Αγκινάρες «στο φτερό»- ή στο φούρνο, απλές, γυμνές σεμνές δελεαστικές! Από την Μαρία Τσέκου
Ό,τι και να πει κανείς για την αγκινάρα είναι λίγο. Φάρμακο και φαγητό μαζί. Πολλοί τρόποι να την μαγειρέψεις και άλλοι τόσοι για να την γευτείς. Αγκινάρες ομελέτα, αγκινάρες με κουκιά καί μάραθο, αγκινάρες αυγολέμονο με κρεατάκι για όποιον θέλει να αμαρτήσει μες στη Σαρακοστή αλλά και αγκινάρες ψητές στον φούρνο.
Ό,τι και να πει κανείς για την αγκινάρα είναι λίγο. Φάρμακο και φαγητό μαζί. Πολλοί τρόποι να την μαγειρέψεις και άλλοι τόσοι για να την γευτείς. Αγκινάρες ομελέτα, αγκινάρες με κουκιά καί μάραθο, αγκινάρες αυγολέμονο με κρεατάκι για όποιον θέλει να αμαρτήσει μες στη Σαρακοστή αλλά και αγκινάρες ψητές στον φούρνο.
Τέλειος μεζές για μια καλή ρακή και μεσημεριανό, αν έχεις υπομονή, αλλά και ως πρωινό αν ξύπνησες κάπως αργά - τις έτρωγε και η Ζακλίν Μπισέ άλλωστε σε μια ταινία που έβλεπα πρόσφατα, κάτι θα ξέρει παραπάνω. Είναι πολύ απλό φαγητό και μάλλον το μόνο που χρειάζεται να αγοράσουμε είναι αγκινάρες- υπολογίστε δύο για κάθε άτομο, ίσως και τρεις.
Υλικά - για 4 άτομα
-8 αγκινάρες φρέσκιες
-αλάτι και πιπέρι
-λεμόνι
-ελαιόλαδο και λίγο ξύδι για να πλύνετε τις αγκινάρες
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κοτσάνια από τις αγκινάρες και αφαιρούμε λίγα από τα εξωτερικά φύλλα τους - προσοχή όχι πολλά, μόνο όσα μας φαίνονται πολύ σκληρά. Φροντίζουμε να έχουμε ένα κομμένο λεμόνι δίπλα μας, ώστε να περνάμε την αγκινάρα στα σημεία που την έχουμε καθαρίσει. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε πως δε θα μαυρίσει καθόλου. Αν κάποια φύλλα εχουν μυτερά αγκάθια στην άκρη, τα κόβουμε προσεκτικά με ένα ψαλιδάκι. Βάζουμε νερό σε μια λεκάνη, προσθέτουμε ένα φλυτζάνι του καφέ ξύδι και τοποθετούμε μέσα τις αγκινάρες με τα κοτσάνια προς τα πάνω. Θέλουμε να είναι καλά βουτηγμένες μέσα στο νερό ώστε να καθαρίσουν, γι' αυτό καλό είναι να βάλετε από πάνω ένα πιάτο για να τις πιέζει.
Τις αφήνουμε περίπου για μισή ώρα, τις ξεπλένουμε καλά με καθαρό νερό και τις βάζουμε πάλι με τα κοτσάνια προς τα πάνω, να στραγγίξουν για δέκα λεπτά. Στη συνέχεια τις πιέζουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας για να ανοίξουν λίγο, κρατώντας πάλι από τη μεριά που είναι το κοτσάνι - μπορείτε να τις ανοίξετε και λίγο με τα χέρια - και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι να καθίσουν με τα κοτσάνια προς τα κάτω, η μία δίπλα στην άλλη. Ρίχνουμε λίγο λάδι και λίγο αλάτι στο κέντρο και στα φύλλα τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
Τραβάμε προσεκτικά ένα φυλλαράκι από κάποια αγκινάρα και δοκιμάζουμε το κάτω μέρος· αν αυτό είναι μαλακό και τρώγεται ευχάριστα, τότε οι αγκινάρες μας είναι έτοιμες. Ξεκινάμε τρώγοντας το κάτω μέρος από τα φύλλα, το πιο τρυφερό. Όσο προχωράμε τα φύλλα είναι πιο απαλά και σιγά-σιγά φτάνουμε στο εσωτερικό της αγκινάρας. Της πάει τέλεια το λαδολέμονο καθώς και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τρώγονται ζεστές αλλά και κρύες δεν είναι άσχημες.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr