O διάσημος ιστορικός Μark Mazower, ειδικός για την Ελλάδα σε μία μοναδική διάλεξη στο DEREE

H ιστοσελίδα kathimerini.gr θα μεταδόσει την ομιλία του Mark Mazower ενώ ταυτόχρονα με τη ζωντανή μετάδοση, θα δημιουργηθεί παράλληλος διάλογος, καθώς θα παρέχεται η δυνατότητα σχολιασμού.



Θέμα της ομιλίας του φημισμένου Ιστορικού η ανάπτυξη του πολιτικού εξτρεμισμού σε εποχές κρίσης και θα λάβει χώρα την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, στις 19.30 το απόγευμα.

Ο φημισμένος ιστορικός Mark Mazower, καθηγητής του Columbia University και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς γύρω από θέματα της σύγχρονης Ελλάδας, θα συζητήσει την ανάπτυξη του πολιτικού εξτρεμισμού σε μια εποχή οξείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της 18ης Ετήσιας Διάλεξης προς τιμή του Κίμωνος Φράιαρ, που θα πραγματοποιηθεί στο DEREE - The American College of Greece (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή) στις 12 Φεβρουαρίου 2013 στις 7 μ.μ. Η ομιλία του Mazower, η οποία θα είναι στα αγγλικά, θα μεταδοθεί μέσω Διαδικτύου αποκλειστικά από το kathimerini.gr. Ταυτόχρονα με τη ζωντανή μετάδοση και στην ίδια σελίδα, θα δημιουργηθεί παράλληλος διάλογος, καθώς θα παρέχεται η δυνατότητα σχολιασμού. Επίσης, ολόκληρη η διάλεξη θα φιλοξενηθεί υποτιτλισμένη στο kathimerini.gr λίγες ημέρες αργότερα. Τίτλος της διάλεξης είναι: «A New Age of Extremes? Historical Reflections on the Politics of the Present Crisis», του Mark Mazower. Η είσοδος είναι ελεύθερη και δωρεάν.

Με σημείο εκκίνησης τη μνημειώδη μελέτη του Eric Hobsbawm για τον 20ό αιώνα “Μια Νέα Εποχή των Άκρων” ο Mazower θα εξετάσει το ερώτημα εάν σήμερα ζούμε σε μια νέα εποχή πολιτικού εξτρεμισμού. Εξετάζει την άνοδο της άκρας δεξιάς σήμερα, ιδίως στην Ελλάδα, σε σύγκριση με ό, τι μας λένε οι ιστορικοί του Μεσοπολέμου για την άνοδο του ευρωπαϊκού φασισμού και ναζισμού. Θα εξετάσει επίσης ποια είναι η σχέση μεταξύ της επαναστατικής αριστεράς του χθες και του σήμερα. Πού πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτών των φαινομένων στη σύγχρονη κοινωνία και πόσο όμοιες είναι οι αιτίες αυτές με τα αίτια της εποχής των άκρων για την οποία έγραψε ο Hobsbawm; Είναι η έννοια της Εποχής των Άκρων χρήσιμη ή όχι για την κατανόηση του τι συμβαίνει σήμερα;



Ο Mark Mazower έχει την έδρα Ιστορίας Ira D.Wallach στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όπου είναι επίσης διευθυντής του Κέντρου Heyman για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Έχει γράψει πολλά βιβλία για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των Salonica, City of Ghosts: Christians, Muslims and Jews, 1430-1950 (2004), Hitler's Europe (2008) και πιο πρόσφατα του Governing the World: the History of an idea (2012). Ο καθηγητής Mazower είναι σχολιαστής της επικαιρότητας για τους Financial Times, τον Guardian και άλλες εφημερίδες ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά όπως το The Times Literary Supplement, το London Review of Books και το περιοδικό The Nation.

Λόγω του σημαντικού ενδιαφέροντος του κοινού συνιστάται να κάνετε κράτηση στο http://www.acg.edu/events/mark-mazower. Χώρος στάθμευσης διαθέσιμος σύμφωνα με τη σειρά προσέλευσης στο campus του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Οδός Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή). Θα ακολουθήσει δεξίωση. Πληροφορίες 210 600 9800.

 Η Σειρά Διαλέξεων Kimon Friar θεσπίστηκε προς τιμή του Ελληνοαμερικανού λογοτέχνη και μεταφραστή Κίμωνος Φράιαρ, ο οποίος έκανε προσιτά στον αγγλόφωνο κόσμο τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Ρίτσου και άλλων σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών. Ο Friar, ο οποίος απεβίωσε το 1993, κληροδότησε ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Το υπόλοιπο αρχείο του βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ.

Το DEREE - The American College of Greece, ένας μη-κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, είναι το μεγαλύτερο και αρχαιότερο αμερικανικό κολέγιο στην Ευρώπη. Το DEREE είναι πιστοποιημένο από την New England Association of Schools and Colleges, τον σημαντικότερο οργανισμό πιστοποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το DEREE έχει επίσης συνάψει συμφωνία με το Open University του Ηνωμένου Βασιλείου για την ευρωπαϊκή πιστοποίηση των τίτλων σπουδών του. Το DEREE έχει 3.000 φοιτητές και 28.000 αποφοίτους, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και δεκάδες άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr