Χαράτσι και ξερό ψωμί και για το 2013 είπαν οι 3 αρχηγοί - Ενιαίος φόρος στα ακίνητα από το 2014!

Το δρόμο της ομαλότητας επέλεξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, έπειτα από την ένταση που προκάλεσαν οι άκαιρες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίες άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών και την έντονη δυσφορία που εκφράστηκε από την πλευρά του ΠαΣοΚ.

Το δρόμο της ομαλότητας επέλεξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, έπειτα από την ένταση που προκάλεσαν οι άκαιρες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίες άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών και την έντονη δυσφορία που εκφράστηκε από την πλευρά του ΠαΣοΚ, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ.



Μάλιστα, στην έναρξη της συζήτησης ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς διαβεβαίωσε τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη ότι ποτέ δεν σκέφθηκε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Όπως φάνηκε στην πορεία της συζήτησης ο κ. Σαμαράς δεν ήταν διατεθειμένος _όπως είχε προαναγγείλει το Βήμα_ να διακινδυνεύσει τη συνοχή της κυβέρνησης. «Ας μιλήσουμε για τα μεγάλα και σημαντικά» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός.

Φρόντισε μάλιστα να κατευνάσει τα πνεύματα, όταν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ του έθεσε την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, στην οποία γινόταν αναφορά για τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος και την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Μέχρι και λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέμεινε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να επεκταθεί το χαράτσι στα ακίνητα το 2013.

Στο ΠαΣοΚ επίσης επικρατούσε εκνευρισμός για τις πιέσεις που δεχόταν, τόσο από την πλευρά της ΝΔ, όσο και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, σε σημείο που ο κ. Βενιζέλος συγκάλεσε εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Στη δήλωσή του, έπειτα από τη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος είπε, ότι «αυτή την κυβέρνηση δεν την χαρίζουμε σε κανέναν, ούτε στη ΝΔ, ούτε σε κανέναν άλλον, γιατί για μας είναι ιστορικό ζήτημα να πετύχει η χώρα».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό τυπικό θέμα που αφορά τον Πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι θεωρεί αστείο και προσβλητικό να τίθεται ζήτημα δικής μου συμμετοχής, «λες και το να γίνω ξανά αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σημαίνει κάτι. Εμένα με ενδιαφέρει να τα βγάλει πέρα η χώρα».

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Βενιζέλος έκλεισε τη συζήτηση για πιθανή συμμετοχή του στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος. Επιπλέον, έστειλε σαφές μήνυμα στους άλλους δυο εταίρους, επισημαίνοντας ότι το ΠαΣοΚ, λειτουργεί ως εγγυητής της ενότητας, αλλά δεν μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό, «ότι πιέσεις μέχρι ενός σημείου, μπορούμε να δεχθούμε».

Από την εξέλιξη της σύσκεψης, προέκυψε ότι, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μετέβαλλε την αρχική του στάση και μπροστά στο ενδεχόμενο να μην βρεθεί άλλος αξιόπιστος τρόπος είσπραξης του τέλους ακινήτων, αποδέχθηκε να συνεχιστεί και το 2013 η καταβολή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ενδεικτική της προσαρμογής στην πραγματικότητα, ήταν η επιμονή του, ότι η απόφαση της σύσκεψης, αποτελούσε κοινή θέση των τριών κυβερνητικών εταίρων και επέμεινε στον προοδευτικό χαρακτήρα του τέλους.

Ενιαίος φόρος αντί για χαράτσι

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να αντικατασταθεί το τέλος ακινήτων με έναν ενιαίο φόρο. Σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, το 2013 θα ισχύσει το τέλος που υπάρχει και θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ η προοδευτική κλίμακα και οι φοροαπαλλαγές θα ισχύσουν από το 2014.

Ως εκ τούτου, η διαπραγμάτευση με την τρόικα, θα αφορά τη μείωση του συντελεστή που καθορίζει το τελικό ύψος του τέλους.

Επί της ουσίας στόχος της τρικομματικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει διεύρυνση της φορολογητέας βάσης για να εξοικονομηθεί μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 10-15%.

Στη ρύθμιση θα περιλαμβάνονται: α) τα ακίνητα που νοικιάζει το δημόσιο από τους ιδιώτες που δεν πλήρωναν έως σήμερα χαράτσι, β) τα ακίνητα των ιδιωτών που είναι εκτός σχεδίου και είχαν χαμηλό συντελεστή και γ) τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, όπου οι δήμοι τα είχαν εξαιρέσει από την καταβολή του τέλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, στη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τα ακίνητα και εκτιμούν ότι καλύπτεται το ποσό που θα χαθεί από την μεσοσταθμική μείωση που αποφασίστηκε.

Εκτενής συζήτηση έγινε για τις παρενέργειες της Κυπριακής κρίσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, για το οποίο είπαν ότι είναι θωρακισμένο. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί μίλησαν για την ανάγκη να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να επιμείνουν στη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank.

Επίσης, οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συζήτησαν και το σχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων που έχει καταρτίσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης, αλλά είπαν ότι η αξιολόγησή του δεν είναι θέμα των πολιτικών αρχηγών και αφορά τη διαπραγμάτευση του υπουργείου με την τρόικα.

Το μείζον ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού συμφωνήθηκε να συζητηθεί σε επόμενη σύσκεψη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr