Ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοίλιαρης έφυγε πριν από 4 χρόνια πάνω στη μάχη της ενημέρωσης-χτυπήθηκε στο Αφγανιστάν-τον ξέχασαν σήμερα?
Ο Γιώργος Κοίλιαρης έπεσε στο πεδίο της ενημέρωσης, στις 15 Νοεμβρίου 2008 σε ηλικία 53 ετών. Δείτε το ρεπορτάζ του Γιώργου Κοίλιαρη στο Αφγανιστάν ( βίντεο σε τέσσερα μέρη)
Άρχισε την δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1979 κι υπήρξε συνεργάτης γνωστών εφημερίδων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.
Τα τελευταία χρόνια της καριέρας του διακρίθηκε ως πολεμικός ανταποκριτής.
Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2008 πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων κάνουν λόγο για τραυματισμό Ελληνα δημοσιογράφου στο Αφγανιστάν. Λίγες ώρες αργότερα μαθαίνουμε πως ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Γιώργος Κοίλιαρης, βρίσκεται στο νοσοκομείο της Καμπούλ με τραύματα στο κεφάλι και στον αυχένα.
Την επομένη μέρα η ΕΡΤ με τη συνδρομή των υπουργείων Εξωτερικών, Αμυνας και Υγείας και τη βοήθεια του ΕΚΑΒ επιχειρεί κάτω από δύσκολες συνθήκες και πετυχαίνει την αερομεταφορά του στο ιατρικό κέντρο του Αμπού Ντάμπι.
Μετά τον τραυματισμό του στο Αφγανιστάν σε τροχαίο υπό συνθήκες που παρέμειναν αδιευκρίνιστες, στην διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής, τον Οκτώβριο του 2008, μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Άμπου Ντάμπι και κατόπιν στην Αθήνα, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο Γιώργος Κοίλιαρης είχε σπουδάσει Ιστορία της Σύγχρονης Τέχνης στην Πολυτεχνική Σχολή του Νιούκαστλ της Βρετανίας.
Ξεκίνησε την δημοσιογραφική του καριέρα ως ελεύθερος ρεπόρτερ στην εφημερίδα Τα Νέα το Νοέμβριο του 1979. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Πρώτη, Βραδυνή, Αλήθεια, Νίκη, και στους σταθμούς Flash και ΣΚΑΙ.
Γιώργος Κοίλιαρης, Ειρήνη Νικολοπούλου, και η γιατρός της εκπομπής Σίσσυ Κοζώνη
στην πρώτη πρωινή εκπομπή της Ελληνικής Τηλεόρασης "Τα πρωϊνά" 1989
Το τελευταίο διάστημα εργαζόταν στη ΝΕΤ, για την οποία έκανε πολεμικές ανταποκρίσεις.
Ως πολεμικός ανταποκριτής είχε βρεθεί πολλές φορές σε εμπόλεμες ζώνες, όπως αυτές της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, του Ιράκ, της Βοσνίας, του Ναγκόρνο Καραμπάχ, της Γεωργίας, του Σουδάν, του Αφγανιστάν.
Κατά την διαμονή του σε ορεινά χωριά του Βορειοανατολικού Αφγανιστάν, είχε ευαισθητοποιηθεί από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης του ντόπιου πληθυσμού (χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επαρκή ρουχισμό, τροφή και εκπαίδευση), ο οποίος μάλιστα μιλούσε γλωσσικό ιδίωμα με αρχαιοελληνικά στοιχεία και ισχυριζόταν ότι κατάγεται από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Δείτε το ρεπορτάζ του Γιώργου Κοίλιαρη στο Αφγανιστάν ( βίντεο σε τέσσερα μέρη)
ERT TV - Afghanistan: From Alexander the Great to the Taliban ¼
ERT TV - Afghanistan: From Alexander the Great to the Taliban 2/4
ERT TV - Afghanistan: From Alexander the Great to the Taliban ¾
ERT TV - Afghanistan: From Alexander the Great to the Taliban 4/4
Το τροχαίο ατύχημα, όπως εξηγούν όσοι έχουν βρεθεί σε εμπόλεμη ζώνη, είναι ο συχνότερος λόγος τραυματισμού για τους πολεμικούς ανταποκριτές, καθώς οι συνθήκες οδήγησης είναι εφιαλτικές.
«Τις περισσότερες φορές, για να προσεγγίσεις κάποιες περιοχές, πρέπει να χαράξεις τον δικό σου δρόμο, μέσα από βουνά. Τα αυτοκίνητα είναι σε άθλια κατάσταση. Παλιά, σοβιετικά στρατιωτικά οχήματα, χωρίς φρένα, χωρίς λάστιχα... Στο Αφγανιστάν ο κίνδυνος βρίσκεται εκεί που δεν το περιμένεις...», λέει ο Σωτήρης Δανέζης.
Ο Γιώργος Γεωργιάδης συμπληρώνει: «Μην υποτιμούμε την περίπτωση του τροχαίου. Ο κίνδυνος που διατρέχεις από τους ελεύθερους σκοπευτές σε κάνουν να τρέχεις σε εμπόλεμες ζώνες, σε δρόμους κακούς με κακά αυτοκίνητα. Ολοι μας είμαστε σοκαρισμένοι»... Συνάδελφοι του Γιώργου Κοίλιαρη μιλούν για τις περιπτώσεις που οι ίδιοι κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν και σε εμπόλεμες ζώνες.
Ο Γιώργος Κοίλιαρης υπήρξε συγγραφέας δύο βιβλίων: μιας δημοσιογραφικής αναψηλάφησης του Κουρδικού προβλήματος και της Τουρκίας με τίτλο Η Γαλήνη Κομματιάστηκε (εκδ. Λιβάνης-Νέα Σύνορα, Αθήνα 1997)• κι ενός αστυνομικού μυθιστορήματος με τίτλο Αδιέξοδος Νοέμβρης (εκδ. Κωστέα-Γείτονα, Αθήνα 2003).
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr