Κι ενώ ετοίμαζα αφιέρωμα για τον Κύπριο νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη - Σήμερα τα γενέθλια του - «Σκάει» η είδηση ότι πάει για υπουργός!

Τις τελευταίες ώρες, όλο και περισσότερο ακούγεται το όνομα του Χριστόφορου Πισσαρίδη, ως υποψήφιου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση της Κύπρου.

Τις τελευταίες ώρες, όλο και περισσότερο ακούγεται το όνομα του Χριστόφορου Πισσαρίδη, ως υποψήφιου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση της Κύπρου.

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξής του στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg,  ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υπουργοποίησης του από τη νέα κυβέρνηση.

Για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής και απαντώντας σε ερώτημα εάν του έχει γίνει επίσημη πρόταση από τους υποψηφίους για να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ξεκαθάρισε ότι επίσημη πρόταση δεν έχει δεχθεί, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι έχει μιλήσει με τους υποψηφίους.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών, ανέφερε ότι γίνεται υπερβολικός θόρυβος ενώ θα πρέπει να εξακριβωθούν τα έσοδα που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις. «Μάλλον δεν θα ξεπεράσουν τα €2 δισ. και επομένως δεν είναι αρκετά».

Προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση, τόνισε,  πρέπει να είναι οι εισηγήσεις, για το πώς θα γίνει αποπληρωμή του χρέους προς την τρόικα και πώς να πείσουμε την τρόικα με πιο καλή διαπραγματευτική τακτική, κρίνοντας ότι   η προηγούμενη  κυβέρνηση δεν είχε συγκεκριμένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές,  ούτε και καθαρές εισηγήσεις για το πώς θα επιτευχθεί η αποπληρωμή του χρέους.

Ο κ. Πισσαρίδης σημείωσε πως αν και η φορολογία έχει πάντα διφορούμενα αποτελέσματα, στην Κύπρο είναι τόσο χαμηλή σε επιχειρήσεις και καταθέσεις που αναγκαστικά η κυβέρνηση θα χρειαστεί να  αυξήσει και με δεδομένο ότι  η ροή χρήματος στη χώρα απ' τις ξένες επιχειρήσεις είναι πολύ μεγαλύτερη ακόμα και απ' τον τουρισμό, ο κ. Πισσαρίδης δεν βλέπει άλλο τρόπο απ' την αύξηση της φορολογίας, ώστε να υπάρξει κάποια απόδοση στα δημόσια οικονομικά.

Ερωτηθείς μάλιστα επισταμένως απ' τους δημοσιογράφους του οικονομικού δικτύου, για το εάν πρέπει να γίνει «κούρεμα» στις μεγάλες καταθέσεις, ώστε να συνεισφέρουν στη διάσωση της χώρας οι μεγαλοκαταθέτες - κυρίως απ' τη Ρωσία - ο κ. Πισσαρίδης σημείωσε ότι είναι μία συζήτηση που έχει ανοίξει και ότι πιθανόν να προωθηθεί το ζήτημα της αύξησης της φορολογίας.


Απέρριψε όμως, ότι γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη χώρα. «Η Κύπρος ελέγχεται απ' το Ευρωσύστημα, υπάρχουν Αρχές και γίνεται έλεγχος. Γίνεται συζήτηση αλλά δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα κρούσματα. Οι ρώσοι έχουν πολλές καταθέσεις στην Κύπρο αλλά δεν σημαίνει ότι είναι βρώμικες», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, επεσήμανε και τη σφικτή πολιτική που θα ακολουθηθεί απ' την κυβέρνηση με μεγαλύτερες περικοπές, αναφέροντας ως παράδειγμα τη μείωση του 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο κ. Πισσαρίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι η Κύπρος θα βγει απ' την κρίση και ανέφερε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, χώρας με επίσης χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ροή κεφαλαίων από ξένες εταιρείες, που βυθίστηκε στην κρίση απ' το τραπεζικό της σύστημα, που τώρα ετοιμάζεται να βγει ξανά στις αγορές.

Δείτε τη συνέντευξη στο Bloomberg:

 


Who is who

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε στην Κύπρο στις 20 Φεβρουαρίου 1948, είναι οικονομολόγος και τιμήθηκε το 2010 με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Ντ. Μόρτενσεν και Π. Ντάιαμοντ για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών και στη μακροοικονομία. Κατέχει την Έδρα Norman Sosnow στα Οικονομικά στο London School of Economics.

Ο κ. Πισσαρίδης, στην απονομή του Νόμπελ Οικονομικών του 2010, από τον βασιλιά της Σουηδίας Κάρολο ΙΣΤ Γουσταύο.

Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Έσεξ, όπου πήρε το πτυχίο του το 1970 και τον επόμενο χρόνο το μεταπτυχιακό του. Ακολούθως γράφτηκε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, το 1973, υπό την επίβλεψη του μαθηματικού οικονομολόγου Michio Morishima. Σήμερα κατέχει την έδρα οικονομικών Norman Sosnow του Τμήματος Οικονομικών και διευθύνει το ερευνητικό πρόγραμμα στην Μακροοικονομία στο Κέντρο Οικονομικής Απόδοσης της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, όπου υπηρετεί από το 1976.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr