Έχασε τη μάχη ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ - Ανεξάρτητο πνεύμα και φίλος της Ελλάδας
Σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης άφησε χθες το απόγευμα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 71 ετών, ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ένας από τους γνωστότερους δημοσιογράφους στην Τουρκία και γνώστης των ελληνοτουρκικών θεμάτων, αλλά και του Κυπριακού, με τα οποία είχε ασχοληθεί ενδελεχώς κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του.
Ο Μπιράντ, που έπασχε από καρκίνο, υποβλήθηκε σε επέμβαση τοποθέτησης στεντ στη χοληδόχο κύστη του, επέμβαση η οποία είχε στη συνέχεια επιπλοκές, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στην εντατική όπου και απεβίωσε, όπως ανακοίνωσαν οι γιοι του.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1941 και φοίτησε στο γνωστό γαλλόφωνο Λύκειο του Γαλατά Σαράι. Αρχισε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1964, από την εφημερίδα «Μιλιέτ», που τότε διηύθυνε ο Αμπντί Ιπεκτσί.
Στη συνέχεια και για αρκετά χρόνια υπήρξε ανταποκριτής μεγάλων τουρκικών μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, κατόπιν αρθρογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής στη δημόσια τουρκική τηλεόραση TRT. Το 1992 εντάχθηκε στο δυναμικό του τηλεοπτικού σταθμού Show TV όπου και παρουσίαζε δελτίο ειδήσεων, ενώ ήταν ο οικοδεσπότης πολιτικού τοκ σόου, με τίτλο «Η 32η Ημέρα», εκπομπή που στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο CNN Turk. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στο Kanal D, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε στην ημερήσια εφημερίδα «Posta».
Στη χώρα του έγινε γνωστός ως μαχητικός κι ανεξάρτητος δημοσιογράφος, που δεν φοβήθηκε να συγκρουστεί με το στρατιωτικό κατεστημένο και το «βαθύ κράτος» της χώρας, αλλά και με παγιωμένες προκαταλήψεις της τουρκικής κοινωνίας, που αφορούσαν κυρίως θέματα σχετικά με την «εθνική ταυτότητα».
Ο ίδιος πάντως γνώρισε μια έκπληξη αναφορικά με την καταγωγή του, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε στην τουρκική τηλεόραση πως ανακάλυψε ότι οι ρίζες της οικογένειάς του είναι κουρδικής καταγωγής, κάτι που, όπως είπε, το αγνοούσε.
Στο ελληνικό κοινό έγινε γνωστός εξαιτίας του έντονου ενδιαφέροντος που επέδειξε για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό ζήτημα, υποστηρίζοντας το Σχέδιο Ανάν, ενώ είχε ταχθεί υπέρ της επίλυσης του προβλήματος μέσα από την άμεση αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.
Εχει γράψει μεταξύ άλλων τα βιβλία «30 Θερμές μέρες» για την εισβολή στην Κύπρο, «Diyet», «Η ευρωπαϊκή περιπέτεια της Τουρκίας», «12η Σεπτεμβρίου, ώρα 4 το πρωί» (για το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980), «Διατάξτε κύριε διοικητά».
Το τελευταίο του άρθρο, που δημοσιεύθηκε χθες στην αγγλόφωνη Hurriyet Daily News, αναφέρεται στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο Κουρδικό, για το οποίο ήταν υπέρ της πολιτικής επίλυσής του.
«Η κυβέρνηση έχει κάνει τρομερά βήματα σε σχέση με τις μειονότητες. Δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν για σαράντα χρόνια τελείωσαν, ακίνητα επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο» έγραψε στο κείμενο. «Αυτό το τελευταίο θέμα (σ.σ. της επιστροφής στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης 190 εκταρίων δάσους που της ανήκαν) επιβεβαιώνει ότι η Αγκυρα βλέπει τώρα με εντελώς διαφορετική ματιά τα θέματα των μειονοτήτων» εκτίμησε. «Αλλά» επισήμανε «παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής. Η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που ξεπέρασε τόσο μεγάλες δυσκολίες δεν μπόρεσε ακόμα να ανοίξει τη Σχολή».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr