2012: Η χρονιά των επιστημών με πρώτο το μποζόνιο Χιγκς, την αποστολή του Curiosity στον Άρη, το νετρίνο
Η ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς από πολυπληθείς ομάδες φυσικών στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στις εγκαταστάσεις του CERN ανακηρύχθηκε ως η σημαντικότερη επιστημονική ανακάλυψη της χρονιάς, σύμφωνα με το περιοδικό «Science».
Η ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς από πολυπληθείς ομάδες φυσικών στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στις εγκαταστάσεις του CERN ανακηρύχθηκε ως η σημαντικότερη επιστημονική ανακάλυψη της χρονιάς, σύμφωνα με το περιοδικό «Science». Στη λίστα με τα εντυπωσιακότερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2012 συγκαταλέγονται επίσης η αποκωδικοποίηση του DNA ενός κοριτσιού που έζησε σε σπήλαιο της Σιβηρίας πριν από 50.000 χρόνια καθώς και η ανάπτυξη ενός περίτεχνου εγκεφαλικού εμφυτεύματος το οποίο τοποθετήθηκε σε μια γυναίκα από την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.
Η ασθενής ήταν παράλυτη από τον λαιμό και κάτω, όμως χάρη στο εμφύτευμα μπόρεσε με τη δύναμη της σκέψης να ενεργοποιήσει έναν ρομποτικό βραχίονα για να πιάσει ένα μπουκάλι και να φέρει στα χείλη της ένα φλιτζάνι καφέ.
Ο Αντριαν Χο, συντάκτης του περιοδικού, λέει πως «παρά τη δημοσιότητα που έλαβε η ανακάλυψη του μποζονίου, δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται ως το επίτευγμα της χρονιάς. Κι αυτό γιατί η παρατήρησή του προσθέτει το τελευταίο κομμάτι του παζλ στο καθιερωμένο πρότυπο, που είναι ίσως η πιο καλοδουλεμένη και ακριβής θεωρία σε όλη την επιστήμη». Η συγκεκριμένη ανακάλυψη αποδεικνύει την παρουσία γύρω μας ενός ενεργειακού πεδίου που προσδίδει μάζα στα στοιχειώδη σωματίδια που αποτελούν τον κόσμο μας. Η ανακοίνωση μάλιστα της ανακάλυψής του, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», έγινε εν μέσω πανηγυρισμών που είθισται να παρατηρούνται στα ποδοσφαιρικά γήπεδα ή σε συναυλιακούς χώρους.
Ωστόσο, η αναζήτηση επί 43 χρόνια του άφαντου μέχρι σήμερα σωματιδίου δεν ήταν η μόνη εντυπωσιακή προσπάθεια που έγινε μέσα στη χρονιά για την ανακάλυψη των μυστικών του μικρόκοσμου. Μια ομάδα κινέζων φυσικών δέχτηκε τις επιδοκιμασίες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, όταν περιέγραψε το πώς τα αινιγματικά σωματίδια που λέγονται νετρίνα μεταμορφώνονται το ένα μέσα στο άλλο κινούμενα με ταχύτητα που υπολείπεται ελάχιστα εκείνης του φωτός.
Η ανακάλυψη των κινέζων ειδικών αναμένεται να δώσει νέα διάσταση στο πεδίο της φυσικής των νετρίνων και ίσως αποδειχτεί πολύτιμη για την επίλυση ενός προβλήματος που πονοκεφαλιάζει καιρό τους ειδικούς: πώς το Σύμπαν εξελίχθηκε μετά τη δημιουργία του ώστε να περιέχει τόσο πολλή ύλη και τόσο λίγη αντιύλη.
Στον τομέα της γενετικής, εξέχουσα θέση κατέχει και η δημοσίευση της λεγόμενης εγκυκλοπαίδειας στοιχείων του DNA (Encode). Πρόκειται για ένα πορτρέτο του ανθρώπινου DNA που βοηθά την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ελέγχονται τα γονίδια. Ερευνητές έχουν ήδη αξιοποιήσει δεδομένα της εγκυκλοπαίδειας του DNA για να αποτιμήσουν γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Κρον.
Από τη λίστα με τα σημαντικότερα επιτεύγματα δεν θα μπορούσε να λείψει η αποστολή στον Αρη του ρομποτικού οχήματος «Curiosity», το οποίο προσεδαφίστηκε επιτυχώς στον Κόκκινο Πλανήτη τον περασμένο Αύγουστο, ύστερα απο ταξίδι οκτώ μηνών. Η επιτυχία της αποστολής δημιούργησε την ελπίδα στη NASA ότι μπορεί μελλοντικά να οργανώσει μια αποστολή στον Αρη για συλλογή και μεταφορά στη Γη πετρωμάτων του πλανήτη.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr