμιάζει τον Ομπάμα για την ταχύτητα της ανταπόκρισης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ό,τι χρειαζόταν η πολιτεία του. Παράλληλα, την περασμένη Πέμπτη ο πολιτικά ανεξάρτητος, δημοφιλής και εγνωσμένου κύρους δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του για τον Ομπάμα, τονίζοντας τις πολιτικές που έχει προωθήσει για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Όλα αυτά στο πλαίσιο μίας κατάστασης που υπενθυμίζει στους ψηφοφόρους τις αρετές ενός καλά οργανωμένου κράτους, μειώνοντας έτσι την απήχηση την αντι-κρατιστικών συνθημάτων των Ρεπουμπλικανών.
Φτάσαμε λοιπόν έτσι στο τέλος της μακράς προεκλογικής εκστρατείας και τα πράγματα παραμένουν περίπου ως είχαν εδώ και μήνες (με την εξαίρεση ίσως του μαύρου Σεπτέμβρη του Ρόμνεϊ). Οι δύο υποψήφιοι είναι βασικά ισόπαλοι στην εθνική ψήφο, αλλά ο Ομπάμα διατηρεί ένα μικρό αλλά αισθητό προβάδισμα στις κρίσιμες αμφίρροπες πολιτείες.
Για όποιον δεν χρειάζεται να ξυπνήσει νωρίς την ερχόμενη Τετάρτη και θέλει να παρακολουθήσει την εκλογική βραδιά, τα πράγματα θα εξελιχθούν ως εξής: στις 2 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος θα κλείσουν οι πρώτες κάλπες, σε μια σειρά από νότιες πολιτείες. Από αυτές, σημασία για το τελικό αποτέλεσμα έχει η Βιρτζίνια, με 13 ψήφους στο κολέγιο των εκλεκτόρων, την οποία κέρδισαν οι Δημοκρατικοί το 2008 με τον Ομπάμα για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια. Οι τελευταίες μετρήσεις στην πολιτεία δείχνουν ότι ο Ομπάμα είναι οριακά μπροστά. Η έκβαση στη Βιρτζίνια θα αποτελέσει ισχυρή ένδειξη του τι θα επακολουθήσει.
Στις 2.30 κλείνουν οι κάλπες σε τρεις πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Βόρεια Καρολίνα (15 ψήφοι) και το πολυπόθητο Οχάιο (18), το οποίο έχει δεχθεί τόσες επισκέψεις από τους δύο υποψηφίους και τους σημαντικότερους υποστηρικτές τους ώστε ο Τζον Στιούαρτ στη σατιρική εκπομπή The Daily Show να συμπεράνει ότι δίνουν μάχη για την προεδρία μόνο της συγκεκριμένης πολιτείας. Στη Βόρεια Καρολίνα ο Ρόμνεϊ έχει τον πρώτο λόγο και θα είναι έκπληξη αν χάσει. Στο Οχάιο, ο Ομπάμα παραμένει μπροστά κατά περίπου 3 μονάδες (μέσος όρος των τελευταίων δημοσκοπήσεων). Το επιτελείο Ρόμνεϊ διαμαρτύρεται ότι πολλές από αυτές τις δημοσκοπήσεις βασίζονται σε λάθος προκείμενες, π.χ. σε σχέση με τα ποσοστά ανά κόμμα των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες. Θα ήταν όμως εξαιρετικά απροσδόκητο αν τόσες διαφορετικές εταιρείες δημοσκοπήσεων υπέπεσαν όλες σε σφάλματα στη μεθοδολογία τους τέτοια που να πριμοδοτούν τον Ομπάμα.
Στις 3, μεταξύ πολλών άλλων, λήγει η ψηφοφορία στα τελευταία εκλογικά κέντρα στη Φλόριντα (29 ψήφοι), στην Πενσιλβέινια (20 ψήφοι) και στο μικρό αλλά ζωτικής σημασίας Νιου Χάμσαϊρ (4). Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν να κερδίσουν στην Πενσιλβέινια από το 1988 και την είχαν αγνοήσει ως στόχο ως τις τελευταίες μέρες. Το βράδυ της Κυριακής όμως ο Ρόμνεϊ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην πολιτεία κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής εκστρατείας, ενώ τις προηγούμενες μέρες το επιτελείο του είχε επενδύσει σε ένα μπαράζ τηλεοπτικών διαφημίσεων εκεί. Οι δημοσκοπήσεις κατά μέσο όρο δίνουν Ομπάμα με περίπου 4 μονάδες, παρότι το Σαββατοκύριακο δημοσιεύθηκε μία, από την εταιρεία Susquehanna Polling & Research, που θέτει τους δύο υποψηφίους επί ίσοις όροις, 47-47. Η σημασία μίας νίκης του Ρόμνεϊ θα είναι τεράστια, αλλά παραμένει μάλλον απίθανο ως ενδεχόμενο. Η Φλόριντα είναι το απόλυτο toss-up, είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα. Στο Νιου Χάμσαϊρ, ο Ομπάμα έχει ένα μικρό αλλά σταθερό προβάδισμα.
Μετά από αυτήν την ώρα, πλην του Κολοράντο (9 ψήφοι) όπου δίνεται σκληρή μάχη, οι μόνες θεωρητικά αμφίρροπες πολιτείες που απομένουν είναι το Ουισκόνσιν, ή Άιοβα και η Νεβάδα (αθροιστικά 22 ψήφοι). Λέω «θεωρητικά» γιατί το Ουισκόνσιν και η Νεβάδα θεωρούνται τελειωμένες υποθέσεις υπέρ των Δημοκρατικών, και η ανατροπή υπέρ του Ρόμνεϊ στην Άιοβα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη από μία νίκη του στο Οχάιο.
Συνεπώς, για να μην μακρηγορούμε, αν λίγο μετά τις 3, με βάσει τα exit polls, είναι σαφές ότι ο Ομπάμα θα επανάλαβει τις νίκες του το 2008 στην Πενσιλβέινια και το Οχάιο, το παιχνίδι θα έχει τελειώσει. Έτσι για να εκτεθώ λιγάκι, θα κάνω συγκεκριμένη πρόβλεψη: επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου με διαφορά μίας ποσοστιαίας μονάδας και με 290 ψήφους στο κολέγιο των εκλεκτόρων.
Μετά, με τη Γερουσία, όπως όλα δείχνουν, να παραμένει στον έλεγχο των Δημοκρατικών και τη Βουλή στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, αρχίζουν τα δύσκολα. Αλλά αυτά θα τα αφήσουμε για αργότερα.
Πηγή: protagon.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr