Έσκιλ Πίντερσεν: Η δημοκρατία από την Νορβηγία μέχρι την Ελλάδα της κρίσης - Η βία έχει το ίδιο ακροδεξιό πρόσωπο

Από τη Νορβηγία μέχρι την Ελλάδα της κρίσης η βία έχει το ίδιο «ακροδεξιό» πρόσωπο - Ο γραμματέας της Νεολαίας του Νορβηγικού Εργατικού Κόμματος και αυτόπτης μάρτυρας του μακελειού του Μπρέιβικ μιλάει στην ηλεκτρονική σελίδα του Βήματος.

Από τη Νορβηγία μέχρι την Ελλάδα της κρίσης η βία έχει το ίδιο «ακροδεξιό» πρόσωπο - Ο γραμματέας της Νεολαίας του Νορβηγικού Εργατικού Κόμματος και αυτόπτης μάρτυρας του μακελειού του Μπρέιβικ μιλάει στην ηλεκτρονική σελίδα του Βήματος.



«Αυτό που ζει η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, είναι μια κρίση οικονομική, αλλά είναι και μια κρίση της ίδιας της δημοκρατίας». Λίγες μόλις ώρες μετά την άφιξή του στην Ελλάδα, ο γραμματέας της Νεολαίας του Νορβηγικού Εργατικού Κόμματος Έσκιλ Πίντερσεν, μίλησε στο Βήμα για την ευρωπαϊκή κρίση, την εμπειρία του στο νησί Ουτόγια τον Ιούλιο του 2011, την εξτρεμιστική βία, τον νεοναζισμό, την Χρυσή Αυγή και τον ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας σε μια κοινωνία που δεν σέβεται πια την πολιτική.

Προσκεκλημένος του ΙΣΤΑΜΕ ως κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα με τίτλο «Η Ελλάδα απέναντι στο νεοναζισμό, στην ρατσιστική, κοινωνική και πολιτική βία» ήρθε στην χώρα μας για να μοιραστεί όχι μόνο την προσωπική του εμπειρία, αλλά και την δική του οπτική για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς. «Προέρχομαι από μια πλούσια χώρα την οποία δεν έχει αγγίξει η οικονομική κρίση. Μια χώρα όμως, όπου πριν ενάμιση χρόνο 77 νέοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας μιας πρωτοφανούς τρομοκρατικής ρατσιστικής επίθεσης, γεγονός που δείχνει ότι όλοι - με τον έναν ή τον άλλο τρόπο - είμαστε ευάλωτοι στις ακραίες ιδέες» επισήμανε ο 29χρονος Έσκιλ Πίντερσεν.

Η οικονομική κρίση κρίκος στην αλυσίδα της βίας

Ως νέος πολιτικός και πολιτικός επιστήμων, ενημερώνεται συνεχώς για την οικονομική και κυρίως την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. «Η βία που ξεσπά στους δρόμους της Αθήνας και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων είναι τρομακτική» σχολιάζει επισημαίνοντας ότι το στοίχημα για την κοινωνία μας είναι να δούμε τι κρύβεται πίσω από όλη αυτή τη βία. Ο ίδιος κατανοεί ότι η οικονομική δυσπραγία, η ανεργία, η ανασφάλεια και η απογοήτευση, αλλάζουν τον τόπο που οι άνθρωποι δρουν και σκέπτονται, αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που αποτελεί τον πυρήνα της δημοκρατίας, η Χρυσή Αυγή να αναδεικνύεται πια στις δημοσκοπήσεις τρίτη πολιτική δύναμη, με την πλειοψηφία όμως των εν δυνάμει ψηφοφόρων της να μην είναι υπέρμαχοι της βίας. Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της Χρυσής Αυγής ενώ είναι μέλη του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον κ. Πίντερσεν, υπονομεύουν την δημοκρατία χρησιμοποιώντας μεθόδους εκτός του συνταγματικά αποδεκτού.

Η απάντηση απέναντι στις ακροδεξιές ιδέες και συμπεριφορές είναι μία και μόνη. «Πρέπει να φέρουμε τους πολίτες πίσω στην δημοκρατία, να μην αφήνουμε αυτές τις ομάδες να την χτυπούν. Είναι στιγμή που όλοι μαζί, όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, πρέπει ενωμένοι να δώσουμε την μάχη». Αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν κάθε πολιτικός, κάθε δημοκράτης καταλάβει πραγματικά τους λόγους για τους οποίους αυτές οι ακραίες ομάδες κερδίζουν υποστηρικτές.

Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί στο Βήμα, οι ομάδες αυτές εμφανίζονται να προσφέρουν εύκολες λύσεις για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Εύκολα λόγια που δεν δίνουν όμως καμιά προοπτική για το μέλλον, παρά μόνο διαιρούν την κοινωνία σε ομάδες βάζοντάς μας τον έναν απέναντι στον άλλο. Κάτι σαν το γνωστό «διαίρει και βασίλευε» που τόσο αληθινό έχει αποδειχθεί στην ιστορία του λαού μας. «Μόνο όταν πάρουμε μέρος στην αντιπαράθεση και συζητήσουμε με την κοινωνία, θα μπορέσουμε να πολεμήσουμε τους νεοναζί» τονίζει.

Μιλώντας ανοιχτά για το μακελειό


Ο ίδιος ως μέλος της Νεολαίας του Νορβηγικού Εργατικού Κόμματος, τον Ιούλιο του 2011 βρέθηκε στο νησί Ουτόγια σε μια από τις συνηθισμένες κατασκηνώσεις, όπου νέοι άνθρωποι συναντιούνται, ανταλλάσσουν ιδέες και περνούν ξένοιαστες στιγμές. Πράγμα που δεν έμελλε να γίνει εκείνη την μοιραία χρονιά, που όπως επισημαίνει, άλλαξε κατά πολύ την Νορβηγία, μια χώρα που δεν είχε ζήσει ποτέ πριν την τρομοκρατία.

«Η ημέρα εκείνη μας στοίχισε αναμφίβολα την αθωότητά μας» σχολιάζει, με μια άνεση που ίσως σε εμάς να φαντάζει περίεργη, όμως είναι φυσιολογική για κάποιον που έχει μάθει να μοιράζεται πια ανοιχτά αυτή την θλιβερή εμπειρία, όχι μοιρολατρικά αλλά για να ανακαλύψει τα βαθύτερα αίτια και να κατανοήσει τις μεγάλες αλλαγές. «Αν δεν μαθαίνεις από αυτές τις εμπειρίες, είσαι καταδικασμένος να τις ζήσεις ξανά και ξανά. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που έγινε, μπορούμε όμως να μάθουμε κάτι από αυτό» υποστηρίζει ο Έσκιλ Πίντερσεν.

Ανάμεσα στους 600 τυχερούς επιζώντες του μακελειού, υπάρχουν σίγουρα νέοι άνθρωποι που δεν είχαν τη δύναμη ή το ενδιαφέρον να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην πολιτική. Υπάρχουν όμως, όπως λέει, κι άλλοι με τους οποίους συνεχίζουν τους αγώνες μαζί, βλέπονται κάθε εβδομάδα, παραμένουν στην ενεργό δράση και η αφοσίωσή τους στις ιδέες τους παραμένει ίδια ίσως και μεγαλύτερη από πριν. Πολλοί νέοι άνθρωποι έγιναν από τότε και μετά μέλη πολιτικών κομμάτων ίσως ως μια αντίδραση σε ότι συνέβη. «Αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι όλοι έχουν ισχυρότερη αίσθηση του καθήκοντός τους ως πολιτικοί».

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να χτίσει και πάλι την σχέση εμπιστοσύνης με τον λαό

«Στην πολιτική τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή» σχολιάζει αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ του σήμερα, που σε ελάχιστα πράγματα μοιάζει με το πάλαι ποτέ κραταιό κυβερνητικό κόμμα του 40%. Δεν αποκλείει να καταφέρει να εμπνεύσει και πάλι τον λαό, φυσικά όχι από την μια ημέρα στην άλλη, εφόσον βέβαια καταφέρει να μιλήσει για θέματα που άπτονται της καθημερινότητας. «Αυτό είναι το κατεξοχήν πεδίο δράσης ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος».

Όσο για τα σκληρές αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποφάσεις που το έφεραν στην θέση που είναι σήμερα, ο Έσκιλ Πίντερσον σχολιάζει ότι όλες οι χώρες περνούν στην ιστορία τους τέτοιες κρίσεις από καιρού εις καιρόν και τότε η κυβέρνηση έχει την ευθύνη των χειρισμών. «Η κρίση αποτελεί ευθύνη όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλων κομμάτων, των πολιτών, του οικονομικού τομέα και παγκόσμια ευθύνη. Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει ακραία, μη δημοφιλή μέτρα. Έκανε σημαντικά βήματα, αλλά όπως συμβαίνει πάντα, έκανε και λάθη» υποστηρίζει.

Ο Γραμματέας της Νεολαίας του Νορβηγικού Εργατικού Κόμματος θα μιλήσει στην ημερίδα που διοργανώνει το ΙΣΤΑΜΕ με τίτλο «Η Ελλάδα απέναντι στο νεοναζισμό, στην ρατσιστική, κοινωνική και πολιτική βία» την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2012 στις 14.30 στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr