Με την δικιά μας φρέσκια & τολμηρή Αντέλ Εξαρχόπουλος παρούσα ένα χορταστικό 10ημερο φεστιβάλ κινηματογράφου στην Αθήνα - 19ες Νύχτες Πρεμιέρας! (φωτό - βίντεο)‏

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, με πάνω από 100 μεγάλου μήκους ταινίες στο πρόγραμμά του, θα στήσει για 12 ημέρες (από Τετάρτη 18 μέχρι Κυριακή 29/9) στις αίθουσες Δαναός 1 & 2, Ιντεάλ, Όπερα 1 & 2 και στην Ταινιοθήκη ένα ανεβαστικό cine-event που δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν παραπονεμένο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, με πάνω από 100 μεγάλου μήκους ταινίες στο πρόγραμμά του, θα στήσει για 12 ημέρες (από Τετάρτη 18 μέχρι Κυριακή 29/9) στις αίθουσες Δαναός 1 & 2, Ιντεάλ, Όπερα 1 & 2 και στην Ταινιοθήκη ένα ανεβαστικό cine-event που δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν παραπονεμένο.



Oσο εύκολο είναι να φτάσεις στην κορυφή τόσο δύσκολο είναι να κρατηθείς εκεί. Αυτό το γνωρίζει καλύτερα από όλους το σημαντικότερο κινηματογραφικό ραντεβού της Αθήνας. Οι Νύχτες Πρεμιέρας, πάντα νεανικές και πρωτοπόρες, έχουν καταφέρει όχι μονάχα να προσαρμοστούν αλλά και να εξελιχτούν σε ένα αστικό τοπίο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς τελευταία. Δεν είναι λίγες οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που αντιμετώπισε το φεστιβάλ μέσα στα χρόνια. athinorama.gr
Η απώλεια των «προπυργίων» του, των κινηματογράφων Αττικόν και Απόλλων, οι καταιγιστικές αλλαγές στο χώρο της διανομής ταινιών, με τις μεγάλες παραγωγές να κάνουν πλέον ταυτόχρονη παγκόσμια πρεμιέρα (λόγω παράνομου downloading) καθώς και το γενικότερο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, που έχει περιορίσει ή μάλλον διαφοροποιήσει– τα αθηναϊκά πολιτιστικά δρώμενα, ανάγκασαν τη διοργάνωση να αναπροσαρμόσει το δυναμικό προφίλ της. Επιβεβαιώνοντας όλο και περισσότερο τον επίσημο τίτλο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, το event ρίχνει πλέον το μεγαλύτερο οργανωτικό του βάρος στο Διαγωνιστικό Τμήμα, στα πάντα δημοφιλή μουσικά ντοκιμαντέρ, στα μάθε, σινεφίλ μου, γράμματα αφιερώματα και, κυρίως, στις όλο και περισσότερες ελληνικές πρεμιέρες του.



Μετά την κατάργηση των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας πριν από 4 χρόνια, η μη εξαρτημένη σχέση του ελληνικού σινεμά με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είχε αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα οι συμμετοχές εγχώριων ταινιών στις Νύχτες Πρεμιέρας. Έπειτα, λοιπόν, από αυτήν τη ριζοσπαστική αλλαγή του φεστιβαλικού τοπίου στη χώρα μας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει φτιάξει το πιο δυνατό ελληνικό πρόγραμμα στη 19χρονη ιστορία του, ενώ κατάφερε την ίδια στιγμή να κερδίσει το μεγαλύτερο στοίχημα, δηλαδή να διατηρήσει τη νεανική του ταυτότητα.
Διανύοντας πλέον το 19ο χρόνο της ζωής τους, οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι πανέτοιμες να οργανώσουν άλλη μία κινηματογραφική γιορτή η οποία θα βρει σίγουρα το δικό της τρόπο επικοινωνίας με τις διαφορετικές μητροπολιτικές κουλτούρες και υποκουλτούρες, συνθέτοντας έτσι ένα μοναδικό, πολύχρωμο fanbase που μόνο εκεί μπορείς να συναντήσεις.

Γυναίκες στις τελετές, ανεξαρτησία στις αίθουσες «Pussy Riot: Μια Πανκ Προσευχή»

«Pussy Riot: Μια Πανκ Προσευχή»













Άρωμα γυναίκας θα έχουν οι τελετές έναρξης και λήξης του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Την αυλαία σηκώνει το «Frances Ha», μια πνευματώδης και παράλληλα συγκινητική περιδιάβαση στη Νέα Υόρκη μέσα από τα μάτια της ονειροπόλας 27χρονης Φράνσις. Ο Αμερικανός indie δημιουργός Νόα Μπάουμπαχ («Δεσμοί Διαζυγίου», «Greenberg») φιλοτεχνεί στα χρώματα του άσπρου και του μαύρου έναν κινηματογραφικό ύμνο στην αμερικανική Μέκκα της διαφορετικότητας. Το πανηγυρικό κλείσιμο του φεστιβάλ έχει αναλάβει η θριαμβεύτρια των φετινών Κανών «Ζωή της Αντέλ» του Αμπντελατίφ Κεσίς, που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα.
Το περίτεχνο ερωτικό δράμα, το οποίο συζητήθηκε εντόνως για τις ρεαλιστικές και μεγάλες σε διάρκεια λεσβιακές σκηνές της Αντέλ Εξαρχόπουλος και της Λεά Σεϊντού, θα προσφέρει την τελευταία λάμψη προτού σβήσουν οι προβολείς των19ων Νυχτών Πρεμιέρας. Μάλιστα, η ελληνικής καταγωγής Γαλλίδα σταρ Αντέλ Εξαρχόπουλος μαζί με τον συμπρωταγωνιστή της Ζερεμί Λαέρτ θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να παρευρεθούν στην τελετή λήξης.

«Κόντρα στο Ρεύμα»

«Κόντρα στο Ρεύμα»













Γι’ ακόμη μία χρονιά το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά έχει την τιμητική του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Συνολικά δέκα off Hollywood αμερικανικές ταινίες θα προβληθούν στο Διαγωνιστικό Τμήμα και στο Πανόραμα, ανάμεσά τους νεανικά δράματα και σπαρταριστές κωμωδίες. Χωρίς δεύτερη σκέψη, η ταινία που ξεχωρίζει είναι το «Short Term 12», ένα φιλμ ενηλικίωσης με πρωταγωνίστρια την Γκρέις (Μπρι Λάρσον), μια νεαρή υπεύθυνη σε κέντρο φιλοξενίας παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς, η οποία εμπλέκεται συναισθηματικά σε μια υπόθεση. Το φιλμ θριάμβευσε στο αμερικανικό φεστιβάλ South By Southwest αλλά και στο πρόσφατο Λοκάρνο. Άλλη μία ταινία που έχει συζητηθεί αρκετά στους καλλιτεχνικούς κύκλους των ΗΠΑ είναι το «Κόντρα στο Ρεύμα» του Σέιν Καράθ («Primer»), ένα ρομαντικό sci fi θρίλερ που έφυγε από το Σάντανς με το Βραβείο της Επιτροπής και με αντικρουόμενες κριτικές. Το φεστιβάλ έχει, ωστόσο, και αρκετές κωμωδίες που ταιριάζουν γάντι στο πιο νεανικό κοινό του: το ξέφρενο πάρτι-φιλμ «Spring Breakers» του εκκεντρικού δημιουργού Χάρμονι Κορίν («Mister Lonely») σίγουρα θα προκαλέσει, ενώ η χαμηλού προϋπολογισμού και αστείρευτης τρέλας σαιξπηρική διασκευή τού «Πολύ Κακό Για το Τίποτα» από τον Τζος Γουίντον, τον σκηνοθέτη της υπερηρωικής επιτυχίας «Εκδικητές», είναι αδιαφιλονίκητο highlight. Από τις εκτός Αμερικής συμμετοχές ξεχωρίζουν το καζάκικο «Μαθήματα Αρμονίας», μια ταινία που ζουμάρει στη σχολική βία κι έφυγε με Αργυρή Άρκτο από το Βερολίνο, όπως και το νοτιοκορεάτικο αντιπολεμικό φιλμ «Νησί της Θλίψης», που κοιτάζει τη βουτηγμένη στη βία ιστορία μιας διχοτομημένης χώρας (βραβείο καλύτερης ταινίας στο Σάντανς).


Ελληνικό τμήμα για φίλημα «Η Ζωή της Αντέλ»

«Η Ζωή της Αντέλ»













Δεκαέξι ελληνικές ταινίες για όλα τα γούστα κάνουν πρεμιέρα στο φεστιβάλ συγκροτώντας το κορυφαίο και ανταγωνιστικότερο πρόγραμμα στην ιστορία του. Ξεχωρίζει η επιστροφή της Πέννυς Παναγιωτοπούλου πίσω από τις κάμερες ύστερα από μία δεκαετία και κάτι. Η Ελληνίδα σκηνοθέτις παρουσιάζει το νέο της φιλμ «September», ένα θηλυκό αστικό δράμα με πρωταγωνίστριες τις Κόρα Καρβούνη και Μαρία Σκουλά, που διαγωνίστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι αποσπώντας θετικότατες κριτικές και σχόλια. Μια και πιάσαμε τις επιστροφές, τώρα, ο πολύπειρος Νίκος Παναγιωτόπουλος παρουσιάζει την ολοκαίνουργια κωμωδία παρεξηγήσεων «Λιμουζίνα» στην οποία ο Λευτέρης Βογιατζής έκανε την τελευταία του εμφάνιση στο σινεμά, ενώ ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος περνά στην ενεργό κινηματογραφική δράση ύστερα από 13 ολόκληρα χρόνια με το κοινωνικό δράμα «Ο Εχθρός Μου». Από τα νέα ονόματα ξεχωρίζουν ο Μιχάλης Κωνσταντάτος με την πρώτη μεγάλου μήκους δουλειά του «Luton», μια ταινία που βρίσκεται και στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν (20-28/9), αλλά και ο θεατρικός σκηνοθέτης Δημήτρης Μπίτος, που περνάει το κατώφλι της 7ης τέχνης με την ταινία ενηλικίωσης «Ανεμιστήρας». Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης («Μαύρο Γάλα») επιστρέφει με τους νουάρ «Αισθηματίες», ενώ το οικογενειακό δράμα της Μαρίας Ντούζα «Το Δέντρο και η Κούνια» θα είναι αυτό που θα ανοίξει το ελληνικό πρόγραμμα στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.


Μουσικά ντοκιμαντέρ και πρεμιέρες που τα σπάνε «Μαθήματα Αρμονίας»

«Μαθήματα Αρμονίας»













Το Διαγωνιστικό Τμήμα της ενότητας Μουσική & Φιλμ θα ανεβάσει και πάλι τα ντεσιμπέλ στις αθηναϊκές αίθουσες. Σηκώστε τα μαλλιά σας και γονατίστε: το «Pussy Riot: Μια Πανκ Προσευχή» θα αποδείξει πώς η μουσική μπορεί ακόμη να είναι επαναστατική και ανατρεπτική, με τα φυλακισμένα μέλη του ρωσικού συγκροτήματος να έχουν μετατραπεί πλέον σε παγκόσμια σύμβολα της ελευθερίας έκφρασης. Το ντοκιμαντέρ «The Stone Roses: Made of Stone» ισχυρίζεται ότι το επιδραστικότερο συγκρότημα της Brit σκηνής των ’90s έχει ακόμη πράγματα να προσφέρει. Μην ξεχνάμε όμως τις πρεμιέρες του φετινού προγράμματος, τις ταινίες που θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε ως preview στο μεγαλύτερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
Το «Παρελθόν», το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Ιρανού βιρτουόζου Ασγκάρ Φαραντί («Ένας Χωρισμός») που ξεχώρισε στις περασμένες Κάνες με δύο βραβεία κι εξαιρετικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, είναι από τις ταινίες που δεν χάνονται, ενώ το αμερικανικό «Fruitvale Station», που θριάμβευσε στο περασμένο Σάντανς, αποτελεί μια διεισδυτική ματιά πάνω στα φυλετικά μίση και στην αστυνομική βία που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις ΗΠΑ κι έχει τα φόντα να φτάσει μέχρι τα Όσκαρ.
Το «Gloria» μας ξεναγεί στο Σαντιάγο της Χιλής με πρωταγωνίστρια μια μεσήλικη που δεν παραιτείται μπροστά στις δυσκολίες, αλλά ζει με πάθος τη ζωή της (βραβείο καλύτερης ηθοποιού στην Παουλίνα Γκαρσία στην Μπερλινάλε), ενώ ο Ιταλός κορυφαίος σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο («Il Divo») επιστρέφει με τη «Μεγάλη Ομορφιά», ένα φιλμ που εισχωρεί στον πολυτελή κόσμο της αστικής τάξης της χώρας του παρουσιάζοντας την κενότητά του. Τέλος, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ πρωταγωνιστεί στη ναυτική περιπέτεια «All is Lost», αποδεικνύοντας ότι αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα από τα σπουδαιότερα ερμηνευτικά κεφάλαια της Αμερικής.


Τρiα κορυφαiα άφιερώματα












Ολόκληρος ο Άρι Φόλμαν
Το πλήρες αφιέρωμα στη φιλμογραφία του Ισραηλινού σκηνοθέτη του «Βαλς με τον Μπασίρ» θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με το πρότερο άγνωστο έργο του αλλά και να δει το νέο φιλμ του «The Congress».













Ο Γ. Μπακογιαννόπουλος επιλέγει
Το φεστιβάλ δίνει λευκή κάρτα στον κορυφαίο κριτικό για να παρουσιάσει τις αγαπημένες του ταινίες. Το σπανιότατο αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ του Αλέν Ρενέ «Νύχτα και Καταχνιά» και το «Illumination» του Πολωνού Κριστόφ Ζανούσι ξεχωρίζουν.



















Ένας περίεργος Ολλανδός
Πάντοτε προκλητικός και κινηματογραφικά ιδιαίτερος, ο Άλεξ φαν Βάρμερνταμ αποτελεί μια μοναδική περίπτωση Ευρωπαίου auteur. Δείτε την πλήρη φιλμογραφία του εκκεντρικού Ολλανδού δοκιμάζοντας τα σινεφιλικά σας όρια.

Download Video as MP4
pussy riot: a punk prayer / pussy riot: μια... από NyxtesPremieras

Download Video as MP4

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ