Παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα μιας καταπληκτικής κωμωδίας-νονά η Καρόλ Μπουκέ & πρόεδρος διάσημος μουσικός με μαμά γαλλίδα-Άνοιξε τις πύλες το 14ο Φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Αθήνα

Το 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε την Πέμπτη 4 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Το 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε την Πέμπτη 4 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
 


Στην εναρκτήρια τελετή που παρουσίασε η ηθοποιός Ισαβέλλα Κογιεβίνα, παρευρέθηκαν ο μουσικοσυνθέτης Alexandre Desplat, Πρόεδρος της 14ης διοργάνωσης, η κριτική επιτροπή, αντιπροσωπίες των γαλλόφωνων πρεσβειών στην Ελλάδα και πολλοί προσκεκλημένοι.  Η πρεμιέρα του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου έγινε με την προβολή σε παγκόσμια πρώτη , της ταινίας Τα Παλιόπαιδα (Les Gamins) του Anthony Marciano

Τη Παρασκευή 5 Απριλίου το βράδυ στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Theo Angelopoulos, έλαβε χώρα μια ειδική βραδιά αφιερωμένη στην ανάδοχο του φετινού Φεστιβάλ, την ηθοποιό Carole Bouquet, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργος Λούκος της απένειμε τιμητικό βραβείο.



Ο κ. Λούκος τόνισε στην ομιλία τους δυνατούς δεσμούς της Carole Bouquet με την ευρωπαϊκή κουλτούρα και κυρίως με τη μεσογειακή, αναφερόμενος στους εξαίρετους ρόλους της ως Φαίδρα και ως Βερενίκη.  Δεν παρέλειψε να μιλήσει για το αγαπημένο της βιβλίο του Πιερ Βερνάν «Το Σύμπαν, οι Θεοί και οι Άνθρωποι» και για το εξαίρετο εύγεστο κρασί με την ονομασία Sagre d’ Oro, που παράγει η ίδια στο νησί Pantellaria όπου και κατοικεί. Tέλος αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στη πλούσια κινηματογραφική της καριέρα, με περισσότερες από 50 ταινίες πλάι σε μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Κόπολα, ο Τεσινέ ή ο Λεκόντ, της απένειμε το τιμητικό βραβείο.



Η Carole Bouquet, πολύ συγκινημένη δήλωσε ότι αυτό το βραβείο σημαίνει για εκείνη πολύ περισσότερα από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, ιδιαίτερα γιατί της απονέμεται σε αυτή τη χώρα στην οποία νοιώθει σαν στο σπίτι της.

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της βραδιάς Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος κάλεσε στη σκηνή την σκηνοθέτιδα Brigitte Rouan για να παρουσιάσει τη ταινία της «Travaux» στην οποία πρωταγωνιστεί η Carole Bouquet . Η βραδιά συνεχίστηκε με τη προβολή της αυτής της ταινίας.


Τη βραδιά τίμησαν με τη παρουσία τους ο Πρόεδρος της 14ης Διοργάνωσης, Alexandre Desplat, η Α.Ε. ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Jean Loup Kuhn-Delforge, η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ, κ.α.



To 14o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεχίστηκε και το Σάββατο 6 Απριλίου, με τους καλλιτέχνες να δίνουν το παρόν στο ΔΑΝΑΟ για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους. Ο Alexandre Desplat παρουσίασε το  Renoir, η Carole Bouquet το Μauvaise Fille και η Brigitte Rouan και ο Λάκης Λαζόπουλος τη ταινία Τu honoreras ta mere et ta mere, οι οποίες διαγωνίστηκαν για το Βραβείο Κοινού.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ