Τον «μαγικό» κόσμο των βοτάνων που κρύβει η ελληνική γη, αποκαλύπτει ο δρ. Ν. Σαμαρίδης

«Η παρατήρηση της χλωρίδας της Ελλάδας δημιουργεί ένα κοσμικό, θρησκευτικό συναίσθημα, που σε συγκλονίζει, σε οδηγεί στην ποίηση, στο συμβολισμό, στην αλληγορία, άρα στο φόβο των ελληνικών μύθων», τα λόγια αυτά ανήκουν στον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Πρόκειται για την αντίδραση μιας ιδιοφυΐας όταν ήρθε σε επαφή με τον πλούτο των φυτών της Ελλάδας.

«Η παρατήρηση της χλωρίδας της Ελλάδας δημιουργεί ένα κοσμικό, θρησκευτικό συναίσθημα, που σε συγκλονίζει, σε οδηγεί στην ποίηση, στο συμβολισμό, στην αλληγορία, άρα στο φόβο των ελληνικών μύθων», τα λόγια αυτά ανήκουν στον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Πρόκειται για την αντίδραση μιας ιδιοφυΐας όταν ήρθε σε επαφή με τον πλούτο των φυτών της Ελλάδας.

Είναι 6.200 φυτά, με τα 1.150 να είναι ενδημικά, ή ενδοχώρια, κατά τον Ιπποκράτη. Γι’ αυτόν τον τεράστιο πλούτο, τις ονομασίες των βοτάνων, τις ιδιότητές τους, τη χρήση τους, γνώσεις που έχουμε από την αρχαιότητα, την εποχή του Ομήρου, έως σήμερα, και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, μέσα από τη μυθολογία, τις παραδόσεις, τις γιαγιάδες, «γραμμένες πια ανεξίτηλα στην ψυχή μας ως μνήμη», μίλησε στο ΑΜΠΕ ο δρ βοτανολόγος – γεωπόνος ΑΠΘ, Νικόλαος Σαμαρίδης, ένας έμπειρος επιστήμονας, ένας χείμαρρος όταν αρχίζει να αποκαλύπτει το «μαγικό» κόσμο των βοτάνων που κρύβει κάθε γωνιά της ελληνικής γης.

Η Ελλάδα είναι παράδεισος, κυρίως στα νησιά της νότιας και κεντρικής Ελλάδας, λέει ο κ. Σαμαρίδης, επισημαίνοντας πως λόγω των ευνοϊκών εδαφοκλιματικών συνθηκών, η Ελλάδα έχει μια από τις πλουσιότερες χλωρίδες του κόσμου.

Ιδιαίτερα, για τον πλούτο της Κρήτης, όπου βρίσκεται το 33% της ελληνικής χλωρίδας, όσα βότανα δηλαδή, υπάρχουν στην Αγγλία, ο κ. Σαμαρίδης εξηγεί πως σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, πριν εκατομμύρια χρόνια, που είχαν ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί χλωρίδα από την Ασία και την Αφρική.


Τα βότανα και τα χορτάρια που φυτρώνουν στην Ελλάδα, καλύπτουν σύμφωνα με τον κ. Σαμαρίδη, το 80% των αναγκών των Ελλήνων τόσο για να λαμβάνουν τις σωστές φυσικές ουσίες για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος όσο και για την αυτοθεραπεία. Για το υπόλοιπο 20%, όπως σημειώνει, οι Έλληνες μπορούν να στραφούν σε εισαγόμενα βότανα.


Για κάθε εποχή, το οπλοστάσιο της φύσης κρύβει το φάρμακο. Το Φθινόπωρο ο οργανισμός έχει να «παλέψει» με την υγρασία και το Χειμώνα με το κρύο. Υπάρχουν βότανα με τα οποία μπορούν να «θωρακίσουν» τον οργανισμό, βότανα που αντιμετωπίζουν τις αερογενείς λοιμώξεις, το κοινό κρυολόγημα, ενισχύουν το αναπνευστικό σύστημα και κυρίως το ανοσοποιητικό.
 «Μέσα στο άρωμά τους κρύβουν τη θερμαντική ιδιότητα και είναι το καλύτερο αντιμικροβιακό», επισημαίνει. Υπάρχουν επίσης, και εκείνα που ενισχύουν τον ανθρώπινο οργανισμό με βιταμίνη C, όπως τα καρπίδια της άγριας τριανταφυλλιάς, οι πιπεριές, τα ακτινίδια και βέβαια τα πολλά πορτοκάλια. Συνταγές -φάρμακο με βότανα για το αναπνευστικό και το ανοσοποιητικό υπάρχουν πολλές στο blog του κ.


Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όπου οι νέοι άνθρωποι αναζητούν μια διέξοδο, τα βότανα μπορούν να αποτελέσουν λύση. Ο κ. Σαμαρίδης καλεί τους νέους αγρότες μέσω του ΑΜΠΕ εκτός από τα αρωματικά φυτά, στα οποία η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα, να καλλιεργήσουν και δασικούς θάμνους, όπως κούμαρα, κράνα, κράταιγο για τη ρύθμιση της πίεσης, άγρια τριανταφυλλιά. Υπάρχει και η τεχνογνωσία και τα φυτώρια, υπογραμμίζει.

Για τους πυρετούς και τις γρίπες που θα βάλουν σε δοκιμασία αυτή την περίοδο τον οργανισμό των ανθρώπων και για το πώς θα πρέπει να προετοιμαστούν με βιταμίνες από βότανα, αλλά και χόρτα της εποχής ο κ. Σαμαρίδης πρόκειται να μιλήσει με θέμα «Βότανα για υγεία και φυσική αντοχή», σήμερα, Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, στην Πάχη Μεγάρων.

Πηγή: kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr