Ένα ολόκληρο μενού με πάθος από τη σεφ Σοφία Στάμου: Αλμυρό γιαουρτοκέικ με πιπεριές & τυριά - Αρακάς με μους πατάτα - Κοτόπουλο κρασάτο & αγγουροσαλάτα λεμονομουσταρδάτη! Μμμ...

Απολαύστε γεύσεις Σοφίας χωρίς φόβο και με πολύ πάθος

Αγαπημένες κι αγαπημένοι μου  ,
καθώς το καλοκαίρι φεύγει κι αφήνει πίσω του αναμνήσεις όμορφες και
λαχταριστές , από κάθε είδους γεύσεις που δοκιμάσαμε και τους αφεθήκαμε,
εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε με τη νοστιμιά και να φέρνουμε στα
πιάτα σας , νέες προτάσεις , με οικονομικά στάνταρ που μπορούν να είναι
ωφέλιμα σε όλα τα Ελληνικά  τραπέζια , σε όλα τα Ελληνικά σπιτικά .
Απολαύστε γεύσεις Σοφίας χωρίς φόβο και με πολύ πάθος ,γιατί είπαμε !!!
Το φαγητό είναι απόλαυση !!!
Καλή σας όρεξη !!!



Το μενού της Σοφίας για αυτή την εβδομάδα
-----------------------------------------------------------------

Ορεκτικό
-------------
Σήμερα το πρωί , ξυπνάμε και φτιάχνουμε το πιο νόστιμο αλμυρό κέικ που υπάρχει !!! Θα με θυμηθείτε ,
καθώς θα πλατσουρίζετε στη θάλασσα ή θα είστε στο γραφείο σας και θα το απολαμβάνετε ...

Γιαουρτοκέικ  με πιπεριές και τυριά
-------------------------------------------------



Υλικά για 6 άτομα
-------------------------

Ένα  τέταρτο  αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ( 250 -270 γραμμάρια )
3 αυγά
1 φλυτζάνι του τσαγιού αραβοσιτέλαιο ( προσοχή δεν συνίσταται το ελαιόλαδο , γιατί θα κάνει το κέικ σας πιο βαρύ )
1/2 πιπεριά κόκκινη , 1/2 πιπεριά κίτρινη , 1/2 πιπεριά πορτοκαλί , 1/2 πιπεριά πράσινη κομμένες σε μικρά τετράγωνα καρεδάκια
400 γραμμάρια  mix  από γραβιέρα,ένταμ και κασέρι ( πρέπει να τρίψετε τα τυριά  στο χονδρό του τρίφτη )
1 φλυτζάνι του τσαγιού γιαούρτι  στραγγιστό με όλα του τα λιπαρά
6 φέτες ψιλοκομμένο  αλλαντικό χοιρινό καπνιστό
Αλάτι ελάχιστο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Βούτυρο ή μαργαρίνη για το βουτύρωμα του ταψιού μας


Εκτέλεση
-------------
Ρίχνουμε στο μίξερ τα αυγά με το γιαούρτι και το αραβοσιτέλαιο και τα χτυπάμε καλά . Θέλουμε να έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα ενιαίο , αφράτο μείγμα . Έπειτα προσθέτουμε  το χοιρινό καπνιστό ,τα τυριά, τις πιπεριές, το αλατάκι ( ελάχιστο προσέξτε ) , το πιπεράκι και στο τέλος το αλεύρι μας . Τα ανακατεύουμε καλά ! Αφήνουμε το μείγμα μας να
ξεκουραστεί  και πέρνουμε ένα ταψάκι στρογγυλό -  φανταστείτε  ένα ταψί σαν αυτά που βάζουμε μέσα το γαλακτομπούρεκο , το κανταίφι κτλ - και  το βουτυρώνουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας και μετά προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς . Μόλις ο φούρνος μας προθερμανθεί , κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και βάζουμε μέσα το κέικ μας για να  ψηθεί . Περίπου  40 με 45 λεπτά θα χρειαστεί για να  ψηθεί  , ανάλογα με τον φούρνο . Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί μέσα , βάζοντας  ένα μαχαίρι μέσα στο μείγμα κι αν το μαχαίρι βγει  καθαρό  .τότε το μείγμα μας  έχει σίγουρα ψηθεί κι εσωτερικά  . Το κέικ μας θα το βγάλουμε απ΄το ταψάκι , αφού  κρυώσει , γιατί έτσι ξεφορμάρεται πιο εύκολα .  Κι είστε έτοιμες κι έτοιμοι να ... απολαύσετε !!!

*****************************************************************************************************
Σαλάτα  η απαραίτητη ....
Αγγουράκι δροσερό λεμονομουσταρδάτο  με προσούτο


---------------------------------------------------------------------------------------------

Υλικά για 6 άτομα---------------------------------


1  κιλό  αγγουράκια μικρά ή   μεγάλα αγγούρια που θα τα κόψουμε σε πολύ λεπτές  ροδέλες
Τρείς  κουταλιές της σούπας φύλλα μέντας  ψιλοκομμένα
200 γραμμάρια τυρί φέτα τρίμμα , κατά προτίμηση σκληρή φέτα
Ελαιόλαδο στην ποσότητα που επιθυμείτε
Ανακατεμένα τρείς κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα της αρεσκείας σας
8 φέτες προσούτο
Αλατάκι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
--------------
Διαλέγουμε την ωραιότερη πιατέλλα της κουζίνας μας  - γιατί ως γνωστόν και τα μάτια μας τρώνε - και αραδιάζουμε τα
ροδελάκια απ΄τα αγγούρια μας εκεί . Ρίχνουμε επάνω τους τη μέντα - πολύ ψιλοκομμένη και το τρίμμα της φέτας . Ρίχνουμε σ ΄ένα σέικερ το ελαιόλαδο στην ποσότητα  που θέλουμε , τη λεμονομουστάρδα και το αλατοπίπερο και χτυπάμε πολύ καλά . Περιχύνουμε πάνω απ΄το αγγουράκι το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο . Σ΄ένα μικρό ταψάκι ψήνουμε στο φούρνο το προσούτο  μέχρι να  γίνει τραγανό  . Το βγάζουμε το αφήνουμε να αποκτήσει τη θερμοκρασία του δωματίου . Έπειτα το σπάμε με τα χέρια μας και το βάζουμε πάνω απ΄τη σαλάτα μας , αφού βέβαια την έχουμε βγάλει απ΄το ψυγείο !!! Αχ , αγαπημένες κι αγαπημένοι μου !!! Τη δροσιά του να έχετε !!!

****************************************************************************************************

Σας  δίνω  ένα  συνοδευτικό κυρίως πιάτου  που μπορεί σίγουρα να προσφερθεί  και ως κυρίως πιάτο , αν είστε λάτρεις του  αρακά
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Φουρνιστός αρακάς σε μους  πατάτα
----------------------------------------------------



Υλικά  για  6 άτομα
-----------------------------

Ενάμιση  κιλό  πατάτες  βρασμένες  σε αλατισμένο νερό
2 φλυτζάνια του τσαγιού γάλα φρέσκο
600 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
2 καροτάκια ψιλοκομμένα σε ροδέλες
3 μικρά κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Μισό κιλό κρέμα τυριού
100 γραμμάρια γραβιέρα
100  γραμμάρια κασεράκι
300 γραμμάρια  χοιρινό καπνιστό ψιλοκομμένο
Ένα κρασοπότηρο ανακατεμένα φρέσκα μυρωδικά , δυόσμο ,  μαιντανό , άνιθο
200 γραμμάρια τριμματάκι από παξιμαδάκι ουδέτερο 
Ελαιόλαδο
Αλατάκι
Φρεσκοτριμμένο  πιπέρι

Εκτέλεση
-------------

Ζεστές  καθώς είναι οι πατατούλες μας  τις λιώνουμε για να είναι ακόμη  πιο απολαυστικές  και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο , το γάλα και το μισό μείγμα των τυριών μας ,λίγο  αλατάκι  και μπόλικο πιπεράκι.
Σε ένα  τηγάνι σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε όση ποσότητα  ελαιόλαδο μας αρέσει καλύτερα . Προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά , το χοιρινό το καπνιστό και έπειτα ρίχνουμε τον αρακά και το καροτάκι . Συνεχίζουμε το σωτάρισμα και προσθέτουμε το αλατάκι και το πιπεράκι . Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για τα καλά . Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο βρασμός του αρακά,θα πρέπει να ρίξουμε την κρέμα τυριού  και αφήνουμε το μείγμα να  πάρει μια τελευταία βράση.
Τώρα φτάνουμε στο τελευταίο στάδιο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς . Παίρνουμε ένα ωραίο πυρέξ και στρώνουμε μέσα τον ψημμένο αρακά . Από πάνω  στρώνουμε το τρίμμα από τα μισά παξιμαδάκια . Από πάνω βάζουμε  τη μους από τις πατάτες μας και  από πάνω μια τελευταία πινελλιά .... Τα υπόλοιπα παξιμαδάκια και τα υπόλοιπα τυριά . Τι να σας  λέω !!! Σε μισή ωρίτσα θα έχετε στο τραπέζι σας ένα υπέροχο συνοδευτικό , οποιουδήποτε κρέατος ή ψαριού αλλά ταυτόχρονα κι ένα έξυπνο κυρίως πιάτο , που θα το λατρέψουν όλοι !

****************************************************************************************************
Και  για κυρίως πιάτο , σας έχω σήμερα όλη τη γεύση κλεισμένη μέσα σ΄ένα μόνο ιδιαίτερο πιάτο .....

Κοτόπουλο κρασάτο
--------------------------------



Υλικά για   4-6 άτομα
-----------------------------

4 μέτρια φιλέτα  από στήθος κοτόπουλου  κομμένα σε παχουλές  λωρίδες
Φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ( 1 κουλατάκι του γλυκού )
Φρέσκος μαιντανός ψιλοκομμένος  ( 2 κουταλιές της σούπας )
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες μέσα σε μια κουταλιά ελαιόλαδο
Μισό φλυτζάνι του τσαγιού κρασί λευκό
Ελαίολαδο στην ποσότητα που επιθυμείτε
1 νεροπότηρο ζουμί από κοτόπουλο που έχει βράσει
2 κουταλιές της σούπας κρέμα βαλσάμικου ξυδιού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση
---------------

Σωτάρουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο ελαφρά απ΄όλες τις πλευρές  και  σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την κρέμα  ξυδιού  και αφήνουμε  τα φιλέτα μας  να σιγοβράσουν.Ένα υπέροχο άρωμα θα κατακλύσει την κουζίνα σας ! Προσθέτουμε στην  κατσαρόλα μας  το ζουμί , τα  φρέσκα μυρωδικά   και το αλατοπίπερο . Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να πιεί το ζουμάκι του.Τώρα το φαγητό σας  είναι πανέτοιμο ! Αφήστε το να ρουφήξει τα ζουμάκια του κι απολαύστε το !!!

******************************************************************************************************

Η  ώρα του γλυκού ....

Κρέμα καφέ
-----------------

Υλικά για  4  άτομα
---------------------------

1 λίτρο  κρέμα γάλακτος με όλα της  τα  λιπαρά, χτυπημένη με τη μορφή σαντιγύ
Μιάμιση  κουταλιά της σούπας  στιγμιαίος καφές
300 γραμμάρια γάλα εβαπορέ
7 μεσαίοι κρόκοι αυγών
2 βανίλλιες σε σκόνη
Λίγη κρυσταλλική ζάχαρη , ανακατεμένη με λίγη καστανή ζάχαρη για την επικάλυψη

Εκτέλεση
--------------
Πρώτη μας δουλειά είναι  να  προθερμάνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Έπειτα βράζουμε τη σαντιγύ
με τον καφέ σ΄ένα τηγάνι και το αφήνετε να πάρει μια μόνο βράση .Σ΄ένα μπωλ αναμειγνύουμαι τους κρόκους
με το γάλα  και τις βανίλλιες . Βγάζουμε την κρέμα απ΄τη φωτιά κι ανακατεύουμε με το μείγμα του γάλακτος με τα αυγά . Το μείγμα  αυτό το βάζετε σε μικρούλια πυρίμαχα σκεύη. Αυτά τα βάζουμε σ ΄ένα βαθύ ταψί και προσθέτουμε καυτό νερό
μέχρι να καλυφθούν στα 2/3 τους.Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτάκια .Έπειτα αφήνουμε τα σκεύη με την κρέμα να κρυώσουνε καλά.Πασπαλίζουμε με το μείγμα της ζάχαρης , κρυσταλλικής και καστανής και
ξαναβάζουμε τα σκεύη στον φούρνο αλλά αυτή τη φορά στη θέση του γκρίλ, για να πάρουν μια όμορφη απόχρωση.
Μόλις η κρέμα αυτή κρυώσει θα έχετε το ωραιότερο επιδόρπιο για εσάς , την οικογένεια σας και τους καλεσμένους σας !!! Τουλάχιστον , όσοι λατρεύετε τον καφέ ....



Κόστος  του μενού αυτής της εβδομάδας :  80-90 euro

Μυστικό  για οικιακή οικονομία
------------------------------------------------------------
Προσπαθούμε να δώσουμε συνδυαστικά υλικά μέσα στην εβδομάδα,για να διατηρήσουμε τον οικονομικό προυπολογισμό της εβδομάδας μας  σε χαμηλότερα  επίπεδα .

Το who is who της Σοφίας Στάμου

Η Σοφία Στάμου  έχει  σπουδάσει  Αγγλική και Γαλλική  φιλολογία με  εξειδίκευση στην  ξενόγλωσση ορολογία της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης .Λατρεύοντας την τέχνη της γαστρονομίας, δημιούργησε σε ηλικία 7 ετών τα πρώτα της πιάτα, εκπλήσσοντας το περιβάλλον της με το ταλέντο της.Παρέχει υπηρεσίες οργάνωσης κουζίνας και πλήρεις παροχές λειτουργίας  ,σε μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης.Συνθέτει μενού εδεσμάτων τα τελευταία 15 χρόνια.
Έχει εργαστεί ως Food and Beverage Manager κι ως διοργανώτρια εκδηλώσεων κάθε μορφής. Έχει διδάξει αγγλική ορολογία μαγειρικής σε γνωστό ΙΕΚ για πολλά χρόνια, εκπαιδεύοντας σταθερά και με επιτυχία και το τμήμα των animateurs, μιας και για εκείνην είναι τρόπος ζωής το θέατρο, η μουσική, ο χορός και γενικότερα οι τέχνες.
Έντονο δημοσιογραφικό και υποκριτικό ταλέντο, με άνεση στον προφορικό και γραπτό λόγο -που είχε σαν αποτέλεσμα την τηλεοπτική της εμφάνιση, σε εκπομπές που σκηνοθετήθηκαν, παρουσιάστηκαν, γράφτηκαν και καθοδηγήθηκαν πλήρως από εκείνη σε μεγάλα  τηλεοπτικά  Πανελλαδικά  κανάλια  καθώς  και  σε  μεγάλα  κανάλια  της  Περιφέρειας   .

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr