Επτά Success Stories της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος - Η Επιχειρηματικότητα είναι Νοοτροπία - Μία επιτυχημένη εκδήλωση του ΤΟΓΜΕ Μακεδονίας
Μία εποικοδομητική και άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι και οι φίλες του Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) του Τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) την Τρίτη 05-02-13, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα. Στο ερώτημα αν «Η Επιχειρηματικότητα είναι Νοοτροπία», κλήθηκαν να απαντήσουν ο καθηγητής κ. Δημήτρης Μπουραντάς και ένα πάνελ καταξιωμένων επιχειρηματιών της Β. Ελλάδος.
Μία εποικοδομητική και άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι και οι φίλες του Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) του Τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) την Τρίτη 05-02-13, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα. Στο ερώτημα αν «Η Επιχειρηματικότητα είναι Νοοτροπία», κλήθηκαν να απαντήσουν ο καθηγητής κ. Δημήτρης Μπουραντάς και ένα πάνελ καταξιωμένων επιχειρηματιών της Β. Ελλάδος.
Aποψη του ακροατηρίου και του πάνελ της εκδήλωσης. Στο βήμα διακρίνεται η κ. Λιάνα Γούτα, Πρόεδρος της Ομάδας Διοίκησης του ΤΟΓΜΕ - Τμήμα Μακεδονίας κατά το χαιρετισμό της προς τους συμμετέχοντες
Την εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος του ΤΟΓΜΕ του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ κ. Λιάνα Γούτα που ανέφερε χαρακτηριστικά «Στην Ελλάδα της κρίσης, όπου οι απώλειες θέσεων εργασίας μετριούνται σε εκατοντάδες χιλιάδες ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες, χρειάζεται να κάνουμε αυτή τη συζήτηση περί επιχειρηματικότητας εκ του μηδενός, σε λευκό χαρτί, ξεκινώντας από το θεμελιώδες ερώτημα περί επιχειρηματικής νοοτροπίας» καθώς και ο κ. Βασίλης Θωμαϊδης, μέλος της Διοικούσας της ΕΕΔΕ ο οποίος τόνισε «Πρέπει να αναρωτιόμαστε τι είδους επιχειρηματικότητα χρειαζόμαστε στην Ελλάδα, αλλά και υπό ποίους όρους», υπενθυμίζοντας σε όλους ότι «Υπάρχουν άνθρωποι που πήγαν κόντρα στις δυσκολίες της κρίσης και κατάφεραν να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη και την καινοτομία στην Ελλάδα, αποτελώντας έτσι ένα ισχυρό παράδειγμα αισιοδοξίας προς όλους.»
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία από τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Δημήτρη Μπουραντά, ο οποίος παρουσίασε τους προβληματισμούς και κατόπιν μια ανάλυση γύρω από τέσσερα βασικά ερωτήματα, «Ποιες είναι οι αξίες και οι κουλτούρες που φέρουν οι σημερινοί νέοι;», «Ποια είναι η κατάλληλη επιχειρηματική νοοτροπία;», «Πού βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα;», «Πως διαμορφώνεται τελικά η κουλτούρα;». Κατέληξε ότι κρίσιμο στοιχείο για όλα τα παραπάνω είναι η δημιουργία ενός επιχειρηματικού πλαισίου επιβράβευσης που θα στηριχτεί πάνω σε ισχυρές βάσεις που θα προκύψουν μέσω της εκπαίδευσης, των εμπειριών και της επικοινωνίας.
Το πάνελ της εκδήλωσης. Από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Δέσποινα Αμαραντίδου, Αναστασία Αμπατζή, Μίλτος Αποστολίδης, Θωμάς Δούζης, Ειρήνη Νικολοπούλου, Αίνη Μιχαηλίδου, Ελένη Παγκρατίου, Παντελής Παπαδόπουλος, Κατερίνα Κοτζαμάνη
Την σκυτάλη από την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του κεντρικού ομιλητή παρέλαβαν οι οκτώ επιχειρηματίες που πλαισίωναν το πάνελ της εκδήλωσης, προσδιορίζοντας με την σειρά τους και μέσω των εμπειριών τους ο καθένας και η καθεμιά, τον όρο Επιχειρηματική Νοοτροπία. Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Ειρήνη Νικολοπούλου.
Η κ. Δέσποινα Αμαραντίδου ιδρύτρια και συνιδιοκτήτρια της εταιρίας διοργάνωσης συνεδρίων «ARTION Conferences & Events», ανέφερε, «Αν είχα την δυνατότητα να αλλάξω την πορεία μου, ναι, θα έκανα ακριβώς το ίδιο», προσδιορίζοντας παράλληλα τα κύρια χαρακτηριστικά που διαθέτει ως άτομο, οργανωτικότητα, επικοινωνία και εξωστρέφεια, στοιχεία και την βοήθησαν ως επιχειρηματία που της έδωσαν την δυνατότητα να διεκδικήσει την δική της καταξιωμένη θέση στο χώρο.
Η κ. Αναστασία Αμπατζή ιδιοκτήτρια της εταιρείας «Badoo», σημείωσε ότι η «η ζωή του επιχειρηματία είναι γεμάτη εκπλήξεις» και συνέχισε λέγοντας «η κρίση συνάντησε της προσωπικές μου φιλοδοξίες, οι οποίες για καιρό είχαν εφησυχάσει», εξηγώντας πως για την ίδια η κρίση λειτούργησε ως μια αφύπνιση που την ενεργοποίησε και την οδήγησε σε πιο δυναμικά επιχειρηματικά βήματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Aποψη του ακροατηρίου και του πάνελ της εκδήλωσης
Την επιχειρηματική του δραστηριότητα ανέπτυξε ο κ. Μίλτος Αποστολίδης, συνιδρυτής και διαχειριστής του της εταιρείας «3 Venizelou», που αναζητώντας την πρωτοπορία στον κλάδο των ακινήτων, προχώρησε στην διαμόρφωση ενός νέου προϊόντος στην αγορά της μίσθωσης εργασιακών χώρων, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις επαγγελματικού χώρου, επικοινωνίας και οργάνωσης.
Στο πάνελ συμμετείχε και μια προσωπικότητα από την ακαδημαϊκή κοινότητα, η αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Κατερίνα Γκοτζαμάνη. Η κ. Γκοτζαμάνη μίλησε για την προσφορά του πανεπιστημίου προς τους φοιτητές που στοχεύει στην εξοικείωση τους με την επιχειρηματικότητα, την παρουσίαση πηγών και τρόπων χρηματοδότησης και την ενθάρρυνση τους για την δημιουργία ηλεκτρονικών επιχειρήσεων. Βασικό σκεπτικό για όλες αυτές τις δράσεις, ότι ο κάθε φοιτητής πρέπει να θεωρείται ως εν δυνάμει επιχειρηματίας και να αποκτά τα κατάλληλα εφόδια γι αυτό.
Την νέα γενιά επιχειρηματιών αντιπροσώπευσε ο κ. Θωμάς Δούζης, ιδρυτής του «ΕΡΓΟΝ». Ο νέος αυτός επιχειρηματίας κατάφερε να παρουσιάσει μέσα από μια σύντομη αναδρομή, που είχε ως αφετηρία το 2007, την λαμπρή επιχειρηματική του πορεία. «Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε το παλιό ως στοιχείο που θα πλαισιώνει το μοντέρνο» είπε ο ίδιος, προβάλλοντας το πάθος του και την όρεξή του για δημιουργία, που «διευκολύνθηκε» εν μέρει από την άγνοια κινδύνου, αλλά στηρίχθηκε στην αφοσίωση και τον συνεχή επαναπροσδιορισμό του προϊόντος τους.
Η κ. Αίνη Μιχαηλίδου αντιπρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών «ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ», ανέφερε χαριτολογώντας «Η καινοτομία δεν είναι αγριόχορτο… δεν φυτρώνει από μόνη της», παρουσιάζοντας με λίγα λόγια την πορεία των οικογενειακών της επιχειρήσεων που πλέον το 2013 απλώνονται σε τρείς Ηπείρους και οκτώ χώρες, μέσα από μια συνεχώς εξελισσόμενη πορεία 125 χρόνων.
Ακολουθώντας, η κ. Ελένη Παγκρατίου, που πρωτοστάτησε στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής στα Ζαγοροχώρια, μίλησε ότι για την ίδια, η μεγαλύτερη αξία βρίσκεται στη φράση «Αφετηρία μου είναι ο Τόπος μου». Μίλησε για το πάθος της και την προσωπική της ενασχόληση με τον τόπο της, στοιχείο έμπνευσης για κάθε τι που έκανε, αλλά και για την επαγγελματική της ενασχόληση με την μελέτη, την αναστήλωση και την αρχιτεκτονική με κυρίαρχο σκοπό την ανάδειξη της περιοχής ως έναν μοναδικό τουριστικό προορισμό.
Τέλος ο κ. Παντελής Παπαδόπουλος που δήλωσε χαρακτηριστικά για την κρίση «Συγκυρία είναι και θα περάσει», παρουσιάζοντας συγχρόνως τις αρχές που διέπουν τον ίδιο αλλά και το σύνολο της εταιρείας του «HellasFin A.E.Π.Ε.Υ.», όπως η ανεξαρτησία, η αξιοπιστία, ο επαγγελματισμός και η αποτελεσματικότητα.
Η παρουσία και το ενδιαφέρον του ακροατηρίου παρέμειναν αμείωτα μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, η οποία έκλεισε με μια πολύ ζωντανή συζήτηση ανάμεσα στο κοινό και τους ομιλητές.
Την εκδήλωση οργάνωσαν η πρόεδρος του ΤΟΓΜΕ κα Λιάνα Γούτα και η κα Μαρία Τσακάλου, μέλος της συντονιστικής ομάδας του ΤΟΓΜΕ. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η Parfums Christian Dior Hellas S.A, η EUROBANK, το ξενοδοχείο ΤΗΕ ΜΕΤ και ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Χορηγοί Επικοινωνίας η εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, το portal www.agelioforos.gr, η εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ και το περιοδικό MANAGER. Yποστηρικτής η εταιρία MARKETING LEAD.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr