Γιατί την... έκανε με ελαφριά πηδηματάκια ο ''βιαστικός'' Υπουργός κ. Τζαβάρας από την τελετή και που... έγραψε τους Κινέζους που περίμεναν; Της Χριστίνας Ταχιάου

Εγκαινιάστηκε χθες η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Δεν είχα σκοπό να γράψω κάτι από την πρώτη μέρα, παρά ένα συνολικό στο τέλος. Αλλά συνέβη κάτι που καλό είναι να δημοσιοποιηθεί.

Εγκαινιάστηκε χθες η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Δεν είχα σκοπό να γράψω κάτι από την πρώτη μέρα, παρά ένα συνολικό στο τέλος. Αλλά συνέβη κάτι που καλό είναι να δημοσιοποιηθεί.



Θυμηθείτε την έμφαση που δίνεται στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, τις προσδοκίες και τις μεγαλοστομίες για επενδύσεις και διαβάστε τώρα το περιστατικό που μου μεταφέρθηκε από αυτόπτες και αυτήκοες μάρτυρες. 

Πρώτη-πρώτη και καμαρωτή εκδήλωση που αναφέρεται στο πρόγραμμα της ΔΕΒΘ είναι η επαγγελματική συνάντηση με θέμα: «Νέες ιδέες, νέες ευκαιρίες - συνεργασίες Κινέζων και Ελλήνων εκδοτών στην ψηφιακή εποχή». Στο πρόγραμμα περιγράφεται ως «συνάντηση γνωριμίας, ενημέρωσης και επαγγελματικών συζητήσεων με στόχο την προώθηση των Ελληνο-κινεζικών εκδοτικών ανταλλαγών». Διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Εκδόσεων Κίνας.

Για την εκδήλωση αυτή, που ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 15.00, παρών ήταν ο υφυπουργός Πολιτισμού της Κίνας. Της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στις 31/12/2012 αριθμούσε 1.354.040.000 ή το 19,43% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Την ελληνική πολιτική ηγεσία θα εκπροσωπούσε ο ομόλογός του, Κώστας Τζαβάρας. Οι Κινέζοι ήταν, φυσικά, όλοι στην ώρα τους και περίμεναν -όχι χωρίς απορία για την καθυστέρηση- τον κ. Τζαβάρα ο οποίος, τελικά, έκανε την εμφάνισή του λίγο μετά τις 15.30. Η εκδήλωση άρχισε στις 15.40. Με 40 λεπτά καθυστέρηση, λόγω Τζαβάρα.

Μετά από κανένα μισάωρο, ο κ. Τζαβάρας έσκυψε στην πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών Άννυ Ραγιά και της είπε στο αυτί: «Θέλω να φύγω». «Πού θα πάτε;», του είπε εκείνη κιτρινίζοντας από αυτό που άκουσε. «Θα φύγω», επέμεινε ο κ. Τζαβάρας. «Μα, έχουμε προγραμματίσει να δώσουμε τα δώρα», αντέτειναν η κυρία Ραγιά και η υπάλληλος της (ας πούμε) εθιμοτυπίας της διοργάνωσης που εκλήθη, προκειμένου να βρεθεί λύση για την ομαλή αποχώρηση του Υφυπουργού. «Αλλάξτε το πρόγραμμα», πρότεινε ο κ. Τζαβάρας με ύφος που έλεγε «εγώ θα την κάνω έτσι κι αλλιώς, κανονίστε εσείς τον τρόπο».

Έτσι, σεμνά και ταπεινά, διακόπηκαν οι ομιλητές, ανακοινώθηκε ότι επειδή ο Υπουργός πρέπει να αποχωρήσει, θα γίνει αλλαγή στο πρόγραμμα και θα δοθούν τα δώρα εκείνη την ώρα, όπως και έγινε, άρον άρον. Άσχετα αν οι Κινέζοι -που συνοδεύονται από τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους- είχαν προγραμματίσει να γίνει αργότερα η τελετή των δώρων στο περίπτερό τους.

Ο Κινέζος Υφυπουργός έφυγε κι εκείνος φανερά πειραγμένος, αφού μετά το τέλος της -πολύ συγκροτημένης και εξαιρετικά προετοιμασμένης- ομιλίας του, ανακοινώθηκε ότι δεν θα δεχτεί ερωτήσεις.

Παριστάμενοι εκδότες, έξαλλοι με τον κ. Τζαβάρα, μιλούν για αποτυχία της εκδήλωσης, που οφείλεται στη δική του απαράδεκτη συμπεριφορά. Περιττό να σας μεταφέρω τη δική τους ακριβή διατύπωση για το πού έγραψε τους Κινέζους ο κ. Τζαβάρας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ