Good news: Γερμανοί, κινέζοι και Κορέατες κολοσσοί της τεχνολογίας «φλερτάρουν»την Ελλάδα
Κομβικό ρόλο στα σχέδια τεχνολογικών κολοσσών ανά τον κόσμο αρχίζει να αποκτά η Ελλάδα, με τις περιπτώσεις πολυεθνικών του κλάδου, που εστιάζουν το βλέμμα τους στην ελληνική αγορά, να αυξάνονται τελευταία.
Κομβικό ρόλο στα σχέδια τεχνολογικών κολοσσών ανά τον κόσμο αρχίζει να αποκτά η Ελλάδα, με τις περιπτώσεις πολυεθνικών του κλάδου, που εστιάζουν το βλέμμα τους στην ελληνική αγορά, να αυξάνονται τελευταία. Σύμφωνα με το kerdos.gr, πρόσφατο δείγμα γραφής των σχετικών προθέσεών της έδωσε η γερμανική πολυεθνική SAP, η οποία την εβδομάδα που διανύσαμε κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα αποκτά στρατηγική θέση στον χάρτη των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στη Νότια Ευρώπη. Κομιστής των εν λόγω προθέσεων, οι οποίες μάλιστα μεταφέρθηκαν απευθείας στο Μαξίμου και τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ήταν ο ένας από τους δύο διευθύνοντες συμβούλους του ομίλου, ο κ. Τζιμ Χάγκεμαν Σνάμπε.
Ο ισχυρός άνδρας της SAP, όπως μετέφεραν στο «Κ» πηγές που ήταν παρούσες στη συνάντηση με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, πέραν του ότι δήλωσε εντυπωσιασμένος με την πρόοδο που σημειώνει η χώρα, επιβεβαίωσε ότι ο όμιλος παραμένει στην Ελλάδα και εντείνει τις επενδύσεις. Ο ίδιος δε ο κ. Τζιμ Χάγκεμαν Σνάμπε μετέφερε στους συνεργάτες του την πρόθεσή του να βρίσκεται συχνότερα στην Ελλάδα, προκειμένου να παρακολουθεί και εκ του σύνεγγυς τα επιχειρηματικά βήματα της πολυεθνικής στη χώρα μας.
Η απόφαση της SAP να δημιουργήσει γραφείο με έδρα την Αθήνα και αρμοδιότητα την περιοχή της Νότιας Ευρώπης, πέραν από συμβολικό - ως ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά - έχει και έμπρακτο χαρακτήρα, ο όμιλος δημιουργεί στην Ελλάδα hub, το οποίο θα έχει την ευθύνη για μία σειρά αγορών, που πέραν της ελληνικής, περιλαμβάνουν αυτές της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Τουρκίας, της Μάλτας, του Ισραήλ και της Κύπρου.
Η κινητικότητα των τεχνολογικών κολοσσών πέριξ της Ελλάδας άρχισε να εντείνεται μετά από τη συμφωνία της Hewlett Packard με την Cosco, στη βάση της οποίας ο αμερικανικός «γίγαντας» χρησιμοποιεί εφεξής τον Πειραιά ως διαμετακομιστικό κέντρο της για ολόκληρη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η χρήση του πειραϊκού λιμανιού ως κεντρικού κόμβου διανομής των προϊόντων της HP προς τη Ν.Α. Ευρώπη μεταφράζεται για τον αμερικανικό όμιλο σε εξοικονόμηση χρόνου της τάξης του 20%, ενώ ο όμιλος αποκομίζει - εύλογα - και τεράστια οφέλη και σε οικονομική βάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα εβδομάδων να καρποφορήσουν και άλλες σχετικές επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με διεθνείς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η LG, η Sony και η Toshiba, οι οποίες επίσης βλέπουν με εξαιρετικά καλό μάτι την προοπτική μετατόπισης του κέντρου βάρους των δραστηριοτήτων τους στη Νότια Ευρώπη προς την ελληνική αγορά. Οι τρεις όμιλοι φέρονται να βρίσκονται σε επαφές - και μάλιστα προχωρημένες τόσο με την Cosco όσο και με την ελληνική κυβέρνηση, διερευνώντας το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας συνεργασίας στα πρότυπα της HP.
ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Δηλωτική των προθέσεων της οικονομικής υπερδύναμης της Κίνας να επενδύσει περαιτέρω στην Ελλάδα και δη στον τεχνολογικό τομέα είναι και η στάση που τηρεί η ΖΤΕ. Ο κινεζικός όμιλος διά του γενικού του διευθυντή για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ κ. Ντενγκ Τσάο, όχι μόνο διευκρίνισε ότι η πολυεθνική μένει και επενδύει Ελλάδα, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, η κινεζική εταιρεία σκοπεύει να διπλασιάσει το προσωπικό της και να προχωρήσει σε επενδύσεις με σκοπό την ανάπτυξη του hub με έδρα την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα στις προθέσεις της ZTE είναι να χρησιμοποιηθεί η χώρα μας ως πύλη εισόδου για την ευρύτερη περιοχή. Ανάλογα πλάνα διατηρεί και ο έτερος μεγάλος κινεζικός παίκτης του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, με παρουσία στην Ελλάδα, η Huawei, η οποία επίσης διερευνά το ενδεχόμενο χρήσης της Ελλάδας ως πύλης εισόδου για την ευρύτερη περιοχή.
ΚΑΙ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Πέραν από το δέλεαρ του Πειραιά ως διαμετακομιστικού κέντρου, οι κολοσσοί της τεχνολογίας πυκνώνουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα σε μία σειρά από επίπεδα. Για παράδειγμα, ο τεχνολογικός κολοσσός της Samsung δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να τονώσει την παρουσία του στην Ελλάδα, δημιουργώντας στην Πάτρα και ειδικότερα στο πάρκο καινοτομίας Patras InnoHub σχεδιαστικό κέντρο, το Nanoradio Design Center.
Τη σχετική πρόθεση επιβεβαίωσε μόλις πρόσφατα και ο πρέσβης της Κορέας στην Ελλάδα κ. Gil-sou Shin, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Patras InnoHub. Προ μηνός λοιπόν ο Κορεάτης αξιωματούχος σχολίασε σχετικά ότι «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες όπου θα ευοδωθεί η κοινή προσπάθεια με την Ελλάδα και θα επεκταθεί η αμοιβαία επωφελής συνεργασία (win-win cooperation), που ήδη απολαμβάνουμε στον τομέα της ναυτιλίας και σε άλλους τομείς, όπως η υψηλή τεχνολογία».
Το δέλεαρ
Κοινό δέλεαρ για τις επερχόμενες συμφωνίες σαφώς και αποτελούν οι «εντυπωσιακές», όπως τις χαρακτήρισε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος Operations, Printing and Personal Systems της HP κ. Τοny Prophet, που βρέθηκε προ εβδομάδων στην Ελλάδα για την επικύρωση της συμφωνίας με την Cosco.
Στην περίπτωση του αμερικανικού ομίλου - που επέλεξε τον Πειραιά μετά από εντατική μελέτη ενός και πλέον έτους - η εξοικονόμηση χρόνου σαφώς μεταφράζεται και σε εξοικονόμηση χρημάτων. Για την ακρίβεια, πλέον η HP χρειάζεται 7 ημέρες λιγότερες (ή περίπου 20%) του χρόνου που απαιτείται για την αποστολή εμπορευμάτων από την Κίνα και τις χώρες της ανατολικής Ασίας στην Τσεχία.
Έτερο στοιχείο, που φαίνεται να θέλγει τους τεχνολογικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να εντείνουν την παρουσία τους στη χώρα μας, είναι τα δείγματα βελτίωσης του οικονομικού κλίματος που εισπράττουν. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Τζιμ Χάγκεμαν Σνάμπε, εκ μέρους της SAP, που δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που συντελείται στην εγχώρια οικονομία.
Επίσης τους πολυεθνικούς ομίλους της τεχνολογίας κάθε άλλο παρά αφήνει αδιάφορους η προσπάθεια του ελληνικού Δημοσίου να δημιουργήσει δομές διαφάνειας και αποδοτικότητας στο επίπεδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Μπορεί τα σχετικά έργα να μην εξελίσσονται με τους ρυθμούς που θα επιθυμούσαν οι ίδιες οι εταιρείες ή και το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο, κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να αγνοηθεί η προσπάθεια του κράτους να αποκομίσει οφέλη από την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr