Να γιατί η Μονεμβασία συγκαταλέγεται κάθε χρόνο στους top φθινοπωρινούς προορισμούς! Δείτε τους λόγους που θα σας... «αναγκάσουν» να την επισκεφθείτε! (φωτό)

Πέρα από το φυσικό κάλλος,η Μονεμβασιά προσφέρει ποιότητα,αρχοντιά και αυθεντική φιλοξενία!Βρήκαμε για εσας τα καλύτερα οσον αφορά στη διανομή,το φαγητό και τη διασκέδαση εντος των...τειχών!

http://www.flashnews.gr/Uploads/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC%205.jpg

κείµενο: Tίτη Βελοπούλου Φωτογραφία: Κώστας Καπαρελιώτης, Αρχείο - http://travelstyle.gr

Κάτι οι θρύλοι για τους ιππότες και τις πυργοδέσποινες, κάτι το µυστήριο για τη ζωή τής περιτοιχισµένης πόλης, έφτασα σαν υπνωτισµένη για άλλη µία φορά µπροστά στη βαριά σιδερένια πόρτα...

Η Καστροπολιτεία της Μονεµβασιάς, γνωστή και ως «Γιβραλτάρ της Ανατολής» µε καλούσε στα µονοπάτια της εξερεύνησης.... Ακόµα κι αν έρχεσαι για πρώτη φορά, δεν χρειάζεσαι χάρτη. Αρκεί να προσπεράσεις τη Νέα Μονεµβασιά (υστερεί σε αισθητική) και να διασχίσεις τη Γέφυρα για να αντικρίσεις µε δέος τη Μόνη Έµβαση (µοναδική είσοδο) που θα σε φέρει στην Καστροπολιτεία. Είχα επιλέξει κι αυτή τη φορά ένα από τα ροµαντικά ξενοδοχεία της, εντός των Τειχών! Θολωτές καµάρες, ανήλιαγα σοκάκια, ακανόνιστα καντούνια και πέτρα σε κάνουν να νιώθεις πως περνάς σε άλλη διάσταση... Το ενδιαφέρον µου µονοπωλεί από την πρώτη στιγµή το κεντρικό πλακόστρωτο καλντερίµι! Σαν να γυρνάς πίσω στο 1900, τότε που στο ανηφορικό δροµάκι µε τα φαναράκια και τις µπουκαµβίλιες έβρισκες τα πάντα. Από εδώ περνούσαν από τα πρώτα κιόλας χρόνια οι κάτοικοι, αυτό διασχίζουν σήµερα τα ζώα που µεταφέρουν τα πράγµατα, από εδώ περνώ κι εγώ µε τους τουρίστες! Δεξιά και αριστερά µε συντροφεύουν µαγαζάκια µε ξύλινους «παλαιικούς» πάγκους που βρίθουν από αναµνηστικά µέχρι χειροποίητα κοσµήµατα, ενώ οι µυρωδιές από τα τοπικά προϊόντα και τα βότανα µε καλούν σαν σειρήνες! Όπου κι αν κοιτάξω, οι γραφικές ξύλινες πινακίδες, τα καλαίσθητα φαναράκια και όλα τα κτήρια είναι άρτια εναρµονισµένα µε το υπόλοιπο πέτρινο... φυσικό κάλλος!

Πλησιάζω στην Πλατεία του Χριστού Ελκοµένου, µε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το πολυφωτογραφηµένο κανόνι. Εδώ συγκεντρώνονται και τα τρία ταβερνάκια. Η αυλή της Ματούλας, το ταβερνάκι της Μαριάνθης και το Κανόνι, από την ταράτσα του οποίου θα έχεις τέλεια θέα. Παραστρατώ από το µονοπάτι µου για να ανέβω στην Πάνω Πόλη (προτείνω να το κάνεις νωρίς το πρωί ή το απόγευµα) που χρειάζεται περίπου 15΄ περπάτηµα! Είναι κουραστική αλλά αξίζει, τόσο για την Αγία Σοφία όσο και για να θαυµάσεις τη θέα! Το ίδιο ισχύει και για το Πορτέλο, τη µοναδική έξοδο του οχυρού στη θάλασσα, όπου έχω την πρώτη µου επαφή µε τα πεντακάθαρα νερά του Μυρτώου. Η Μονεµβασιά, ωστόσο, δεν είναι για όλους. Εντός των Τειχών δεν «χωράνε» αυτοκίνητα, ψηλοτάκουνα, ούτε φασαρία και βουή. Άσε που δεν πιάνουν και τα κινητά! Δεν έχει πολλές επιλογές για φαγητό, ούτε clubs, µόνο ήσυχα µπαράκια. Εδώ θα έρθεις αν θέλεις να γεµίσεις τις µπαταρίες σου. Από την ώρα που θα περάσεις τη µαγική πύλη της Μονεµβασιάς, ο χρόνος σταµατά... Μέχρι την ώρα που θα πάρεις το δρόµο της επιστροφής!

Έμβασις

Η πρώτη στάση µας για καφέ κάθε φορά που διασχίζουµε τη µεγαλοπρεπή σιδερένια πόρτα της πέτρινης Καστροπολιτείας είναι στο café-bar Έµβασις. Τόσο η προσεγµένη διακόσµηση (διακρίνεται για την αρτιστίκ αισθητική του που συµπλέει µε τα παραδοσιακά στοιχεία) όσο και οι µικρές λεπτοµέρειες (µέχρι και οι κατάλογοι είναι κεντηµένοι στο χέρι!) αποδεικνύουν πως τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη του!

Εδώ ερχόµαστε το πρωί για αρωµατικό καφέ, πλούσια πρωινά και χειροποίητες βάφλες, ενώ το βράδυ ανανεώνουµε το ραντεβού µας για ένα ποτάκι ή ένα cocktail από φρέσκα φρούτα, χειροποίητους πουρέδες και σπιτικά σιρόπια (το Emvasis και το Yiotas Μartini κρύβουν ένα µυστήριο)! Το σούρουπο δεν χάνουµε την ευκαιρία να ανέβουµε στην ειδυλλιακή ταράτσα -µια από τις πιο ωραίες του Κάστρου- και να χαλαρώσουµε έχοντας για φυσικό φόντο τη θάλασσα! Πιο αργά πάλι, οι µουσικές επιλογές και το ανεβασµένο κέφι µάς καλούν σαν σειρήνες στο ολοζώντανο καλντερίµι σε µια ιδιαίτερα παρεΐστικη ατµόσφαιρα!
Τιµή: €9 το cocktail. Kαθηµερινά όλο το χρόνο από τις 08:00-03:00 (Kάστρο, τηλ. 27320 61139, κιν. 6973 567273) Έµβασις Café-Cocktail Bar

Το Κανόνι

Mε παράδοση από το 1987, δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο πολυεπίπεδος χώρος του µε υπέροχες βεράντες, µπαλκονάκια και αυλές αποτέλεσε για εµάς το τέλειο σκηνικό για ένα αξέχαστο γεύµα. Με θέα είτε στη θάλασσα είτε στην πέτρινη πολιτεία, το Κανόνι, σε προνοµιακό σηµείο δίπλα στην πλατεία του Ελκοµένου Χριστού, µας χάρισε σκηνές βγαλµένες από κινηµατογραφικά ενσταντανέ. Στην κουζίνα παντρεύονται αρµονικά οι παραδοσιακές συνταγές από ντόπιες µαγείρισσες µε τις δηµιουργικές πινελιές του chef δηµιουργώντας ένα τέλειο αποτέλεσµα. Ξακουστό είναι το σαΐτι ψηµένο σε µαντέµι, η µελιτζάνα Κανόνι, ο κόκορας κρασάτος, η στάµνα (µοσχάρι στο φούρνο) αλλά και η κακαβιά, ενώ από το µενού δεν λείπουν τα ψητά και τα ολόφρεσκα πιάτα ηµέρας! Ειδικά τώρα, που τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης ανέλαβε ο γιος τους Πέτρος, δίνεται ακόµα πιο µεγάλη έµφαση στην επιλογή και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Για το τέλος αφήνουµε... χώρο για µια σπιτική πορτοκαλόπιτα ή ένα δαµάσκηνο σαντιγί!
Kaθηµερινά από τις 08:00 και για πρωινό. Τιµή: Aπό €12 το άτοµο. (Kάστρο, τηλ. 27320 61387/61732)

Μoni Emvasis Luxury Suites

Ένα υπέροχο παλιό αρχοντικό αναστηλώθηκε µε υποδειγµατικό τρόπο και µετατράπηκε πριν έναν χρόνο σε ένα πολυτελές boutique hotel. Μόλις ελάχιστα µέτρα από τη µόνη Έµβαση (µοναδική είσοδο) του Κάστρου ανακαλύψαµε µια ανάσα πολυτέλειας και υψηλής αισθητικής που ανεβάζει τα standards της διαµονής εντός Τειχών. Αυτή άλλωστε ήταν και η επιθυµία των ιδιοκτητών Νεκταρίας και Δηµήτρη Καρούνη, να προσφέρουν ό,τι πιο ποιοτικό στους εκλεκτούς καλεσµένους τους.

Με ονόµατα εµπνευσµένα από το... µύθο της Καστροπολιτείας, οι τρεις κοµψές και ευρύχωρες (25 τ.µ.-40 τ.µ.) σουίτες ξεχωρίζουν στα σηµεία. Στη Μοnemvasia µάς εντυπωσίασε το µπάνιο µε τα φλωρεντινά πλακίδια, στη Βyzantine junior suite, το περίτεχνο τζάκι που δεσπόζει στο χώρο, ενώ στη σουίτα Μυρτώο, οι παραδοσιακές µονεµβασιώτικες ξύλινες στέγες, τα κοµψά έπιπλα και τα µοντέρνα φωτιστικά Philippe Starck! Με άνετους χώρους, θολωτές καµάρες και ανεµπόδιστη θέα από τα ιδιωτικά µπαλκονάκια, δεν θέλαµε να τις αποχωριστούµε ούτε λεπτό! Στα συν, το εστιατόριο Χρυσόβουλο και το bar που λειτουργεί στο ίδιο κτήριο.
Ανοιχτό όλο το χρόνο. Τιµή: Από €160 µε πρωινό. Η είσοδός του είναι από το εστιατόριο Χρυσόβουλο. (Κάστρο, τηλ. 27320 62022, www.moniemvasis.gr)

Χρυσόβουλο

Πάνω στο κεντρικό καλντερίµι της Καστροπολιτείας, ήρθε να ταράξει τα νερά του µονεµβασιώτικου γαστρονοµικού χάρτη! Με όνοµα βγαλµένο από τα επίσηµα αυτοκρατορικά έγγραφα της βυζαντινής περιόδου, το Χρυσόβουλο συνδυάζει ατµοσφαιρικότητα µε ελληνική δηµιουργική κουζίνα.

Το µενού περιλαµβάνει πιάτα που ξετρέλαναν τους ουρανίσκους µας. Οι γευστικές προτάσεις του κρατούν µια ισορροπία ανάµεσα στα ζουµερά ντόπια κρεατικά, τα ολόφρεσκα λαχανικά, τα δηµιουργικά ζυµαρικά και το εκλεκτό ψάρι, ενώ οι συνταγές του είναι ιδιαίτερα εµπνευσµένες! Μη φύγετε αν δεν δοκιµάσετε το αρνάκι του αµπελουργού, το τοπικό σαΐτι -σε µια µοντέρνα εκδοχή-, τη φάβα βελουτέ, τον αλλιώτικο... ντάκο αλλά και τα πληθωρικά ριζότο. Μας άρεσε το µενού, χωρισµένο σε µεσηµεριανή κάρτα -µε πιο ελαφριές γεύσεις- και βραδινή, καθώς και η ενηµερωµένη λίστα µε ψαγµένες ετικέτες κρασιών.


Καθηµερινά από τις 08:30 για πλούσιο πρωινό à la carte. Καλό είναι να κάνετε κράτηση. Τιµή για µεσηµεριανό µενού από €16 και τιµή βραδινού από €25.
(Κάστρο, τηλ. 27320 62022, www.chisovoulo.gr)
Chrisovoulo Restaurant & Bar | Χρυσόβουλο

Lazareto Hotel

Ως αποτέλεσµα της αµφιθεατρικής του διάταξης και του «σκαλίσµατός» του στις παρυφές του γιγάντιου βράχου, το Lazareto, λίγα µέτρα έξω από την είσοδο των τειχών του Κάστρου, ξεχωρίζει για την ονειρική πανοραµική θέα στη θάλασσα από τα µπαλκόνια, τις βεράντες, τους κήπους και τα περισσότερα δωµάτιά του. Το πετρόκτιστο αρχιτεκτονικό παράστηµά του, οι ξύλινες οροφές και η καλόγουστη επίπλωση στα δωµάτια αλλά και οι µοναδικής αισθητικής σουίτες δηλώνουν εµφατικά την προσεκτική ανακαίνιση που έχουν υποστεί οι χώροι, ενώ δεν περνά απαρατήρητη η έµφαση στη λεπτοµέρεια και στην ανεπιτήδευτη πολυτέλεια (παλιά έπιπλα, παραδοσιακά χαλιά και σύγχρονες ανέσεις). Δεν χάνουµε την ευκαιρία να απολαύσουµε ένα πλούσιο πρωινό στην πλακόστρωτη αυλή ή στην ιδιωτική µας βεράντα, µε τα πεύκα να προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους και το βλέµµα µας να χάνεται στη θάλασσα. Στα συν, η αίθουσα για συνέδρια και ο ιδιωτικός χώρος στάθµευσης!
Ανοιχτό όλο το χρόνο. Τιµή: Από €70 το δίκλινο µε πρωινό. (Tηλ. 27320 61991/93/94, www.lazareto.gr) Lazareto Hotel- Monemvasia, Peloponnese

Ενετικό

Aγαπηµένη µου επιλογή είναι και το café-bar Ενετικό της Άννας και της Γιώτας Τραϊφόρου, που αποτελεί πλέον κλασική αξία. Η ταράτσα του είναι από τις πιο δηµοφιλείς, ενώ φηµίζεται για τα εξαιρετικά cocktails του, τη λίστα των οποίων υπογράφει ο βραβευµένος barman Παναγιώτης Γκοβάτσος. Εδώ µάλιστα θα γευτείτε και το «νικητήριο» Skyfall, που κατέκτησε το 1ο βραβείο στο φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισµό Βarmen Ελλάδος. Aνοιχτό από νωρίς για πρωινά, αποτελεί µία από τις must επιλογές και για το βράδυ, για χαλάρωση και αγνάντι υπό τους ήχους ψαγµένης µουσικής! (Κάστρο, τηλ 27320 61352)

Hotel Byzantino

Με τη βυζαντινή αύρα να τυλίγει όλους τους χώρους του και την οικογενειακή θαλπωρή που αποπνέει να µας κερδίζει από την πρώτη στιγµή, το Byzantino, απόλυτα εναρµονισµένο µε το µαγικό περιβάλλον της Καστροπολιτείας, µας προσκαλεί να µυηθούµε στην ατµόσφαιρα αλλοτινών εποχών. Τα δίκλινα, τρίκλινα ή τετράκλινα δωµάτιά του αποπνέουν στο σύνολό τους µια ασύγκριτη µεσαιωνική αύρα και εκπλήσσουν ευχάριστα τις αισθήσεις µε το χρώµα και την ξεχωριστή φινέτσα τους. Ενταγµένο µε φυσικό τρόπο στον παραδοσιακό οικισµό και µε την πέτρα και το ξύλο να έχουν τον πρώτο λόγο στην αρχιτεκτονική και στη διακόσµηση των προσεκτικά ανακαινισµένων αρχοντικών, δεν κάνει εκπτώσεις στις σύγχρονες ανέσεις. Στα συν, οι ταράτσες και τα µπαλκονάκια που έχουν εξαιρετική θέα.
Ανοιχτό όλο το χρόνο. Τιµή: Από €85 το δίκλινο. Η reception βρίσκεται στο κεντρικό καλντερίµι. (Tηλ. 27320 61351, www.hotelbyzantino.com)

New Malvasia hotel

O πρώτος ξενώνας της Μονεµβασιάς, που µοιάζει να αιωρείται πάνω από το βράχο της λακωνικής γης, λειτούργησε τη δεκαετία του ‘70 και ανήκει µέχρι σήµερα στην ίδια οικογένεια που συνεχίζει να πραγµατώνει την επιθυµία µιας ονειρικής διαµονής εντός των τειχών της Καστροπολιτείας. Έχοντας αφοµοιώσει πλήρως τα τυπικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και µε σεβασµό στην αισθητική του Κάστρου, οι πετρόχτιστες µονάδες (κάποιες µε µπαλκόνι και θέα στο Μυρτώο) είναι απόλυτα εναρµονισµένες µε τον οικισµό!

Τα ανακαινισµένα σπιτάκια συνδυάζουν όλα τα παραδοσιακά στοιχεία (αψιδωτοί τοίχοι, ξύλινα έπιπλα, περίτεχνες οροφές και πέτρινα θολωτά µπάνια) χωρίς να στερούνται µοντέρνες ανέσεις (wifi, δορυφορική τηλεόραση, δωρεάν προϊόντα περιποίησης). Τα 50 συνολικά δωµάτια, το καθένα µε διαφορετικό στυλ, µας θυµίζουν γειτονιά, έτσι όπως ξετρυπώνουν... φυσικά ανάµεσα στα λιθόστρωτα σοκάκια του Κάστρου.

Τιµή: Από €75-€110 το δίκλινο µε πρωινό που σερβίρεται στη ρουστίκ αίθουσα του κεντρικού κτηρίου. Αναζητήστε τη reception στο κεντρικό καλντερίµι.(Κάστρο, τηλ. 27320 63007/63008, www.malvasia-hotel.gr, info@malvasia-hotel.gr) Malvasia-cafe-www.malvasia-hotel.gr
Malvasia Traditional Hotel
Τιµή: Από €60 το δίκλινο µε πρωινό που σερβίρεται στη ρουστίκ αίθουσα του κεντρικού κτηρίου. Αναζητήστε τη reception στο κεντρικό καλντερίµι. (Κάστρο, τηλ. 27320 61160, www.malvasiahotel-traditional.gr, malvasia@otenet.gr)
Malvasia-Traditional-Hotel

Καλντερίμι

Aυτόν τον κουκλίστικο ξενώνα τον ξετρυπώσαµε στο κεντρικό καλντερίµι του Κάστρου. Δύο µικρά, ανεξάρτητα κτήρια, µε δυναµικότητα 3 δίκλινων δωµατίων, απαρτίζουν τον σαγηνευτικό µικρόκοσµό του. Αναπαλαιωµένα µόλις το 2010, µε σεβασµό στον αυστηρό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της Καστροπολιτείας και αναστηλωµένα µε γνώµονα να υπηρετούν αµφίπλευρα το ροµαντισµό ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα για την εκλεπτυσµένη minimal αισθητική και το λειτουργικό τους στυλ. Τόσο το Κυκλάµινο (το µεγαλύτερο, µε απεριόριστη θέα στη θάλασσα) όσο και ο Μενεξές και η Ανεµώνη φέρουν αναλλοίωτη τη σφραγίδα της ατµοσφαιρικότητας αλλά και των σύγχρονων ανέσεων. Υπάρχει δυνατότητα για πρωινό στο ολοκαίνουριο café-restaurant Χρυσόβουλο, ακριβώς δίπλα.
Ανοιχτό όλο το χρόνο. Τιµή: Aπό €70 (Κάστρο, τηλ. 27320 61303, κιν. 6976800433, www.kalnterimithea.gr) Καλντερίµι Μονεµβάσια

Τheophano

Σε ένα από τα πλέον προνοµιακά σηµεία της Καστροπολιτείας, στην πλατεία Χρυσαφίτισσας, 20 µόλις µέτρα από το Πορτέλο, ανακαλύψαµε αυτό το ολοκαίνουριο boutique hotel. To χαρακτηριστικό σοµόν αρχοντικό, στο οποίο όπως µάθαµε γεννήθηκε ο Γιάννης Ρίτσος, από την πρώτη στιγµή κέρδισε την προσοχή µας, ενώ το βλέµµα µας στάθηκε στο µπαλκονάκι της σουίτας Θεοφανώ µε µοναδική θέα στο Μυρτώο. Μπαίνοντας στο κεντρικό κτήριο -από τα τέσσερα που απαρτίζουν αυτόν τον ιδιαίτερο ξενώνα- µας υποδέχτηκε κλασική µουσική, ενώ η οικοδέσποινα Φανή Ζαµπέλη µάς ξενάγησε στους σπάνιους κοινόχρηστους χώρους του και στα 14 διαφορετικού ύφους δωµάτιά του, όπου έµφαση δίνεται στην απλότητα, την ποιότητα και την ανεπιτήδευτη πολυτέλεια. Αυθεντικές αντίκες, έργα Τέχνης, περίτεχνα δοκάρια, θολωτές καµάρες, γαλλικές δαντέλες και µια στέρνα του 17ου αιώνα αποτελούν ένα συνονθύλευµα νοσταλγικής νότας και υψηλής αισθητικής! Εξοπλισµένα µε τις πιο σύγχρονες ανέσεις, παντρεύουν την παράδοση µε τις µοντέρνες απαιτήσεις! Στα συν, η οικολογική του... συνείδηση!

Ανοιχτό όλο το χρόνο. Τιµή: Από €80 το δίκλινο µε πρωινό. Ακολουθήστε τις πινακίδες από την είσοδο του Κάστρου.
(Κάστρο, τηλ. 27320 61212, κιν. 6946207515, www.theophano.gr

Τι μπορείτε να δείτε με αφετηρία τη Μονεμβασιά;

• Την Ελαφόνησο. Στο νότιο άκρο της Λακωνίας (εδώ θα φτάσετε µε καραβάκι από την Πούντα της Νεάπολης σε 15΄ (εισιτήριο: €1, €11 το αυτοκίνητο, τηλ. 27340 61138). Ανακαλύψτε το νησάκι µε τη φηµισµένη χρυσαφένια αµµουδερή παραλία του Σίµου!

• Τον Γέρακα. Μόλις 20 χλµ. από τη Μονεµβασιά εντοπίζεται το γραφικό λιµανάκι που ζει σε χαλαρούς ρυθµούς. Με τη λιµνοθάλασσα ως φυσικό σκηνικό, αράξτε στα ταβερνάκια κατά µήκος του κολπίσκου και δοκιµάστε τοπικούς µεζέδες.

• Το Σπήλαιο Καστανιάς. Δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη, θα το συναντήσετε12 χλµ. βορειοανατολικά της Νεάπολης. Ένας πραγµατικός θησαυρός της φύσης µε κόκκινους και λευκούς σταλαγµίτες και σταλακτίτες, που µετρά 3 εκατ. χρόνια ζωής. Είσοδος: €7. Καθηµερινά 10:00-18:00. (τηλ. 27343 60100, www.cavekast.gr)

• Το Φαράγγι Λάρνακα. Στο δρόµο από Σπάρτη προς Μονεµβασιά, κάντε µια στάση στους Μολάους και αναζητήστε ένα εντυπωσιακό τοπίο µε νερόµυλους, τρεχούµενα νερά και µικρούς καταρράκτες.

• Το Απολιθωµένο Φοινικόδασος. Στην περιοχή του Αγ. Νικολάου, ένα ξεχωριστό δάσος απλώνεται σε τρεις βραχώδεις παραλίες (εµφανίζεται µετά από 8 χλµ. οδήγησης από τη Νεάπολη σε ασφαλτόδροµο και εν συνεχεία χωµατόδροµο) γεµάτο µε απολιθώµατα οστράκων!

• Το Παυλοπέτρι. Η αρχαιότερη βυθισµένη πολιτεία βρίσκεται στον οικισµό Βιγκλάφια, 10' από τη Νεάπολη.

• Τις πανέµορφες παραλίες. Από τις οµορφότερες κοντά στη Μονεµβασιά, η Βλυχάδα (ή Γλυφάδα). Με εξωτικά χρώµατα, συνδυάζοντας το καταγάλανο της θάλασσας και το καταπράσινο του βουνού που βρίσκεται ακριβώς από πάνω της, η βοτσαλωτή ακτή της παραµένει ανεξερεύνητη! Πιο κοσµική είναι η πλαζ στον οικισµό της Πλύτρας, στο δρόµο προς Νεάπολη, µε beach bar. Εδώ, µάλιστα, θα δείτε και τη βυθισµένη πολιτεία του αρχαίου Αισώπου, ερείπια της οποίας είναι ορατά µε γυµνό µάτι τόσο κατά µήκος της ακρογιαλιάς όσο και µέσα στη θάλασσα. Τέλος, η παραλία Τηγάνια, στην περιοχή Ελιά στους Μολάους, συγκεντρώνει κόσµο για τα πεντακάθαρα νερά της (φέρουν Γαλάζια Σηµαία). Διαθέτει beach bar και ταβέρνα.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Οδικώς: Με το Ι.Χ. σας από Αθήνα µέσω Σπάρτης, από εκεί ακολουθείτε το δρόµο προς Σκάλα-Μονεµβασιά. Μετά τη Σκάλα περνάτε τα χωριά Βλαχιώτη και εν συνεχεία τους Μολάους και σε λίγα λεπτά αντικρίζετε το βράχο της Μονεµβασιάς. Διάρκεια περίπου 4 ώρες (απόσταση 300 χλµ.). Εναλλακτικά, αν έχετε χρόνο κινηθείτε από Αθήνα προς Άργος και από εκεί προς Ναύπλιο, Άστρος, Τύρος, Λεωνίδιο, Λιµάνι Γέρακα και Μονεµβασιά. Η διαδροµή είναι παραλιακή και διαρκεί περίπου 5,5 ώρες (326 χλµ.). Με

ΚΤΕΛ: Εκτελούνται καθηµερινά δύο απευθείας δροµολόγια, στις 10:30 και στις 17:05, από τον Κηφισό, µε εισιτήριο από €52/άτοµο µε επιστροφή (ΚΤΕΛ Κηφισού τηλ. 210 5124913, ΚΤΕΛ Μονεµβασιάς, τηλ. 27320 61752). Ακτοπλοϊκώς: Κάθε Παρασκευή από Πειραιά στις 19:00 αναχωρεί το Βιτσέντζος Κορνάρος: Πειραιάς-Μονεµβασιά-Κήθυρα-Αντικύθηρα- Κρήτη (Καστέλι Κισσάµου) των LANE lines, προς Μονεµβασιά (6,5 ώρες). Κάθε Κυριακή επιστρέφει από Μονεµβασιά προς Πειραιά στις 00:00. Τιµή €40/άτοµο και €114 το αυτοκίνητο µετ' επιστροφής. (Τηλ. 210 4197420, www.ferries.gr/lane).

Πηγή:ICONS TRAVELLERS

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr