Σανταντέρ: Η «έξυπνη πόλη» του μέλλοντος λειτουργεί ήδη στην Ισπανία, με αισθητήρες σε κάθε σας βήμα! (φωτό)
Πολλές πόλεις στον κόσμο ονειρεύονται να γίνουν «έξυπνες» αλλά το Σανταντέρ της Ισπανίας το έχει ήδη καταφέρει. Χιλιάδες αισθητήρες προειδοποιούν τους κατοίκους για μποτιλιαρίσματα, κανονίζουν το πότισμα των δημόσιων πάρκων και σβήνουν τα φώτα του δρόμου.
Πολλές πόλεις στον κόσμο ονειρεύονται να γίνουν «έξυπνες» αλλά το Σανταντέρ της Ισπανίας το έχει ήδη καταφέρει. Χιλιάδες αισθητήρες προειδοποιούν τους κατοίκους για μποτιλιαρίσματα, κανονίζουν το πότισμα των δημόσιων πάρκων και σβήνουν τα φώτα του δρόμου.
Τι είναι μια «έξυπνη πόλη»; Σύμφωνα με το «Spiegel» υπάρχουν διάφορες απόψεις, όμως ένα πράγμα στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι οι έξυπνες πόλεις χρησιμοποιούν αισθητήρες, υπολογιστές και έξυπνα τηλέφωνα, ενώ παράλληλα εφαρμόζουν νέους τρόπους τοπικής διακυβέρνησης κάνοντας τις διοικητικές διαδικασίες πιο διαφανείς από ποτέ, αναφέρει το ΒΗΜΑ.
Το λιμάνι του Σανταντέρ, στις όχθες του Ατλαντικού στη βόρεια Ισπανία, πήρε την κεφαλή ανάμεσα στις πόλεις που φιλοδοξούν να γίνουν «έξυπνες». Αποτελεί ένα ζωντανό πειραματικό εργαστήριο, μια πόλη που με τους 180.000 κατοίκους της δεν είναι ούτε υπερβολικά μεγάλη ούτε υπερβολικά μικρή για να λειτουργήσει ως πείραμα έξυπνης πόλης.
Ο 48χρονος Λουίς Μουνιόθ, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Καντάμπρια, έλαβε περίπου 9 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για να αναπτύξει μια έξυπνη πόλη. Εγκατέστησε 10.000 αισθητήρες σε όλο το κέντρο του Σανταντέρ, μια περιοχή 6 τ. χλμ. Οι αισθητήρες είναι κρυμμένοι μέσα σε γκρι κουτιά τοποθετημένα σε στύλους του ηλεκτρικού, κολώνες και τοίχους. Ορισμένοι είναι θαμμένοι κάτω από την άσφαλτο.
Μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει, οι αισθητήρες αυτοί μετρούν οτιδήποτε μπορεί να μετρηθεί: φως, πίεση, θερμοκρασία, υγρασία, την κίνηση αυτοκινήτων και ανθρώπων. Κάθε λεωφορείο μεταδίδει τη θέση και την ταχύτητά του καθώς και στοιχεία για το περιβάλλον, όπως τα επίπεδα του όζοντος ή των ρύπων. Τα ταξί και τα περιπολικά το ίδιο. Ακόμη και οι κάτοικοι του Σανταντέρ μπορούν να επιλέξουν να γίνουν ανθρώπινοι αισθητήρες μέσω του κινητού τους.
Κατά το παρελθόν ο δήμαρχος Ινίγο ντε λα Σέρνα έστελνε περιπολίες να εντοπίσουν τους καμένους γλόμπους στους δρόμους. Σήμερα το κομπιούτερ του Μουνιόθ όχι μόνο τον πληροφορεί για τους γλόμπους που κάηκαν, αλλά μπορεί και να προσαρμόσει τον δημόσιο φωτισμό: τα φώτα χαμηλώνουν όταν δεν περπατά κανένας στον δρόμο και βγάζουν λιγότερο φως όταν έχει πανσέληνο από όσο όταν βρέχει. Οι υπάλληλοι του δήμου δεν κουράζονται άδικα γιατί οι αισθητήρες τους πληροφορούν ποιοι κάδοι σκουπιδιών χρειάζονται άδειασμα.
Ολα αυτά εξοικονομούν χρήματα αλλά δεν κάνουν μια πόλη ιδιαίτερα έξυπνη. Μια πραγματικά έξυπνη πόλη παρέχει στους κατοίκους της πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες. Ο δήμαρχος είναι ιδιαίτερα περήφανος για την εφαρμογή «pulse of the city» (σφυγμός της πόλης) του iPhone.
Κάποιος που περιμένει το λεωφορείο δεν έχει παρά να στρέψει το κινητό του προς τη στάση και αμέσως θα δει στην οθόνη ποιες γραμμές λεωφορείων την εξυπηρετούν και σε ποιες ώρες. Αν στρέψει το κινητό του προς την αίθουσα συναυλιών, θα δει το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, ενώ αν το κατευθύνει προς ένα σουπερμάρκετ θα δει τις προσφορές της ημέρας. Αν εντοπίσει μια λακκούβα στον δρόμο, αρκεί να την φωτογραφίσει με το κινητό του. Με ένα κλικ τη στέλνει στην αρμόδια υπηρεσία του δημαρχείου με τις συντεταγμένες της περασμένες αυτόματα από το GPS.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr