Νew!! Νανο - Aισθητήρας ηλεκτρονικός «σομελιέ» - νοιώθει το αλκοόλ όπως ο άνθρωπος με τη γλώσσα του!
Έναν εκλεπτυσμένο ηλεκτρονικό «σομελιέ» κατάφεραν να αναπτύξουν δανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ώρχους. Ο υπερευαίσθητος νανοαισθητήρας, τον οποίο οι ειδικοί βάφτισαν «mini-mouth» (μίνι στόμα), ουσιαστικά μιμείται την αντίδραση της ανθρώπινης γλώσσας στη γεύση του κρασιού και συγκεκριμένα στην οξύτητά του.
Tης Ειρήνης Βένιου - ΒΗΜΑ
Στην περίπτωση του κρασιού και ιδιαίτερα του κόκκινου, ο οξύτητα χαρακτηρίζεται από την στυφή και ξηρή γεύση που αφήνει στη γλώσσα μας. Αυτό οφείλεται στις τανίνες, τις φαινόλες που εντοπίζονται στον φλοιό του σταφυλιού και περνούν στο κρασί κατά τη διάρκεια της εκχύλισης – της παραμονής του μούστου μαζί με τα στερεά στοιχεία του σταφυλιού, δηλαδή τη σάρκα και τον φλοιό του. Κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιείται ο πολυμερισμός των τανινών ο οποίος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ωρίμανση του κρασιού, καθώς του χαρίζουν μια «στρογγυλή» γεύση.
«Διαβάζοντας» το κρασί
Ο νανοαισθητήρας που ανέπτυξαν οι επιστήμονες είναι σε θέση να υπολογίζει τα επίπεδα οξύτητας του κρασιού μέσω από τη στυφή και ξηρή του γεύση. Το μυστικό κρύβεται στις πρωτεΐνες που εντοπίζονται στο σάλιο, τις οποίες χρησιμοποιεί μιμούμενος τις αντιδράσεις της ανθρώπινης γλώσσας. Οι ερευνητές μελετούν τις αλλαγές που προκαλούνται στις εν λόγω πρωτεΐνες όταν έρχονται σε επαφή με το κρασί. Βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων πιστεύουν ότι μπορούν να περιγράψουν την επίδραση του οίνου στους γευστικούς μας κάλυκες.
Επιπλέον, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι με τη βοήθεια του «έξυπνου» νανοαισθητήρα, οι οινοπαραγωγοί θα είναι σε θέση να μετρούν την οξύτητα του κρασιού από την αρχή της διαδικασίας παραγωγής και δεν θα χρειάζεται να περιμένουν μέχρι την ολοκλήρωσή της.
«Η συγκεκριμένη ερευνητική προσπάθεια έχει τρομερές δυνατότητες μελλοντικής εξέλιξης, τόσο για τον τομέα των οινοπαραγωγών όσο και για τον τομέα της ιατρικής έρευνας» αναφέρει δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. «Είναι η πρώτη φορά που ένας αισθητήρας έχει αναπτυχθεί για να μετράει τόσο τα επίπεδα των πρωτεϊνών και των μορίων του στόματος κατά την κατανάλωση κρασιού, όσο την επίδραση του ίδιου του κρασιού ή άλλων ουσιών την ώρα που εισέρχονται στην στοματική κοιλότητα».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr