Ο πρώην βουλευτής Τάκης Σταφυλίδης: Κατάλαβαν ότι είμαστε gay με τον φίλο μου και μας έσπασαν στο ξύλο!

«Λίγα δευτερόλεπτα πριν, έλεγα στον Αλέξανδρο τι κρίμα που πρέπει να φύγουμε. Πόσο μου ‘χε λείψει η Ελλάδα, τόσο καιρό που είχα να την επισκεφθώ, πόσο πολύ ήθελα να μείνω λίγες μέρες ακόμα. Δυστυχώς, λίγες στιγμές αργότερα το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πώς θα φύγω γρηγορότερα από την πατρίδα».

«Λίγα δευτερόλεπτα πριν, έλεγα στον Αλέξανδρο τι κρίμα που πρέπει να φύγουμε. Πόσο μου ‘χε λείψει η Ελλάδα, τόσο καιρό που είχα να την επισκεφθώ, πόσο πολύ ήθελα να μείνω λίγες μέρες ακόμα. Δυστυχώς, λίγες στιγμές αργότερα το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πώς θα φύγω γρηγορότερα από την πατρίδα».



Ο πρώην βουλευτής του Σουηδικού κοινοβουλίου, Τάσος Σταφυλίδης, 41 ετών, ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το σοκ, άλλωστε και τα σημάδια στο πρόσωπό του επιμένουν. Ηταν ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα, 1η Απριλίου, όταν ο ίδιος και ένας φίλος του επέστρεφαν με τα πόδια στο ξενοδοχείο τους από νυχτερινή έξοδο -είχαν πάει για φαγητό στο Μοναστηράκι. Λίγες ώρες αργότερα πετούσαν για Στοκχόλμη, η τετραήμερη απόδραση με αφορμή το καθολικό Πάσχα είχε τελειώσει. «Περπατούσαμε στην οδό Αθηνάς, πολύ κοντά στην Ομόνοια, όταν νιώσαμε χέρια να μας πιάνουν τους ώμους», διηγείται ο ίδιος μιλώντας στην «Κ». Οι τρεις άγνωστοι φορούσαν μαύρα ρούχα και μαύρες μάσκες στο πρόσωπο. Το μόνο που ξεστόμισαν ήταν χυδαίες ομοφοβικές βρισιές σε άπταιστα ελληνικά («Πού πάτε ρε παλιοπ...») πριν αρχίσουν τις γροθιές και τις μπουνιές. «Πιστεύω ότι μας ακολουθούσαν για ώρα», εκτιμά ο Τάσος. «Ενδεχομένως αντιλήφθηκαν από τον τρόπο της ομιλίας ή το ντύσιμο ότι είμαστε γκέι και γίναμε στόχος». Δεν θυμούνται εάν είδαν κάποιο σήμα ή διακριτικά στα ρούχα των δραστών. «Εγώ θυμάμαι μόνο τρεις μαύρες σκιές».

Σε κατάσταση σοκ και οι δύο, θεώρησαν αρχικά ότι επρόκειτο για ληστεία, όπως δήλωσαν και στην αστυνομία. Ομως ούτε τα πορτοφόλια ούτε και τα κινητά τους είχαν αφαιρεθεί. «Αργήσαμε να συνειδητοποιήσουμε ότι επρόκειτο για ξεκάθαρη ομοφοβική επίθεση».

Η περιπέτεια του Τάσου Σταφυλίδη έχει συγκλονίσει τη Σουηδία, όπου ζει και εργάζεται. «Εδώ είναι μια αγαπητή προσωπικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο δημοσιογράφος Viktor Mattsson της Σουηδικής εφημερίδας Aftonbladet, που πρώτη δημοσίευσε την είδηση. «Η επίθεση που δέχθηκε μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε την έκταση του προβλήματος στην Ελλάδα», συμπληρώνει.

Ο κ. Σταφυλίδης είναι γνωστός στη Σουηδία από το 1998, όταν υπήρξε ο πρώτος ανοιχτά γκέι πολιτικός που εξελέγη βουλευτής. Εκλεγόταν με το Αριστερό Κόμμα. Μολονότι εδώ και επτά χρόνια έχει εγκαταλείψει την πολιτική για να αφιερωθεί στην τέχνη -είναι ηθοποιός-, παραμένει δραστήριος ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

«Γνώριζα για την έξαρση του ρατσισμού και του φασισμού στην Ελλάδα, όμως δεν ήξερα ότι έχουν υπάρξει τόσες ομοφοβικές επιθέσεις. Δυστυχώς, όμως τα προβλήματα που έχουν πια στην πατρίδα μου οι ομοφυλόφιλοι είναι πολλά», καταλήγει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr