O ήλιος θα φορτίζει tablets, e-readers !‏

Αμερικανική εταιρεία αναπτύσσει μια επίστρωση, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στις οθόνες φορητών υπολογιστών, tablets και ηλεκτρονικών αναγνωστών, μετατρέποντας το ηλιακό φως σε ενέργεια που θα τροφοδοτεί απευθείας τις συσκευές.

Αμερικανική εταιρεία αναπτύσσει μια επίστρωση, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στις οθόνες φορητών υπολογιστών, tablets και ηλεκτρονικών αναγνωστών, μετατρέποντας το ηλιακό φως σε ενέργεια που θα τροφοδοτεί απευθείας τις συσκευές. Το ίδιο υλικό θα μπορεί να μετατρέπει τζάμια και άλλες επιφάνειες σε φωτοβολταϊκά πάνελ.


Οι συμβατικές ηλιακές κυψέλες συλλέγουν φως από τις υπεριώδεις και ορατές περιοχές του φάσματος και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν να είναι εντελώς διαφανείς. Η τεχνολογία που ανέπτυξε η Ubiquitous Energy συλλέγει μήκη κύματος στις υπεριώδεις και υπέρυθρες περιοχές επιτρέποντας να περνούν τα ορατά μήκη κύματος, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική.

«Πρόκειται οπωσδήποτε για μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση, εάν το κόστος τέτοιων κυψελών είναι αρκετά χαμηλό και η σταθερότητα των υλικών επαρκής», δήλωσε η χημικός μηχανικός του Στάνφορντ Ζενάν Μπάο, η οποία δεν συμμετείχε στην ομάδα που ανέπτυξε την τεχνολογία. Πρόσθεσε ότι, συλλέγοντας υπέρυθρο και υπεριώδες φως, η συσκευή φιλτράρει τα τμήματα του φάσματος που ο κόσμος θέλει, σε γενικές γραμμές, να αποκλείσει ούτως ή άλλως.

Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της έρευνας και της ανάπτυξης καθώς τα επίπεδα ενεργειακής αποδοτικότητας ή διαφάνειας δεν είναι ακόμη αρκετά ικανοποιητικά, ώστε οι ερευνητές να περάσουν στην εμπορευματοποίησή της. Το ποσοστό μετατροπής φωτός σε ενέργεια φθάνει μόλις το 2% - όταν στόχος είναι το 10% - ενώ το ποσοστό διαφάνειας αγγίζει το 70%.

Σύμφωνα με έκθεση της Ubiquitous, η οποία δημοσιεύτηκε το 2011, η κατασκευή ηλιακών τζαμιών απαιτεί συνήθως διαφάνεια 55-90%, ενώ οι οθόνες φορητών ηλεκτρονικών συσκευών χρειάζονται 80-90%. Οι ερευνητές διαβεβαιώνουν, ωστόσο, ότι είναι σε θέση να αυξήσουν τα ποσοστά της αποδοτικότητας και της διαφάνειας. Παράλληλα, πειραματίζονται πάνω σε διάφορα υλικά και σχέδια που θα επιτρέψουν στην τεχνολογία τους να τροφοδοτεί μελλοντικά πιο ενεργοβόρες συσκευές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr