Ζάν Ζάκ Οζιέ: Στενός συνεργάτης του Ολάντ, ανοιχτά ομοφυλόφιλος και ο μοιραίος άνθρωπος για το ήδη τρωθέν προφίλ του Γάλλου προέδρου?

Ο Φρανσουά Ολάντ, πριν καλά καλά προλάβει να συμπληρώσει 11 μήνες στα Ηλύσια πεδία, δέχεται πλέον σχεδόν... καθημερινά και ένα καινούριο πλήγμα.

Ο Φρανσουά Ολάντ, πριν καλά καλά προλάβει να συμπληρώσει 11 μήνες στα Ηλύσια πεδία, δέχεται πλέον σχεδόν... καθημερινά και ένα καινούριο πλήγμα, όπως αναφέρει το Έθνος.



Μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας ακούσαμε τον Γάλλο πρόεδρο να εκφωνεί ένα άχρωμο και άγευστο τηλεοπτικό διάγγελμα, να προσπαθεί να ξεκαθαρίσει ότι δεν παρείχε καμία προστασία στον «ψεύτη» Ζερόμ Καϊζάκ, τον πρώην υπουργό αρμόδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που ομολόγησε τελικά ότι διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, και τώρα βρίσκεται στη δίνη ενός νέου σκανδάλου: το όνομα ενός άλλου στενού συνεργάτη του έβγαλε στην επιφάνεια η διεθνής έρευνα της ICIJ για τον μυστικό κόσμο των offshore.

Δεν πρόκειται για κάποιον τυχαίο συνεργάτη του, αλλά για τον Ζαν-Ζακ Οζιέ, τον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος οικονομικών για την προεκλογική εκστρατεία του Ολάντ το 2012.

Αν δυσκολεύεται μετά το σκάνδαλο Καϊζάκ, που τον έφερε στο χείλος του γκρεμού, να πείσει ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα και να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία του, τώρα η νέα αποκάλυψη ήρθε σαν το σπρώξιμο στον γκρεμό για τον πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ τον Μάρτιο, στο 27%, σύμφωνα με τη Figaro.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde έγραψε χθες ότι ο 59χρονος εκδότης, ιδιοκτήτης του περιοδικού Books και, από τον Ιανουάριο του 2013, του Tetu, του πρώτου περιοδικού της γαλλικής ομοφυλοφιλικής κοινότητας, συμμετέχει σε δύο offshore εταιρείες στα νησιά Κεϊμάν, τον υπό βρετανική κυριαρχία φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, μέσω της εταιρείας του Eurane.

Ο ίδιος, ερωτηθείς από την εφημερίδα, αν και επιβεβαίωσε την έμμεση συμμετοχή του σε αυτές τις εταιρείες (δηλαδή μέσω της Eurane), επέμεινε ότι δεν έχει άμεση σύνδεση ούτε λογαριασμούς στα νησιά.

«Τίποτε δεν είναι παράνομο», δήλωσε ο Οζιέ στη Monde υποστηρίζοντας ότι δεν έχει «ούτε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό στα Καϊμάν ούτε άμεση προσωπική επένδυση στο έδαφος αυτό». Ακόμη διαβεβαίωσε ότι ο Ολάντ δεν γνώριζε τίποτα για τις δραστηριότητές του.

Συγκεκριμένα, ο Οζιέ επιβεβαίωσε ότι δημιούργησε το 2005 και στο διάστημα 2008-2009 δύο υπεράκτιες εταιρείες στα Κεϊμάν, έπειτα από αίτημα των επιχειρηματικών συνεταίρων του. Η πρώτη, η International Bookstores, δημιουργήθηκε έπειτα από αίτημα του Σι Σου, ενός από τους Κινέζους συνεταίρους του, ιδιοκτήτη αλυσίδας βιβλιοπωλείων.

Η δεύτερη οντότητα offshore, η οποία ιδρύθηκε το 2008-2009 μαζί με γραφεία ταξιδιών πολλών χωρών, δημιουργήθηκε επίσης έπειτα από αίτημα συνεταίρων του, όπως δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Χονγκ Κονγκ. Οι αποκαλύψεις έγιναν στο πλαίσιο της δημοσίευσης μιας μακράς έρευνας για τις offshore ανά τον κόσμο ενός δικτύου 36 μέσων μαζικής ενημέρωσης σ' όλο τον πλανήτη με τη βοήθεια του οργανισμού ερευνητικής δημοσιογραφίας ICIJ, που έχει την έδρα του στην Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι μετασεισμοί του πολιτικού σκανδάλου Καϊζάκ για τους Γάλλους σοσιαλιστές.

Ο γαλλικός Τύπος αναρτά διαρκώς δημοσιεύματα για την υπόθεση με περισσότερες λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού του Ολάντ και ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για «ένα από τα χειρότερα σκάνδαλα στη σύγχρονη γαλλική ιστορία» (βρετανική Daily Telegraph).

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν-Μαρκ Ερό έστειλε επιστολή στον Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος κατηγορείται για νομιμοποίηση χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες και φοροδιαφυγή, ζητώντας του να «παραιτηθεί από τη αποζημίωσή του» ως τέως υπουργού (το επίδομα που λαμβάνουν για 6 μήνες οι τέως υπουργοί).

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο Καϊζάκ οφείλει να παραιτηθεί από αυτό το προνόμιο, καθώς παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα σχετικά με μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr