Βρυξέλλες: Δεν θα αποφασίσει αύριο για τη δόση του Μαρτίου το Eurogroup

Δεν θα πρέπει να αναμένεται απόφαση για την επόμενη δόση των δανείων από το άτυπο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου στο Δουβλίνο.

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις της Τρόικας με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, όπως γράφει το protothema.gr.



Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται απόφαση για την επόμενη δόση των δανείων από το άτυπο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου στο Δουβλίνο.

«Οι συζητήσεις με την Τρόικα στην Αθήνα προχωρούν με πάρα πολύ ικανοποιητικό τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, απάντησε ότι δεν θα αποφασιστεί στο αυριανό Eurogroup, σημειώνοντας ότι είτε το Euro Working Group είτε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, μόλις ολοκληρωθούν ικανοποιητικά οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Παράλληλα, απέφυγε να προσδιορίσει τα θέματα τα οποία παραμένουν «ανοιχτά» στις συνομιλίες της Αθήνας με την Τρόικα, λέγοντας ότι είναι ήδη γνωστά.

Ερωτηθείς για την αναστολή της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι η Τρόικα είχε εξ αρχής εκφράσει τις αντιρρήσεις της, λόγω του μεγέθους της τράπεζας που θα προέκυπτε από μία τέτοια συγχώνευση.

Αναφερόμενος, δε, στις διάφορες «φήμες» για τους λόγους αναστολής της εν λόγω συγχώνευσης, δήλωσε ότι πρόκειται για «ψίθυρους, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα».

Αναφορικά με την Κύπρο, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το Eurogroup της 12ης Απριλίου αναμένεται να δώσει την πολιτική έγκρισή του για το κυπριακό Μνημόνιο και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσής του από τα εθνικά κοινοβούλια. H διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου.

Εξάλλου, το άτυπο Eurogroup θα εξετάσει το θέμα της επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, η Τρόικα εξετάζει πέντε πιθανά σενάρια και το ένα από αυτά προβλέπει επταετή επιμήκυνση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται απόφαση επ' αυτού του ζητήματος στο Δουβλίνο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr