Αμφίπολη συνεχής ενημέρωση: Για το Discovery βρέθηκε ο Ηφαιστίωνας για τον Άντριου Tσανγκ η Ολυμπιάδα και για τον Πέτρο Θέμελη υπάρχει κι άλλο νεκρός!
Η σπουδαία ανακάλυψη του σκελετού στον υπόγειο χώρο του τάφου της Αμφίπολης είναι ένα από τα κεντρικά θέματα του έγκριτου δικτύου Discovery News. Στο εκτενές ρεπορτάζ αναφέρονται αναλυτικά οι σημερινές ανακοινώσεις, ενώ υπενθυμίζονται και οι προηγούμενες φάσεις της ανασκαφής, τις οποίες άλλωστε το Discovery καλύπτει από το καλοκαίρι.
Η σπουδαία ανακάλυψη του σκελετού στον υπόγειο χώρο του τάφου της Αμφίπολης είναι ένα από τα κεντρικά θέματα του έγκριτου δικτύου Discovery News. Στο εκτενές ρεπορτάζ αναφέρονται αναλυτικά οι σημερινές ανακοινώσεις, ενώ υπενθυμίζονται και οι προηγούμενες φάσεις της ανασκαφής, τις οποίες άλλωστε το Discovery καλύπτει από το καλοκαίρι.
Το δίκτυο δεν παραλείπει να παραθέσει τη θεωρία που θεωρεί αξιολογότερη στο ρεπορτάζ για το ποιος είναι ο νεκρός που βρέθηκε στα υπόγεια του τάφου. Φιλοξενεί τις απόψεις της αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ, η οποία τονίζει πως κατά την άποψή της, πιθανότερο είναι να πρόκειται για τον Ηφαιστίωνα.
Αν και, όπως φαίνεται και από το γεγονός πως τα οστά του σκελετού βρέθηκαν και μέσα και έξω από τον υπόγειο κιβωτιόσχημο τάφο προκύπτει ότι ο Τύμβος της Αμφίπολης έχει συλληθεί, εν τούτοις τα εναπομείναντα ευρήματα καταδεικνύουν την σπουδαιότητά του.
«Ένα τέτοιο μνημείο δεν μπορεί παρά να ανήκει σε κάποιον σπουδαίο άντρα της εποχής. Συνήθως όσους πέθαιναν στην εκστρατεία του Αλεξάνδρου τους έθαβαν επί τόπου, δηλαδή στο εξωτερικό. Από τις ιστορικές πηγές προκύπτει ότι δύο μόνο σώματα νεκρών ταριχεύθηκαν ώστε να ταφούν στην πατρίδα τους: Ο Αλέξανδρος ο ίδιος και ο Ηφαιστίωνας» αναφέρει η Κινγκ.
«Πιστεύω πως εάν ο σκελετός ανήκει σε άντρα, τότε πιθανότατα πρόκειται για τον Ηφαιστίωνα - ή κάποιον σαν αυτόν» υποστηρίζει η Κινγκ.
Στη συνέχεια, το Discovery News κάνει μία παράθεση των βιογραφικών στοιχείων του Ηφαιστίωνα, του πιο πιστού από τους συντρόφους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αδελφικού του φίλου από τα παιδικά του χρόνια, όπως γνωρίζουμε από τις ιστορικές πηγές.
«Και οι δυο ήταν μαθητές του Αριστοτέλη» λέει το Discovery. «Αν και αρκετοί ιστορικοί υποστηρίζουν πως υπήρξε σεξουαλική σχέση μεταξύ του ωραίου Ηφαιστίωνα και του αυτοκράτορα Αλέξανδρου, δεν υπάρχει καμία πηγή της εποχής που να επιβεβαιώνει πως υπήρξαν εραστές. Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή ιστορίας και συγγραφέα του βιβλίου "Αλέξανδρος: Δισημία της Μεγαλειότητας" Guy MacLean Rogers, οι σύγχρονές μας κατηγοριοποιήσεις της σεξουαλικότητας (ομοφυλόφιλος, ετεροφυλόφιλος, ή bisexual) δεν ίσχυαν τότε. Στην αρχαία Ελλάδα, το να ακολουθήσεις την επιθυμία σου, όπως πρόσταζε ο θεός Έρωτας για έναν άλλο άντρα ή μια γυναίκα, απλώς δεν περιόριζε τους άντρες και τις γυναίκες σε ένα "στρατόπεδο"».
»Όποια κι αν ήταν η φύση της σχέσης του, όταν ο Ηφαιστίωνας πέθανε, ο Αλέξανδρος τον θρήνησε όσο κανείς, ξύρισε τα μαλλιά του, δεν έτρωγε για μέρες, εκτέλεσε το γιατρό του και προχώρησε σε μια πολύ ακριβή κηδεία».
Άντριου Τσανγκ: Κατά 90% ο νεκρός του τάφου στην Αμφίπολη είναι η Ολυμπιάδα
Πεπεισμένος ότι ο νεκρός του τάφου που ανακαλύφθηκε στον τύμβο της Αμφίπολης είναι η Ολυμπιάδα εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο βρετανός αιγυπτιολόγος Άντριου Τσανγκ.
«Κατά 90% ο νεκρός είναι η Ολυμπιάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσανγκ μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA.
Εξηγώντας το σκεπτικό του ο βρετανός επιστήμονας υποστήριξε ότι την ταυτότητα της Ολυμπιάδας προδίδει το γεγονός ότι το σώμα τάφηκε σε έναν ξύλινο φέρετρο, βιαστικά, χωρίς να αποτεφρωθεί στοιχεία, δηλαδή, που υποδηλώνουν ότι ο ένοικος του τάφου δεν είχε κανονική ταφή ή κηδεία.
«Αντί να γίνει κηδεία και τα οστά του να μπουν σε ένα χρυσό σκεύος όπως θα άρμοζε σε κάποιον τόσο σημαντικό άνθρωπο, το σώμα πετάχτηκε σε ξύλινο φέρετρο και μετά από αυτό ακολούθησε ο τύμβος» συνέχισε το σκεπτικό του ο κύριος Τσανγκ.
«Η μοναδική που γνωρίζουμε ότι δεν είχε κανονική ταφή ήταν η Ολυμπιάδα. Πιθανόν ο Κάσσανδρος κανόνισε αυτή την πολύ λιτή ταφή και δεν έκανε κανονική ταφή» επέκτεινε το συλλογισμό του ο αιγυπτιολόγος.
Κατά την άποψή του ακολούθησε το χτίσιμο του τύμβου από τους συγγενείς της με άδεια του Κάσσανδρου προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις του μαζί τους.
Όσον αφορά τέλος το στοιχείο ότι τα οστά βρέθηκαν σκόρπια ο κ. Τσανγκ υπενθύμισε ότι κάτι τέτοιο είχε κάνει η Ολυμπιάδα με τον αδερφό του Κάσσανδρου, τον Ιόλα, τον οινοχόο, δηλαδή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για απόπειρα δηλητηρίασης του Μακεδόνα στρατηλάτη. Άρα κατά τον βρετανό επιστήμονα ο Κάσσανδρος πιθανόν να έκανε το ίδιο ως εκδίκηση για το πρόσωπο της Ολυμπιάδας.
Πέτρος Θέμελης: ''Ο νεκρός που βρέθηκε δεν είναι ο επίσημος νεκρός της Αμφίπολης - Υπάρχει και άλλος''
Αμφιβολίες για το αν ο νεκρός που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης είναι ο επίσημος νεκρός εκφράζει με δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης ο κορυφαίος Έλληνας αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης.
Όπως σημειώνει η καύση ήταν βασικό στοιχείο του αφηρωισμού και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί εταίρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου θαμμένος με ολόκληρο τον σκελετό. Όλοι οι σκελετοί που έχουν εντοπισθεί ως σήμερα ήταν καμένοι, λέει ο κ. Θέμελης.
Εκτιμά δε ότι ο νεκρός που βρέθηκε ήταν επιφανής, δεν ήταν όμως το κεντρικό πρόσωπο του μοναδικού στον κόσμο αυτού ταφικού μνημείου το οποίου δημιουργήθηκε για χάρη του.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr