Ο Έλληνας αρχιτέκτονας του Μουσείου της Ακρόπολης, Μιχάλης Φωτιάδης, μιλάει αποκλειστικά στο eirini the blog για τη ζωντανή του δημιουργία

Απόψε στο Μουσείο Μπενάκη, η διάλεξη του Μ.Φωτιάδη με τίτλο : «Πορεία δόμησης Μουσείου Ακρόπολης» «Περιμένω με αγωνία» προσθέτει, « να ανοίξουν οι αρχαιολόγοι και τον περίπατο στις ανασκαφές της πόλης, που βρίσκεται στα θεμέλια του μουσείου. Ήθελα πολύ να γνωρίσει ο κόσμος και αυτή την υπόγεια διαδρομή στην Ιστορία έτσι όπως συνδέεται ‘η πόλη πάνω στην πόλη’. Το σύγχρονο Μουσείο που με τα εκθέματα της Ακρόπολης συνέχεται με τους οικισμούς που προϋπήρχαν, στον ίδιο τόπο, στην Αρχαιότητα»

Απόψε στο Μουσείο Μπενάκη, η διάλεξη του Μ.Φωτιάδη με τίτλο :
«Πορεία δόμησης Μουσείου Ακρόπολης»

Συνεχίζεται ο κύκλος των διαλέξεων με τίτλο: «ΠΟΡΕΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ: Από την Αρχαιότητα ως σήμερα»


Με πάθος μου μίλησε σήμερα το πρωί ο μεγάλος Έλληνας αρχιτέκτονας Μιχάλης Φωτιάδης, για τη «νεανικότητα» τη ζωντάνια και τη μεγάλη προσέλευση του κοινού όλων των ηλικιών στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

• Ενόψει της αποψινής του διάλεξης, με τίτλο «Πορεία δόμησης Μουσείου Ακρόπολης», ο Μιχάλης Φωτιάδης μου είπε με ενθουσιασμό μικρού παιδιού, πως αυτό που τον εμπνέει, είναι ότι το Μουσείο πλέον αποτελεί μέρος της πόλης της Αθήνας, δέχεται καθημερινά επισκέπτες και παραμένει ανοικτό από τις 08:00 το πρωϊ έως τις 08:00 το βράδυ.

• «Περιμένω με αγωνία» προσθέτει, « να ανοίξουν οι αρχαιολόγοι και τον περίπατο στις ανασκαφές της πόλης, που βρίσκεται στα θεμέλια του μουσείου». Ήθελα πολύ να γνωρίσει ο κόσμος και αυτή την υπόγεια διαδρομή στην Ιστορία έτσι όπως συνδέεται ‘η πόλη πάνω στην πόλη’. Το σύγχρονο Μουσείο που με τα εκθέματα της Ακρόπολης συνέχεται με τους οικισμούς που προϋπήρχαν, στον ίδιο τόπο, στην Αρχαιότητα» 

• «Στην πόλη που υπάρχει στα θεμέλια του νέου Μουσείου, ανακαλύψαμε ότι λατρεύονταν και ήταν αποδεκτές από τους γείτονες θεότητες και πέραν του δωδεκάθεου: Έτσι ο Δίας ήταν και Όσιρις (ελληνικού)- η θεά Δήμητρα ήταν και Ίσις»

• «Η πορεία επισκεπτών θα ακολουθήσει περάσματα δρόμων που χάραξαν οι κάτοικοι στις αρχαίες γειτονιές».


•  Για την αποψινή του διάλεξη ο Μιχάλης Φωτιάδης μου είπε πως θα παρουσιάσει την πορεία της δόμησης που περιβάλει την χρονολογική έκθεση των ευρημάτων που γίνεται διαδρομή των επισκεπτών μέσα στο μουσείο. Οι επισκέπτες ανεβαίνουν μέχρι την Αίθουσα του Παρθενώνα, και κατεβαίνουν μετά τις Καρυάτιδες, μπροστά από το πορτραίτο του Μ.Αλεξάνδρου, για να καταλήξουν στην Πλατεία Προσπελάσεως.


• Ρώτησα τον κ.Φωτιάδη τί του αρέσει περισσότερο από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, στη συνεργασία με τον Γαλλο-Ελβετό Μπερνάρ Τσουμί: «Χαίρομαι ότι όπως είχαμε απ’ την αρχή αποφασίσει, έγινε αποδεκτός ο διάφανος χώρος στέψης της Αίθουσας του Παρθενώνα. Είχαμε αντιδράσεις από τους κριτές αλλά δέχθηκαν τη διαφάνεια της θέσης μας. Τα βατά γυάλινα τμήματα δαπέδων συνέχονται οπτικά με τις αρχαίες υπόγειες ανασκαφές». 

Περισσότερα για τον κύκλο διαλέξεων «ΠΟΡΕΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ: Από την Αρχαιότητα ως σήμερα»

http://www.enikolopoulou.gr/gr/blog/irenesfavourite/dialekseis-fwtiadhs2.asp

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr